שביתה כללית בבריאות: "מעכשיו הציבור ירגיש"
הדיונים במהלך הלילה לא ביטלו את השביתה שנפתחת הבוקר. משרד הבריאות: "כולנו רוצים אותו הדבר, רק משהו במוזיקה התקלקל". הרופאים: "מציעים תוכניות חלולות". כל בתי החולים הציבוריים יפעלו במתכונת שבת, לא ייערכו חיסונים במוקדי טיפת חלב - ומה עם קופות החולים?
העיצומים הקשים ביותר עד כה יפגעו היום בפעילות מערכת הבריאות כולה: לאחר הפיצוץ במשא ומתן בין הרופאים לנציגי משרד הבריאות והאוצר בשבוע שעבר, הכריזו בהסתדרות הרפואית על שורה של צעדי מחאה חדשים וחריפים יותר ממאבקם עד כה. למרות המשא ומתן שנמשך גם הלילה (ב') ללא תוצאות, מהבוקר הרופאים יממשו את הבטחתם. "עד כה העיצומים לא היו קשים ולכן הציבור לא ממש חש בכך", ציין ד"ר אפרים זוהב, יו"ר ועד הרופאים בבית החולים ברזילי באשקלון. "אני חושב שמעתה המצב ישתנה".
ד"ר זוהב העריך כי הפעם יהיו לשביתה השלכות חמורות על הטיפול לחולים. "מתסכל אותי מאוד המצב הזה, שנמשך לא מעט זמן", הוא הודה, "אבל בסופו של דבר אנו רוצים לתת שירות טוב לציבור, ואם כעת נרפה ונרים ידיים - לא עשינו כלום".
"רוצים לתת שירות טוב לציבור" (צילום ארכיון: צפריר אביוב)
מה צפוי היום ברחבי הארץ?
- כלל בתי החולים הציבוריים יפעלו במתכונת שבת, לרבות בתי החולים הפסיכיאטריים והגריאטריים. משמעות הדבר היא שבמחלקות יהיו רק רופאים כוננים ותורנים. כמו כן, מטופלים הנמצאים באשפוז וזקוקים לבדיקות שונות, יוכלו לעבור אותן רק אם הן מוגדרות דחופות.
- מרפאות החוץ והמכונים יושבתו בכל בתי החולים.
- ניתוחים שאינם דחופים (ניתוחים אלקטיביים) יבוטלו, ובבתי החולים כבר הודיע על כך למנותחים שנקבע להם תור.
- בשביתה לא יכללו מכוני דיאליזה, מחלקות אונקולוגיות וטיפולי פוריות לנשים. כל אלו יפעלו כרגיל.
- בקופת החולים הכללית ישבתו הרופאים, אולם המרפאות יהיו פתוחות כרגיל. גם טיפולי IVF, טיפולי יום לרבות אונקולוגיה וגסטרואנטרולוגיה יינתנו כסדרם. כמו כן, יינתנו שירותי מעבדה, אחיות, בתי מרקחת, רנטגן, פיזיותרפיה ומשרד. מומלץ להתעדכן מראש במוקד שירות הלקוחות 2700* או ישירות במרפאה.
- בקופו החולים לאומית ישבתו כלל הרופאים, מלבד העצמאיים. גם בלאומית יינתנו שירותי אחיות, בתי מרקחת ופיזיותרפיה כרגיל. מומלץ להתעדכן לפני הגעה לרופא במוקד זימון תורים במספר 1-700-507-507.
-
בשביתה יכללו לשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות וטיפות החלב, שבהן לא יינתנו חיסונים לתינוקות.
המו"מ הלילי נכשל
נשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, השופט מיכאל שפיצר, הורה אמש על חידוש השיחות עוד לפני שתחל השביתה, לאחר שהצדדים עדכנו אותו בהיעדר ההתקדמות במשא ומתן. השופט הביע הבנה למצבם של הרופאים שמתקשים לנהל משא ומתן מול שני משרדי ממשלה בעלי דרישות שונות, והורה לצדדים להתכנס באחד מאולמות בית הדין במטרה להגיע להסכמות בנושא המרכזי שעל הפרק - קיצור תורנות המתמחים. הוא גם נענה לבקשת האוצר כי הנושא הבא שיעלה לדיון הוא נושא החתימה על שעון נוכחות.
