"קיצוץ בתקציבי התזמורות יוביל להתמוטטות"
מפגש חירום בין הנהלות התזמורות בישראל לבין ראש מנהל תרבות, שמעון אלקבץ, הוביל אמש למבוי סתום. בתזמורות לא שוללים פנייה לערכאות המשפטיות. במשרד התרבות מכחישים: "הטענה בדבר קיצוץ משוללת אחיזה במציאות"
מפגש חירום בין מנהלי התזמורות בישראל לבין ראש מנהל תרבות, שמעון אלקבץ, הוביל אמש (א') למבוי סתום. משרד התרבות, כך מתברר, הודיע לתזמורות השבוע על קיצוץ שנע בין 7-15 אחוז בתקציב השנה הנוכחית. קיצוץ שכזה במחצית שנת הפעילות, אומרים היום ל-ynet, הוא בעבור מרבית התזמורות מכת מוות.
את הדיון כינס מנכ"ל תזמורת הסינפונייטה של באר שבע, עופר סלע, ובו נכחו 15 מנהלי התזמורות הקלאסיות המתוקצבות הפועלות בארץ, שטענו כי משרד התרבות פועל שלא בשקיפות וכי עד לרגע זה לא הוצג בפני הגופים המודל על פיו מחולק התקציב. מנהלי התזמורות דרשו מאלקבץ וממשרד התרבות תשובות לגבי הקיצוצים החמורים.
זובין מהטה והפילהרמונית. קיצוץ בהיקף 700 אלף שקל (צילום: דורון גולן)
שלא לייחוס, מדגישים מנהלי תזמורות מובילות כי במידת הצורך לא תישלל פנייה גם לערכאות המשפטיות הרלוונטיות. "אנחנו דורשים שקיפות מוחלטת בחלוקת התקציבים בין התזמורות ופרסום המודל", אמרו אמש לראש המנהל נציגי הנהלות התזמורות, "כיוון שעד כה כל תזמורת קיבלה מידע רק על חלקה בתקציב, אנו דורשים לדעת כמה כסף מחולק השנה לתזמורות בהשוואה לאשתקד". נוכחים אחרים במפגש הדגישו עוד: "משרד התרבות דיווח על תוספת של 5 מיליון שקלים לתקציבו השנה. אנחנו מבקשים לדעת מה נעשה בתוספת הזו ומה ממנה מוקצה לטובת המוזיקה".
תזמון ההודעה על הקיצוץ, לדברי כל מנהלי התזמורות, מעמיד אותם מול שוקת שבורה. "לא ייתכן שבחודש יוני יודיעו לנו על קיצוץ של מאות אלפי שקלים לשנה הנוכחית. מדובר בגופים גדולים שפועלים שנתיים קדימה ולמעשה כעת, אנחנו עובדים על בסיס תקציבי שנבנה בהסתמך על תקציב השנה שעברה", נאמר ל-ynet. עופר סלע, מנכ"ל הסינפונייטה בבאר שבע, אומר היום בתגובה: "אין לנו מושג מה קרה. פשוט קיבלנו הודעה באמצע החודש שהתקציב מקוצץ. השאירו אותנו להתמודד, כל גוף עם המכה שלו".
עידן יניב והסינפונייטה. קיצוץ של 300 אלף שקל (צילום: רועי עידן)
תקציב הסינפונייטה, לדבריו, קוצץ בסכום של 300 אלף שקלים. "אין לנו מושג למה קוצצנו ועל פי אילו קריטריונים", הוא אומר. הקיצוץ משפיע על תשלומי השכר בסינפונייטה, שמונה 37 נגנים ומתנהלת באיזון מלא: "כנר אחרי 20 שנות ותק הולך הביתה עם 4000 שקל בחודש", אומר סלע, "זה כשמדובר במשרה מלאה ובאדם שמחזיק בתואר שני או שלישי במוזיקה. הדרך היחידה להסביר את זה היא בכך שהמדינה מנצלת באופן ציני את הצורך של האנשים האלה להיות אמנים יוצרים. זו בדיחה, אבל בקיבוץ נדבות, מרוויחים יותר".
סימפונט רעננה. צריך להסתכל על התמונה הכוללת (צילום: איציק בירן)
גם בתזמורות אחרות המצב רחוק מלהיות אופטימי. בתזמורת הפילהרמונית מדברים על קיצוץ בהיקף 700 אלף שקל ובתזמורת הקאמרטה הישראלית, הנחשבת לאחת המובילות בישראל, מדברים על היקף דומה של קיצוצים. עבור התזמורת, שמזה כשלוש שנים נמצאת תחת תכנית הבראה נוקשה ועומדת בהחזרי החובות, משמעות הקיצוץ קטלנית.
"תזמורת שלפני 3 שנים עמדה בחובות של 11 מיליון שקל והחזיקה בתקופה זו 6 מיליון שקלים, לא יכולה לעמוד בקיצוץ שכזה ועוד באמצע השנה. זו התעללות בגוויה", אומר בנצי שירה, מנכ"ל התזמורת, "אנחנו מחויבים להחזיר מדי שנה מיליון שקל. הוספת הגזרה הנוכחית, מביאה אותי למצב שאינני יודע כיצד מתמודדים איתו. אנחנו חתומים על חוזים מול סולנים, נגנים, מנצחים ולמעשה התחלנו כבר למכור כרטיסים לעונה הבאה, שתסתיים ביוני 2012".
