חברי ההרוגות נאבקים: "הפקירו את הבטיחות"
אחרי ההלוויה של הנערה השלישית שנהרגה בנתניה, החברים צעדו לעירייה בנתניה והחתימו על עצומה: "במחיר דקל או שניים, היה אפשר לאבטח את כל צנרת הגז בבניין. מצטערים שלא יצאנו למאבק קודם". העירייה: עשינו מה שבאחריותנו
חבריהם של הנערות שנהרגו בפיצוץ הגז בנתניה פותחים במחאה נגד העירייה: "משקיעים אלפי דולרים בחזות העיר ולא בבטיחות - ובגלל זה שלוש חברות שלנו לא ישובו עוד". היום (א') הובאה למנוחות רבקה דוראי בת ה-18, אחת מבין ארבעת ההרוגים באסון, וחבריה שהשתתפו בהלוויה החליטו כי הגיע הזמן לנקוט מעשה שימנע הישנות המקרה.
"החלטנו ליצור עצומה הקוראת לחקור את התנהלות העירייה כדי למנוע מקרים כאלה בעתיד", הסבירה מגאן גז, "ולקרוא לממשלת ישראל לוודא שבטיחות חיי התושבים נמצאת במקום הראשון במקום נוי, טיפוח, ומצלמות בטיחות. יש דברים בסיסיים שחשובים הרבה יותר".
החברים מחתימים על העצומה. "סדר העדיפויות לקוי" (צילום: עידו ארז)
ביוזמה שותפים גם נעמי חגי, אדם אברג'יל, לורה חג'ג', מרגו עמר ושרה שמלה. "אנחנו מרגישים שהעירייה משקיעה בדברים פחות חשובים על חשבון הדברים החשובים באמת", הוסיף אברג'יל. "ראש העיר השקיעה בטיפוח העיר, לדוגמה בקניית מאות עצי דקל שמחיר כל אחד מהם אלפי דולרים, במקום לדאוג לדבר הבסיסי שהוא בטיחות חיי התושבים ואבטחת מערכות הגז בבניינים.
"במחיר של דקל או שניים, היה אפשר לאבטח את כל צנרת הגז בבניין שהתפוצץ", הוא הדגיש. "היום אנחנו מצטערים שלא יצאנו למאבק הזה קודם, לפני ששלוש מחברותינו הטובות איבדו את חייהן לחינם". הצעירים יצאו כבר היום לרחובות נתניה וצעדו לכיוון העירייה, כשבדרך הם מחתימים עוברים ושבים על העצומה, ומיידעים אותם על המאבק. אותה שעה התקיימה בעירייה פגישה של בעלי עסקים והדירות שנפגעו באסון הגז.
לורה חג'ג' ציינה עוד כי בכוונתם להעלות את העצומה גם לאינטרנט ולהפיצה בפייסבוק, כדי שתגיע לכלל אזרחי ישראל. "נקרא לכולם להצטרף אלינו למאבק החשוב הזה. בעקבות המקרה הזה, זו המלחמה שלנו לוודא שהבטיחות תוחזר לבתי התושבים, ושמחדל הרשלנות הנוראי בנושא הגז לא יגרום נזק או אובדן של חיים נוספים".
אסון הגז בנתניה - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- ראש העיר נתניה: נדרוש להטמין את בלוני הגז
- תפילת ענק בנתניה: "חוששים מפיצוץ נוסף"
- חקירת פיצוץ הגז: עובדי פזגז יוזמנו למשטרה
- ניצלה מקטיושה בקריית שמונה וביתה חרב בנתניה
מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "אנו מבינים את צערם של החברים ושותפים לאבלם הכאב. בניגוד לטענות וכידוע, העירייה עשתה כל שבגבולות אחריותה כדי להעניק את המענה הראוי. הנושא מצוי בחקירת משטרה הבוחנת את כלל הצעדים שנעשו במקרה מצד הגופים הרלוונטיים ובכלל זה חברות הגז.
"כידוע, פנה היום מנכ"ל העירייה לנציגי משרד ראש הממשלה בבקשה לקדם חקיקה בנושא הגז, וזאת כדי להעלות את הצורך הדחוף בחיוב חברות הגז במדינה להטמין את בלוני הגז, כדי שלא ישמשו כמקור אפשרי לפיגוע או לתקלה שתסכן את שלום הציבור", הוסיפו בתגובתם. "העירייה רואה חשיבות רבה בחלוקת כבוד לנספים, ובתוך כך נכחו נציגי מועצת העיר בלוויות ובימים אלו עורכים ביקורים בבתי האבלים. באשר להנצחה, הנושא יבחן בדרך המקובלת בה העירייה מקדמת פעולות הנצחה. אנו מחזקים את ידי הצעירים וזמינים עבורם לכל דבר ועניין".