בית החולים ברזילי. "אם כעת נרים ידיים, לא השגנו כלום" (צילום: אליעד לוי)
עוד בטרם התייצבו בבית הדין לעבודה, ניסו אתמול בשעות אחר הצהריים הרופאים ואנשי האוצר לחדש את המגעים ביניהם, לראשונה מאז פיצוץ השיחות ביום חמישי. בהסתדרות הרפואית טענו אז כי משרד הבריאות חזר בו מההסכמות אליהן הגיעו ומתעקש על תוכנית לקיצור משך תורנות המתמחים לכ-20 שעות. הרופאים התנגדו, מפני שתוכנית זו דורשת תוספת תקנים ועלולה לגרום להארכה של תקופת ההתמחות.
עוד טענו כי אם תיושם התוכנית של משרד הבריאות, יפוזרו 160 תקני רופאים שכבר אושרו בממשלה בין כל בתי החולים בארץ – במקום שיגיעו בעיקר לפריפריה, כפי שתוכנן בתחילה. באופן מפתיע, במשרד האוצר צידדו בסוגיה זו עם ההסתדרות, ובשלב זה הדבר היחיד עליו מסכימים הצדדים הוא קיצור מספר התורנויות לבין שש עד שמונה.
בעקבות המשבר במו"מ, האשימו גורמים שונים את משרד הבריאות בכך שהוא "תוקע" את המשא ומתן משיקולי אגו וילדותיות. סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, חזר אתמול על עמדתו והבהיר כי לא יחתום על הסכם שלא יכלול קיצור של משך התורנות. "אני רואה בקיצור משך התורנות הצלת חיי אדם", ציין. "רופא שעובד 26-25 שעות זה מסכן חיי אדם. אני בהחלט אעמוד על זה".
ליצמן השווה את השביתה המתמשכת לניתוח קשה ואמר: "מי שעובר ניתוח לא נעים, כואב לו, אבל הוא יודע שאחר כך יהיה נעים. גם עכשיו אנחנו עוברים ניתוח לא קל, ואחר כך יהיה יותר נעים, אבל זה תלוי בהסתדרות הרפואית".
"משרד הבריאות מתקשה להגן על עמדתו"
בניגוד לסגן השר, במשרד הבריאות עצמו הביעו עמדה מרוככת יותר אתמול בטרם החלו את סבב הדיונים. "לא ניתן לקצר את משך התורנויות נוכח המספר הממוצע של התורנויות הקיים כרגע", הסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, בתדריך לעיתונאים. "להערכתנו, תוספת תקנים תוכל להוריד את ממוצע התורנויות וזה יאפשר לקצר גם את המשך".
גמזו גם ניסה לפייס את הרופאים, ולהפיג את החשש כי התוכנית תפגע בתוספת התקנים לפריפריה: "הצלחנו להשיג תוספת של כ-450 תקנים, וכוונתנו ש-220 מתוכם יהיו בפריפריה. לא נוכל להתקדם
ללא הסכמה של ההסתדרות הרפואית. אנחנו נותנים מקום להסתדרות הרפואית לעשות את זה ביחד. כולם רוצים את אותו דבר, להקטין את העומס של המתמחים, רק משהו במוזיקה התקלקל", הוא הוסיף. "ננסה להביא את המשא ומתן למצב של אמון. אני מקווה שכולם מסביב לשולחן ימצאו את ההסכמה".
אולם האמירות המרוככות, כך מסתבר, לא מצאו את דרכן לחדר המשא ומתן. "היו נאומים נבובים, רק תוכניות חלולות וריקות", העיד סגן יושב ראש ההסתדרות הרפואית, ד"ר יצחק (צאקי) זיו נר, המשמש גם יושב ראש ארגון רופאי המדינה. "קשה היה שלא לראות שגם מי שמציג את העמדה בעד קיצור שעות התורנות, מתקשה להגן עליה".
Read this article in English