מבחינת תזמורת הקאמרטה, משמעות הקיצוץ הוא בין היתר ביטול מערך השיווק וויתור על תרומה שהותנתה בעמידה בתנאי תכנית ההבראה. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שלא לעמוד בהתחייבויות כלפי תורמים או כלפי מנהל התרבות ומשרד האוצר", אומר שירה, "אנחנו מצפים שגם במשרד התרבות יבינו את הבעיה". גם בקאמרטה הישראלית חברים נגנים שסיימו אוניברסיטאות ומחזיקים בתואר שני. משכורתם נעה בין 4000-6000 שקלים בחודש והיקף העבודה מגיע עד 180 שעות בחודש, בלי חישוב נסיעות ומופעים מחוץ לבית, ממטולה ועד אילת.
מנהלי תזמורות שונות מדגישים כי במהלך הפגישה רמז ראש מנהל התרבות במעורפל שלמרות הקיצוצים, ייתכן כי התקציב יישמר בדיעבד, בזכות קיזוזי סוף השנה ותוספות מייתרות תקציביות. "כשאומרים לנו שנקבל החזרים בסוף השנה, האם להסתמך על כך או לא?", תוהים בתזמורות, "ואם כן, מה המשמעות הכספית של הדבר? הרי אם נכנס לגירעונות על סמך רמיזות כאלה ואחרות לתקציב, משרד התרבות יקנוס אותנו בכפל הגרעון". כל מנהלי התזמורות הדגישו: "ראש המנהל הבטיח שלא ייתן לאף תזמורת ליפול. חובת ההוכחה עליו".
שרה לוין, מנכ"לית תזמורת ראשון לציון שמשמשת גם כתזמורת בית האופרה הישראלי, אומרת היום: "במפגש נקבע פורום של מנהלים, שידון בבעיות ויפעל בשיתוף המנהל בסוגיית ההקצבות. ראש המנהל נכנס לתפקידו רק לפני שלושה חודשים ועל פי המפגש אתמול נדמה שיש לו רצון טוב ללמוד את השטח ולסייע. אנחנו מקווים שהוא לומד מהיר. ברור לו שיש בעיה משמעותית בהנחתת הודעה על קיצוץ משמעותי שכזה באמצע שנה תקציבית.
אנחנו מנסים לשמור על אופטימיות".
לדברי לוין, הקיצוץ בתקציב התזמורת שבניהולה נאמד בהיקף של 300 אלף שקלים. "מתוך תקציב כולל של 3.2 מיליון שקל, זו מכה לא קטנה. זהו למעשה תקציב הפרסום של התזמורת או שווה ערך למחצית מתקציב המנצחים והסולנים לעונה", היא מוסיפה.
אורית פוגל, מנכ"לית תזמורת סימפונט רעננה, שלא נפגעה לעת עתה מהקיצוץ, אומרת: "נכון שיצאנו מזה איכשהו הפעם, אבל צריך להסתכל על התמונה הכוללת. הבעיה העיקרית היא שמונחתים עלינו, כמו על גופי תרבות אחרים, נתונים מבלי שנבין מדוע ואיך. התמונה הכללית היא נעלם אחד גדול". פוגל מזכירה כי בית המשפט העליון היה זה שאילץ את המדינה לקבוע קריטריונים שקופים וברורים לתקצוב ואומרת: "מהלך שכזה מחויב בהסבר".
ראש מנהל תרבות, שמעון אלקבץ, העדיף שלא להגיב והפנה אל דוברות משרד התרבות, שהעבירה תגובה בזאת הלשון: "הטענה בדבר קיצוץ שביצע כביכול השנה משרד התרבות בתקציב התזמורות, הינה משוללת כל אחיזה במציאות. בסיס התמיכה של משרד התרבות לגופים הכליים ולתזמורות בתקנת המוסיקה לשנת 2011 זהה לחלוטין לבסיס התמיכה בשנת 2010, והוא עומד על 37,750,000 שקל. חשוב לציין כי בסוף שנת 2010 זכו הגופים הנתמכים למימון נוסף בעקבות עודפי תקציב (כספים חד פעמיים) אשר התקבלו וחולקו באופן שוויוני ובכפוף לאמות המידה הנהוגות.
"במשרד התרבות והספורט טרם התקבל מידע אם הוא צפוי לקבל עודפי תקציב לשנת 2011 וברור שאם יהיו, הם יתחלקו באופן שוויוני על פי אמות המידה בין הגופים.
"חשוב להדגיש כי הקריטריונים לפיהם תומך משרד התרבות והספורט בתזמורות הינם קבועים בחוק ומוכרים היטב לגופים הנתמכים. התמיכה נקבעת על פי שני נתונים קבועים: מספר התזמורות והגופים הכליים הנתמכים וגובה התקציב העומד לרשות התקנה. יחד עם זאת, ישנן אמות מידה על פיהן נקבע גובה התמיכה של כל גוף, אשר עשוי לעלות או לרדת בהתאם להיקף הפעילות של התזמורות, אופיין, הרכבן, מקום ההופעות ועוד.
"כבר עכשיו ברור כי לפחות תזמורת אחת נוספת עומדת בקריטריונים ותצטרף למעגל התמיכות של המשרד. נושא זה עדיין מצוי בבדיקה ורק עם סיומה ניתן יהיה לדעת באופן סופי מהו התקציב הסופי שיחלק המשרד לכל אחד מהגופים".