שתף קטע נבחר
 

כשטיפול בסרטן פוגע בזיכרון: 10 שיטות להתמודד

כרבע מהמחלימים מסרטן מגלים שטיפולי הכימותרפיה וההקרנות פגעו ביכולות הריכוז והזיכרון שלהם, והם מתקשים לבצע פעולות יומיומיות פשוטות. איך לא שוכחים לקחת תרופות ולהביא את המסמכים לרופא? הנה כמה עצות לארגון הזיכרון

רבים מאלה שהחלימו מסרטן מדווחים על כך שהם סובלים מבעיות בזיכרון כתוצאה מהטיפולים במחלה. קשיי הזיכרון האלה מפריעים למהלך החיים התקין שלהם - הם מתקשים לזכור דברים, להתרכז ולבצע פעולות יומיומיות הקשורות לחשיבה ולזיכרון (לימודים, קניות וכו').

 

 

עבור המחלימים, הפרעות אלו מלוות פעמים רבות בדיכאון, בעצבנות ובתסכול בשל הקושי לבצע מטלות שבעבר היו פשוטות ומובנות מאליהן. לרוב מדובר בהפרעות קלות יחסית, החולפות עם הזמן.

 

25% יסבלו מבעיות קשב וזיכרון

תופעה זו של הפרעה בחשיבה זכתה לכינוי Chemo Fog או Chemo Brain, משום שהיא קשורה פעמים רבות בטיפולי כימותרפיה או בהקרנות לאזור הראש.

 

למרות שכיחותה גבוהה של הבעיה ואף על פי שהיא מוכרת בעולם הרפואה זה למעלה משני עשורים, היא זוכה רק להתייחסות מועטה מצד הרופאים.

 

לא כל מי שהחלים מסרטן סובל מ-Chemo Brain, אך כ-10%-25% מהמחלימים אכן מפגינים ירידה ביכולת החשיבה והריכוז במבדקים נוירו-פסיכולוגיים.

 

רבים מבני המשפחה והחברים הקרובים של המחלים מסרטן מודעים לירידה ביכולות האינטלקטואליות שלו, אך נוטים לקשור את ההידרדרות להיבטים אחרים של החיים.

 

אין עדיין מידע מדויק בנוגע למשך הזמן הדרוש להתאוששות מהתופעה.

 

הדיווחים בספרות המדעית מדווחים על שיפור ביכולת הריכוז, הקשב, החשיבה והזיכרון המתרחש מספר חודשים עד כמה שנים לאחר הטיפולים.

 

כדי להתמודד עם בעיות הזיכרון שנגרמו כתוצאה מהטיפולים, אפשר לנקוט בכמה דרכים פשוטות ויעילות:

 

1. בדקו את התרופות

ייתכן כי אחת או יותר מהתרופות שאתם נוטלים גורמות לכם לקשיים בזיכרון. בקשו מהרופא לעבור על רשימת התרופות ולייעץ כיצד אפשר לשנות.

 

2. הקפידו על שעות שינה

כשעייפים, הזיכרון והתפקוד הכללי נפגעים. אם אתם מתקשים להירדם, התייעצו עם הרופא בנוגע לתרופות שעשויות לסייע בנושא.

 

השתדלו להמעיט גם בצריכת אלכוהול, כיוון שהוא פוגע ביכולות הזיכרון.

 

3. הקפידו על סדר פעולות קבוע

סדר קבוע יסייע לכם לזכור היכן הנחתם חפצים שונים. למשל, אם תמיד בשעת הכניסה הביתה תניחו את המפתחות בקופסה מסוימת, יהיה קל יותר למצוא אותם שם בעת הצורך.

 

אם אתם נוטלים תרופות רבות במשך היום ולא זוכרים מתי לקחת כל אחת מהן, רכשו בבית המרקחת קופסת תרופות והיעזרו בה לארגון. אם אתם מתקשים בכך, בקשו מבן משפחה שיסייע.

 

4. השתמשו ברשימות

שמרו תמיד רשימה של כל התרופות שאתם נוטלים, ועדכנו אותה בכל שינוי בטיפול. גם כשאוזל מוצר מסוים בבית, רשמו זאת מיד על נייר הנמצא בקרבת מקום - וכשתלכו לקניות תוכלו להשתמש ברשימה מסודרת ולא להסתמך רק על הזיכרון. 

