שביתת הרופאים: "תורים נדחים, חולים סובלים"
יום העיצומים הקשה ביותר שנקטו עד כה הרופאים יצא לדרך, אבל מטופלים רבים לא הבינו שהוא כולל גם שיתוק כמעט מוחלט של קופות החולים, ולא רק של בתי החולים הציבוריים
מסדרונות מרפאת לין הגדולה של קופת החולים כללית בחיפה היו כמעט שוממים הבוקר (יום ב'). אלפי המטופלים שאמורים היו להגיע לבדיקות רופא, למעקב ולקבלת טיפולים, התבקשו אתמול שלא להגיע בשל שביתת הרופאים, שמגיעה היום לשיא חדש.
העיצומים הקשים ביותר שנקטו הרופאים עד כה, באים על רקע הפיצוץ במשא ומתן בינם לבין נציגי משרד הבריאות ומשרד האוצר בשבוע שעבר. המשא ומתן בין הצדדים לא הניב תוצאות גם הלילה, ויום העיצומים המשתק יצא לדרך. במסגרת יום העיצומים:
- כל בתי החולים הציבוריים פועלים במתכונת שבת, לרבות בתי החולים הפסיכיאטריים והגריאטריים. משמעות הדבר היא שבמחלקות נמצאים רק רופאים כוננים ותורנים. מטופלים הנמצאים באשפוז וזקוקים לבדיקות שונות, יוכלו לעבור אותן רק אם הן מוגדרות דחופות.
- מרפאות החוץ והמכונים מושבתים בכל בתי החולים.
- ניתוחים שנועדו להיום ואינם דחופים (ניתוחים אלקטיביים) בוטלו, ובבתי החולים כבר הודיעו על כך למנותחים שנקבע להם תור.
- בשביתה לא יכללו מכוני דיאליזה, מחלקות אונקולוגיות וטיפולי פוריות לנשים. כל אלו יפעלו כרגיל.
- בקופת החולים הכללית שובתים הרופאים, אולם המרפאות פתוחות כרגיל. גם טיפולי IVF, טיפולי יום לרבות אונקולוגיה וגסטרואנטרולוגיה יינתנו כסדרם. כמו כן, יינתנו שירותי מעבדה, אחיות, בתי מרקחת, רנטגן, פיזיותרפיה ומשרד. מומלץ להתעדכן מראש במוקד שירות הלקוחות 2700* או ישירות במרפאה.
- בקופת החולים לאומית שובתים כלל הרופאים, מלבד העצמאיים. גם בלאומית יינתנו שירותי אחיות, בתי מרקחת ופיזיותרפיה כרגיל. מומלץ להתעדכן לפני הגעה לרופא במוקד זימון תורים במספר 1-700-507-507.
- בשביתה נכללות לשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות וטיפות החלב, שבהן לא יינתנו חיסונים לתינוקות.
האחיות במרפאת לין. "מי שסובל זה האנשים" (צילום: ג'ורג' גינסברג)
המנהלת האדמיניסטרטיבית של מרפאת לין, דנה גילדין, סיפרה שכ-3,500 מטופלים שאמורים היו לקבל היום שירות לא יזכו לו, ושהתורים החדשים נקבעו להם רק לטווח שבין עשרה ימים לשבועיים. עם זאת, באישור מיוחד המשיכו לפעול היום במרפאה המחלקה האונקולוגית, מחלקת גסטרו ומרפאת הפוריות. מטופלים המשיכו להגיע אליהן כמתוכנן.
מי שבכל זאת הופתעה מהשביתה הייתה אירנה ברודוסקי, שהגיעה למחלקת העיניים עם דודהּ הקשיש אלכסנדר לוין: "הבאתי את הדודים מהקריות לבדיקת ראייה, ולצערי לא חשבתי להתקשר קודם. אני אומנם עובדת בבית חולים בעצמי, וידעתי שיש שביתה בבתי החולים, אבל לא ידעתי שגם במרפאות". הדוד אלכסנדר אמר כי גם בתקשורת הרוסית דווח על שביתה בבתי החולים, אך לא היה ידוע לו על שביתה במרפאות. הוא הוסיף כי התור שנקבע לו להיום הוקדם מ-30 ביוני, וכעת הוא ייאלץ לחכות עד לתור החדש ב-4 ביולי.
מטופלת אחרת, בתיה מנדלבלום, הגיעה כדי להסיר תומך מתכת מהתחבושת שעל אצבעה. מנדלבלום נפלה בביתה לפני כמה ימים, וטופלה במרפאת התאונות בקופת החולים, אך היום היא מצאה אותה סגורה. במרפאת לין התלבטו אם לשלוח אותה לבית החולים או שהאחיות יטפלו בה במקום. "גם חולים שבכל זאת הגיעו עם מקרים דחופים מטופלים על-ידי הצוות הסיעודי", אמרה גילדין, "יש מצב שהאחות יכולה להרגיע את המטופל ולתת לו מענה, ולא בהכרח לשלוח אותו לבית החולים".
האחות הראשית במרפאת לין מירה גרוס הוסיפה כי האחיות במרפאה עברו הכשרה בבדיקות מיון של החולים, מה שחוסך במקרים רבים את הצורך לשלוח את המטופל לבית החולים. בימים כתיקונם מאפשר המיון הראשוני להכניס את המטופל לרופא כאשר המידע הראשוני עליו כבר בפניו.
אריאלה מזרחי, סגנית מנהל המערך האמבולטורי בבית החולים קפלן ברחובות, סיפרה בצהריים: "התורים נדחים ומתבטלים, ומי שסובל זה האנשים. יש אנשים שהתור שלהם נדחה פעמיים ושלוש. כרגע דיברה איתי בטלפון חולה שאמרה שבגלל הכאבים היא תפנה למיון".