גשר או שתל? מה עדיף כשמאבדים שן
הזנחה, תאונה או חבלה עלולים להוביל לאובדן של שן בודדת, מצב הגורם לא רק לפגיעה במראה, אלא גם לאי נוחות. מהם היתרונות והחסרונות של כל אחת מאפשרויות הטיפול? פרק ראשון בסדרה חדשה על טיפולי שיניים
אובדן של שן בודדת עלול להיגרם כתוצאה מתאונה, חבלה או הזנחה והתוצאה לא נעימה: קשיים בלעיסה ופגיעה במראה האסתטי. במצב שכזה מציעה רפואת השיניים שני פתרונות מרכזיים: שיקום באמצעות גשר או השתלת שן. חשוב להדגיש כי פתרונות אלו מיועדים למקרה של אובדן מוחלט של השן, ולא לפגיעה קלה יותר, שניתנת לתיקון באמצעות הרכבת כתר, ציפוי השן או השלמתה.
שיקום באמצעות גשר
גשר השיניים הוא למעשה שלושה כתרים המחוברים זה לזה ומטרתו היא למלא את החלל שנוצר כתוצאה מאובדן השן. על מנת להרכיב את הכתר יש צורך בהשחזה של השיניים משני צידי החלל – אלו השיניים שמכונות "שיניים תומכות". לאחר ההשחזה, יולבש הגשר על שתי השיניים התומכות, ויתמלא החלל שהותירה אחריה השן החסרה.
התהליך הטיפולי של התאמת גשר דורש מספר פגישות במהלכן יושחזו השיניים התומכות, רופא השיניים ייקח מטבע על מנת להתאים את הגשר לפיו של המטופל, תבוצע התאמת צבע, ולבסוף, הדבקת הגשר באופן קבוע.
יתרונות הגשר:
- הליך מהיר ופשוט.
- הגשר יכול להשלים שתי שיניים חסרות או יותר (במידה וקיימות שיניים תומכות איכותיות).
חסרון השיקום באמצעות גשר:
- השחזת שיניים בריאות (במקרה שהשיניים הסמוכות בריאות).
שיקום באמצעות שתל
שתל הוא בורג שעשוי מסגסוגת טינטניום ולאחר השתלתו בעצם הלסת הוא משמש כשורש מלאכותי. על בסיס השתל ניתן להרכיב כתר, ובכך לשקם את יכולת הלעיסה ולשחזר את המראה האסתטי והטבעי. השתלים שנמצאים בעצם הלסת מעודדים את בניית העצם ובכך משפרים את מצבן ואחיזתן של השיניים הסמוכות. מבחינה רפואית, שתל הוא פתרון עדיף על גשר, אולם מחירו גבוה יותר.
יתרונות:
- שיפור מצב עצם הלסת.
- השפעה חיובית על השיניים הסמוכות ועל החניכיים.
- לשתל יש תוחלת חיים ארוכה יותר בהשוואה לגשר.
- השתלה מספקת פתרון גם למחסור בשתי שיניים או יותר.
חסרונות:
- יקר יותר בהשוואה לגשר.
גשר מרילנד – פתרון אסתטי זמני
גשר מרילנד הינו פתרון זמני שמאפשר השלמת שן בודדת או מספר מצומצם של שיניים. אופן פעולתו הינו פשוט במיוחד: השן הזמנית מודבקת לחלקן האחורי של השיניים הסמוכות באמצעות "כנפיים" מיוחדות.
הגשר נבנה באופן מיידי במרפאת השיניים (אין צורך בשירותי מעבדה) ומאפשר פתרון מיידי במקרה של אובדן שן במקרים דחופים (לדוגמה: לפני חתונה). כמו כן, גשר מרילנד משמש פתרון יעיל עבור בני נוער – כאשר אין אפשרות לבצע שיקום פה קבוע.