הסל כיסה - אז למה קופות החולים חייבו המבוטחים?
משרד הבריאות מחזיר כסף לקופות החולים על ציוד נלווה כמו סוללות ומחטים למשתמשים במשאבות אינסולין או שתל קוכליארי, אבל בכל זאת בוצעה גבייה כפולה גם מהחולים. הנחיות חדשות אוסרות את התשלום המיותר - אבל הכסף לא יוחזר
אחרי הפחתת ההשתתפויות העצמיות ברכישת תרופות, מנחה שוב משרד הבריאות את קופות החולים להימנע מגבייה שאינה נחוצה: ההנחיות חדשות קובעות כי על קופות החולים ייאסר לגבות כסף על ציוד מתכלה כמו סוללות, מחטים, חיישנים, ציוד חבישה ועוד מחולי סוכרת המשתמשים במשאבות אינסולין או במד לניטור רציף של רמות הסוכר בדם, וכן מלקויי שמיעה הנעזרים בשתל קוכליארי ("שבלול").
סל התרופות מכסה את הציוד
"פריטים אלה נדרשים לתפעול האביזר או המכשיר ועל קופות החולים האחריות לספקם, ללא גביית השתתפות עצמית", נכתב בהנחיות שהוציא עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל לפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות.
ההנחיות יצאו בעקבות תלונות שהגיעו מהציבור ולאחר שבבדיקה נמצא כי מדובר בטכנולוגיות שהוכנסו לסל התרופות בסכום הכולל גם את אספקת הציוד המתכלה, כך שאין סיבה שהמבוטחים יממנו זאת.
לא מדובר בסכומים זניחים: מהערכה שהעבירה אחת מקופות החולים למשרד הבריאות ניתן להסיק שההוצאה בכל ארבעת קופות החולים בסעיף הציוד המתכלה במכשירים אלו תעמוד על כ-20 מיליון שקל בשנה.
המבוטחים ששילמו עד כה על הציוד הנלווה לא יזכו בהחזר רטרואקטיבי. מהיום, כל גבייה עודפת בניגוד להנחיות החדשות תהיה עילה לתביעת הקופה.
מי יהיה פטור מתשלום?
ההנחיות נוגעות, כאמור, לשלושה מכשירים:
מכשיר לניטור רציף של רמות סוכר הכולל חיישנים המוחלפים בכל חמישה-שישה ימים. בחוזר נקבע כי "זכאות המבוטח לקבל את המכשיר כוללת גם את הזכאות לאספקת והחלפת פרטי הציוד המתכלה".
משאבות אינסולין שהמשתמש בהן היה צריך לרכוש מכספו עד היום סט עירוי למשאבה, מכל אינסולין עם מחט, מחטים וצינוריות להתקנת המכשיר, סוללות, מטען לסוללות וציוד לחיטוי, קיבוע וחבישה.
שתל קוכליארי שהמשתמשים בו מימנו עד כה את עלותם של מעבד, כבלים, מכסה מיקרופון, טבעת שידור, סוללות ומטען.
פרופ' מרדכי רביד, יו"ר האגודה הישראלית לסוכרת, אמר בתגובה להנחיות החדשות כי "אנו מברכים את משרד הבריאות על היוזמה ועל העירנות למנוע גבייה מיותרת מחולים כרוניים קשים.
"החולים הנזקקים למשאבות אינסולין או למכשיר לניטור רציף של הסוכר בדם הם לרוב ילדים או צעירים הסובלים מסוכרת מטיפוס 1, אינם מאוזנים וזקוקים לשיפור האיזון על מנת למנוע סיבוכים בעתיד ולשפר את איכות חייהם. המחלה ממילא מקפחת צעירים אלה והמדינה, באמצעות ביטוח הבריאות, חייבת לדאוג לרווחתם. כיוון שאלה מצבים כרוניים הרי חשוב במיוחד לשחרר את החולים מתשלום".
מדי יעקבזון, מנכ"ל האגודה לסוכרת נעורים, מסרה כי: "בעקבות פנייתה של האגודה לסוכרת נעורים לעו"ד יואל ליפשיץ, האחראי על קופות החולים במשרד הבריאות, בנושא גביית קופות החולים תשלום מסוכרתיים עבור ציוד מתכלה למשאבות אינסולין, שלא על פי הוראת משרד הבריאות, התפרסם חוזר מנכ"ל משרד הבריאות המורה לאלתר הפסקת הגבייה. אנו גאים בהצלחה זו וממשיכים לברר האם ניתן להגיש תביעה ייצוגית בנושא".