בעירייה מחכים לסיוע מהממשלה
תושבי נתניה הפנו היום ביקורת רבה כלפי העירייה, ובראש בראשונה נגד ראש העיר, מרים פיירברג. לטענתם, הטיפול בהם לקוי, הם אינם יודעים איפה ישהו מחר ואין ביכולתם להוציא מהבניין חפצים חיוניים – אולם בעירייה לא מספקים מענה. "ראש העיר בחו"ל ואין עם מי לדבר", הלין יוסי בינס שהגיע לבניין לקחת מסמכים רפואיים השייכים לאביו, ולא הורשה להיכנס. "יש כל כך הרבה סגנים בעירייה ולא יודעים למי לפנות".
בעירייה, מאידך, סיפרו היום כי עושים את כל המאמצים על מנת לספק מענה לדיירים שנותרו ללא בית וללא רכוש, אולם הזהירו כי הכסף הולך ואוזל – וטרם התקבל סיוע כלשהו מהממשלה. "כנראה שהוא יגיע, כי גם הממשלה מבינה שזה אירוע שעירייה לא יכולה להתמודד איתו לבד", ציינה היום ראש העיר נתניה בפועל, ד"ר אביטל לאופר. מאומדן הנזקים של העירייה עולה כי 64 משפחות נפגעו ישירות מהפיצוץ, "ויש עוד משפחות רבות במעגל השני של אנשים שיסבלו מהאירוע בעקיפין".
ד"ר לאופר הבהירה כי לכולם נמצא מקום ללון בו, ו-20 משפחות יישארו במלונות בעיר עד שימצא להם סידור אחר. בתי המלון גליל, שלמה המלך ורזידנס, לשם פונו הדיירים, התנדבו ליטול על עצמם את התשלום לעת עתה, "וזהו הזמן להודות להם על כך", ציינה ממלאת מקום ראש העיר, אך הבהירה: "המלונות עצמם וכן עיריית נתניה, לא יוכלו לממן לזמן רב את השהייה".
"הנזק עצום ואנו מגלים כל העת עוד ועוד מפגעים", הוסיפה ד"ר לאופר, "צריך להבין שבניגוד לפיגועי טרור, כאן הביטוח האישי משחק תפקיד. נועדנו עם נציג משרד השיכון ונציג משרד ראש הממשלה, אנו מקימים צוותי עבודה משותפים ונקווה שאכן תתקבל עזרה במימון".
שרדו את הפיצוץ, ונפלו קורבן לביזה?
במקביל, חוששים התושבים לגורל חפציהם האישיים שנותרו מאחור – ואחדים כבר מדווחים על מקרי ביזה. אברהם סנדק שב היום לדירתה של אמו שרה המתגוררת בבניין, כדי לאסוף את הפריטים שיקרים ללבה, וגילה כי רבים מהם חסרים. "סבתי מאושפזת בבית חולים ולכן לא הייתה בדירה בזמן הפיצוץ", סיפרה בתו, אפרת. "מכבי האש פרצו את הדירה כי חשבו שהיא שם, ולמחרת שב אבי לדירה בליווי שוטר".
תפילה המונית אתמול בכיכר עצמאות, סמוך לזירת הפיצוץ (צילום: עידו ארז)
האב הניח כי לדירה נגרם נזק, אולם המחזה שנתגלה בפניו היה לא צפוי: "הוא גילה את כל הבית הפוך, כל המגירות פתוחות, כל התכשיטים נעלמו, 700 דולר נעלמו". אפרת סיפרה כי השוטרים הרגיעו את האב הנסער וציינו כי נציגי המשטרה לקחו פריטים מסוימים מהזירה וכי הם נמצאים בתחנה, "אך כאשר הגיע לשם נאמר לו שלא נלקח דבר מהדירה. מבחינתי האנשים היחידים שהיו שם אלו כוחות הביטחון".
ראש העיר נתניה בפועל, ד"ר אביטל לאופר, אישרה כי "המשטרה נכנסה לבתים והוציאה את הרכוש הגלוי לעין כדי שלא תהיינה בזיזות. בעניין פרטים חסרים צריך לפנות למשטרה". בעירייה ציינו עוד כי נערכו מראש לאפשרות של ביזה: "המתחם מאובטח במשך 24 שעות על-ידי חברת שמירה ששכרה העירייה. כמו כן, המתחם גודר כדי למנוע כניסה אליו", הוסיפה מנכ"ל עיריית נתניה, איזי ענבר.
לדבריה, תושבים המעוניינים לקחת דברים מדירתם יכולים להגיע עד סוף השבוע, משעה עשר בבוקר ועד ארבע אחר הצהריים. מדוברות מרחב שרון של המשטרה לא נמסרה התייחסות לטענות התושבים.