מי יממן הצלת עיניה של בת שנתיים מבלרוס?
הוריה של ויקטוריה פרנקו מבלרוס שמו לב שגון עיניה של הפעוטה שונה בתצלומים שצולמו באירוע משפחתי. המומחים קבעו שמדובר בסרטן נדיר והציעו לכרות את העין. בבית החולים שיבא מנסים להציל את העין בשיטת טיפול חדשה ומתקדמת, מדווח "ידיעות אחרונות", אולם להורים אין כסף לממן את הטיפול
גידול סרטני בעינה של פעוטה בת שנתיים התגלה במקרה בעקבות צילום באירוע משפחתי. הפעוטה, ויקטוריה פרנקו, חיה עם הוריה בבלרוס. לפני כשלושה חודשים חגגו ההורים עם בתם באירוע משפחתי. הפעוטה זהובת השיער ותכולת העיניים משכה את תשומת לבו של הצלם, והוא צילם אותה.
כשהתקבלו התמונות, הבחינו הוריה של הפעוטה שהאישון באחת מעיניה של ויקטוריה הקטנה בוהק הרבה יותר מאשר בעין השנייה.
רופאת הילדים אמרה: "זה שום דבר"
"הם חשבו שמדובר בתקלה במצלמה של הצלם, משהו כמו עיניים אדומות," הסביר אתמול ואדים, ידיד של המשפחה המתגורר בישראל. "אבל כשהם ראו שבכל התמונות התופעה הזאת חוזרת על עצמה, הם פנו לרופאת הילדים שלה. זו אמרה להם שזה שום דבר".
ההורים לא הסתפקו בתשובה הזאת. הם ניגשו לרופא המחוזי, ומשם הופנו למרכז ארצי בתחום העיניים, ושם הוסבר להם שמדובר ברטינובלסטומה - סרטן נדיר יחסית של תאי רשתית העין התוקף בדרך כלל ילדים עד גיל חמש.
"אחרי שהילדה עברה שני סבבים של טיפולי כימותרפיה, שלא שיפרו את מצבה, הציעו להורים שבתם תעבור ניתוח לכריתת העין", סיפר ואדים. "הם החליטו לבדוק אפשרויות טיפול נוספות ופנו במייל לבתי-חולים בכל העולם, בין היתר בארצות הברית, בגרמניה ובישראל."
אחת התשובות שקיבלו הייתה מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, שבו פועלת מרפאה לסרטן בעיניים בראשות ד"ר ויקטוריה וישנבסקיה-דאי. במרפאה ניתן טיפול ייחודי ברטינובלסטומה שפותח ביפן ושבמסגרתו מוזרק החומר הכימותרפי - באמצעות צנתור - ישירות לעורק העין. כך מותקף הגידול במינון גבוה ואפקטיבי בלי להזיק לשאר מערכות הגוף. "בפעם הראשונה טיפלנו בשיטה הזאת ב,2009- ועד היום עשינו שלושה צנתורים מוצלחים," סיפרה ד"ר וישנבסקיה-דאי.
להורים אין ביטוח רפואי
ויקטוריה והוריה נחתו לפני שבועיים בישראל, והילדה עברה בשיבא סבב נוסף של כימותרפיה רגילה. אם השפעת הטיפול תהיה כמתוכנן, ינסו לטפל בה בקרוב בשיטה החדשה.
"כאשר אדם מביט בעיניים של אחר, אפשר לראות רפלקס (החזר אור) שנובע מהשתברות של האור שפוגע בקרנית, שהיא החלון הקדמי השקוף של העין, ומהקשתית שנותנת את הצבע האופייני של העין. במרכז הקשתית," הסביר אמש רופא העיניים ד"ר עודד בן-חיים מהמרכז הרפואי הרצליה, "ישנו האישון שדרכו נכנס האור לעין. רטינובלסטומה היא גידול סרטני הצומח בתוך העין, וכאשר הוא מגיע לגודל מסוים, הוא מכסה את מרכז העין, ואז הרפלקס מהעין יהיה בצבע שונה מאשר מהעין השנייה, שבה אין גידול."
כיוון שויקטוריה והוריה אינם תושבי ישראל, אין להם ביטוח רפואי, והם נאלצים לממן את העלויות 15 - אלף דולר בחודש - מכיסם. ההורים אינם מסוגלים לגייס סכומים כאלה, ולעזרתם נרתם ארגון "חברים לרפואה" ופתח בעבורם חשבון תרומות מיוחד.
המעוניינים לתרום יכולים לעשות זאת בטלפון 03-5777666 או באתר. התרומה היא ישירות לחשבון למען הפעוטה.