 

רכזו את תלושי המשכורת ונתונים על קרן הפנסיה בתיקייה אחת, את חשבונות הבית בתיקייה נוספת, מסמכים רפואיים בתיקייה שלישית וכן הלאה. כך תמצאו בקלות כל מסמך.

 

אם אתם נוטים לשכוח אירועים, השתמשו ביומן ובתזכורות בטלפון הנייד או במחשב כדי לזכור אותם מבעוד מועד. 

 

5. צרו העתקים למסמכים

כדי שתוכלו להביא את המסמכים הרלוונטיים לכל פגישה ולהימנע מהצורך לזכור מידע בעל פה, הכינו מראש העתקים מכל המסמכים החשובים והביאו אותם עמכם. הציגו כך את סיכומי האשפוזים לרופא, את תוכנית הבניין לקבלן וכו'.


ארגנו את התרופות בקופסה מיוחדת (צילום: sutterstock)

 

6. השתמשו בחרוזים, בראשי תיבות ובסימנים

אחת הדרכים הטובות לזכור נתונים היא בעזרת חרוזים וראשי תיבות (למשל, "בשעה שתיים תור לרופא השיניים"). גם סימנים הקשורים לחיינו הפרטיים יכולים לסייע, למשל "החניתי את המכונית בקומה כמספר הנכדים שלי - שלוש".

 

נסו להבין את ההיגיון המנחה דברים מסוימים, כדי לזכור אותם. למשל, קל יותר לזכור מספר טלפון של אדם העובד במשרד הרווחה אם זוכרים כי מספרי הניידים של כל עובדי המדינה מתחילים באותן ספרות.

 

מספרי טלפון ואחרים אפשר לפצל לשלוש קבוצות, ובמקום 3341790 לזכור 334-1-790.

 

כשפוגשים אדם חדש, אפשר לשפר את היכולת לזכור את שמו באמצעות חזרה בקול רם על שמו ("יוסי זה מיוסף?") או הצגתו לאדם אחר ("תכירי, זה יוסי"). לעתים קל יותר לזכור את שמו של אדם כשמצרפים אליו תכונה בולטת שמתחילה באות דומה ("ירדנה היפה").

 

7. שחזרו דברים בדמיון

אם שכחתם היכן הנחתם חפץ כלשהו, נסו להיזכר מתי השתמשתם בו בפעם האחרונה ומה קרה אז. למשל, אם אבדו לכם מפתחות הרכב, נסו לשחזר - אם ראיתם אותם אתמול כשחזרתם מהעבודה, מה עשיתם באותו הרגע? הלכתם למטבח? ואולי לחדר השינה?

 

8. אמנו את המוח

תרגילים ותחביבים הקשורים בחשיבה, בלמידה ובזיכרון עוזרים בפיתוח מיומנויות זיכרון וניתוח מצבים. נסו למשל פתירת תשבצים או סודוקו, משחקי לוח כגון שחמט, דמקה ושש-בש, משחקי קלפים מורכבים (כגון ברידג') ועוד.

 

9. תנו לאחרים לזכור

אל תתביישו לבקש מבני משפחה להזכיר לכם לקחת את המכונית לטסט, לחדש את המנוי לתיאטרון וכדומה. אם אתם אמורים לחתום על חוזה ואינכם זוכרים את כל הפרטים, התייעצו עם רואה החשבון, עורך הדין, סוכן הביטוח וכו' שתפקידם, בין השאר, לזכור את הפרטים בשבילכם.

 

11. טלו תרופות ייעודיות

במקרה הצורך ניתן להיעזר בתרופות לשיפור הריכוז והזיכרון. שימו לב לתופעות הלוואי של כל תרופה, ליתרונותיה ולחסרונותיה. התייעצו עם הרופא המטפל לצורך התאמת התרופה.

 

הכותב מנהל את מרכז "מתחילים מחדש" , מרכז המחלימים ממחלות הסרטן של עמותת "עזר מציון" בפתח תקווה.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסו לחלק מספרים ארוכים לשלוש קבוצות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים