היועץ לנתניהו: עצור את חוק העדיפות ליוצאי צבא
בצעד חריג קרא וינשטיין לראש הממשלה למנוע את אישור החוק שלפיו יוענקו הטבות בקבלה לעבודה בשירות המדינה רק למי שסיים שירות צבאי סדיר. הוא כתב לו שההצעה יוצרת אפליה המעוררת קשיים חוקתיים, ושיתקשה להגן על חוק כזה בבג"ץ
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שלח בצעד חריג מכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבו כתב לו כי הצעת החוק של סיעת ישראל ביתנו, לפיה יינתנו הטבות משמעותיות ליוצאי צבא על פני מי שלא שירתו בצה"ל, מעוררת קשיים חוקתיים משמעותיים. "הנני פונה אליך בבקשה כי תפעל כמיטב יכולתך לעצירת התקדמותה של הצעת החוק ולמימוש התנגדותה של הממשלה באמצעות הצבעתם של חברי הקואליציה כנגדה אם וככול שתעלה להצבעה בכנסת", כתב היועץ.
לקריאת מכתבו של וינשטיין לנתניהו לחצו כאן
לפי הצעת החוק שהגישה ישראל ביתנו, יוענקו הטבות בקבלה לעבודה בשירות המדינה רק למי שסיים שירות סדיר. אף שוועדת השרים לענייני חקיקה הצביעה נגד הצעת החוק, היא הועברה בקריאה טרומית, ואף אושרה בקריאה ראשונה בוועדת החוקה של הכנסת. במכתב ששלח לפני כשבוע לנתניהו כתב וינשטיין כי אף שעמדתה הרשמית של הממשלה הייתה להתנגד להצעת החוק, בפועל חברים רבים בקואליציה שותפים לקידומה ואף הצביעו בעדה.
במכתב, שפורסם בערוץ 2, כתב וינשטיין כי ההצעה מפלה שלוש קבוצות אוכלוסייה - ערבים, חרדים ואנשים עם מוגבלויות. "הפגיעה בקבוצות אלה היא ממשית ביותר... הפגיעה בשיוויון הגלומה בהצעת החוק מופנית כלפי קבוצות באוכלוסייה הסובלות ממילא מאפליה עמוקה כמו האוכלוסייה הערבית וציבור האנשים עם מוגבלות. פגיעה בשיוויון מסוג זה, המלווה בתחושת עלבון והשפלה, נחשבת על פי פסיקתו של בית המשפט העליון גם כפגיעה בכבוד האדם".
וינשטיין ציין במכתבו כי לא יוכל להגן על הצעת החוק בבג"ץ, וכי ההצעה "יוצרת אפליה שקשה להצדיקה במבחנים חוקתיים". וינשטיין הוסיף: "בנסיבות אלו אני פונה אליך בבקשה כי תפעל כמיטב יכולתך לעצירת התקדמותה של הצעת החוק ולמימוש התנגדותה של הממשלה באמצעות הצבעתם של חברי הקואליציה כנגדה, אם וככל שתעלה להצבעה בכנסת".
השרים ישקלו: העדפה ליוצאי צבא גם באקדמיה?
השבוע יצא נגד הצעת החוק גם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין. הוא אמר כי היא עומדת בסתירה לחובת הייצוג ההולם, והוסיף: "יש לתגמל את בוגרי השירות הצבאי והלאומי בדיור, במלגות, בלימודים ובמענקים, אך אין ליצור הטבות שיפגעו באוכלוסיות אחרות ובתפקידו המיוחד של השירות הציבורי". ריבלין אמר כי "אסור להפוך את השירות הציבורי לגמול ציבורי, ממנגנון של מתן שירות לאזרחי ישראל למערכת של מתן גמול, ולא משנה למי".
בתוך כך, ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק של ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו, לפיה תוענק ליוצאי צבא ושירות לאומי הנחה משמעותית בשכר הלימוד, ואופן חלוקת הסבסוד הממשלתי בין סטודנטים
ישונה כך שתינתן העדפה לסטודנטים ששירתו בצבא או בשירות לאומי. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי במצב הקיים כיום יש משום אפליה בין סטודנטים ששירתו שירות צבאי או לאומי ולא השתכרו בתקופה זו באופן שמאפשר להם לחסוך כסף ללימודיהם האקדמיים, לבין סטודנטים שלא שירתו ויכלו לעבוד בתקופה זו ולחסוך כסף ללימודיהם.
לפי הצעת החוק יישלל הסבסוד מסטודנטים שלא שירתו בצבא או בשירות הלאומי, ויתחלק באופן שווה בין סטודנטים שעשו שירות כזה. מכאן שגובה ההנחה הנוספת שתינתן תהיה בסכום של 1,500 שקלים בשנה.