נגד הגזענות: "מורים ערבים - בבתי ספר יהודיים"
במולדת, היסטוריה, גיאוגרפיה, לשון, אזרחות ואפילו אמנות ישולבו בעתיד לימודים נגד גזענות ועל "האחר" בחברה. בחוזר שהוציא משרד החינוך, הועלתה גם המלצה שתלמידים יהודים וערבים יצפו יחד בסרטים, וישתתפו בתחרויות ספורט וטיולים
גזענות - לא בבית ספרנו. במשרד החינוך מודאגים מהגזענות הפושה בקרב תלמידים יהודים וערבים. כדי לגשר על הפערים בין האוכלוסיות בחברה גובש לאחרונה חוזר מנכ"ל שמטרתו להחדיר את הדו-קיום לכיתות הלימוד. לפי היוזמה, תחת הכותרת - "חינוך לחיים משותפים", מורי כיתות א' עד י"ב ילמדו על התרבות, על השפה ועל המורשת ההיסטורית של כלל האזרחים. כמו-כן, הועלתה המלצה לעודד מורים יהודים ללמד בבתי ספר במגזר הערבי, ולהפך.
מטרת התוכנית היא לבטל סטריאוטיפים בתקווה לשפר את היחסים בין יהודים לערבים, כדי שיושתתו על שותפות ולא על ניכור. מסתמן כי התוכנית החדשה תכלול פעילויות חווייתיות, ומטלות משותפות, בהן צפייה יחד בסרטים והצגות השתתפות בתחרויות ספורט ובטיולים.
ל-ynet נודע שבשנתיים האחרונות דנה ועדה מטעם משרד החינוך
בדרכים לגשר על הפערים ההולכים וגואים בין בני נוער יהודים וערבים. בוועדה לקחו חלק גם מומחים לחינוך ויישוב סכסוכים, שסייעו בגיבוש הרעיון ובפיתוח תוכניות הוראה בנושא.
לפני כשבוע הגישה הוועדה את המלצותיה לשר החינוך, גדעון סער, שצפוי לאשר אותן בקרוב. בין השאר, החליטו בוועדה להחדיר את הסוגיה בלימודי הליבה במקצוע מולדת, חברה ואזרחות בבתי הספר היסודיים ובמקצוע האזרחות בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה.
ההמלצה היא להכניס את הלימודים נגד גזענות גם למקצועות נוספים, כמו ספרות, היסטוריה, גיאוגרפיה, לשון, אומנות ומקצועות היצירה. הוועדה דוגלת בקיום כמה שיותר מפגשים בין תלמידים יהודים וערבים. במסגרת התוכנית יהיה ניסיון לקרב גם בין הסגל החינוכי. הוועדה ממליצה לעודד מורים יהודים ללמד בבתי ספר במגזר הערבי - ולהיפך.
"החלטה חשובה, אסור להרים ידיים"
ממחקרים אקדמיים רבים שבחנו את עמדות בני נוער בקשר ליחסי יהודים-ערבים,
עולים נתונים חד משמעיים המצביעים על גזענות, פחד ודה-לגיטימציה הדדים. במשרד החינוך חוששים מהידרדרות נוספת בדו קיום היהודי-ערבי, המתאפיין כיום בחוסר אמון, תסכול, חשדנות, ניכור וניתוק חברתי.
בית הספר לחינוך במכללה האקדמית בית ברל יזם לאחרונה מפגש מומחים שעסק בהמלצות הוועדה. ד"ר בת חן וינהבר, מהמרכז לתכנון לימודים במכללה, אמרה כי היוזמה "מאוד חשובה וחדשנית". היא הדגישה כי "מדובר בצעד אמיץ מאוד של משרד החינוך שהצלחתו תהיה תלויה ברצונם הטוב של הרבה מאוד גורמים". להשקפתה, "אנו נמצאים בנקודת זמן שבה אין לנו אפשרות להרים ידיים, זה עניין קיומי למדינת ישראל".
מומחים לחינוך טוענים כי מדובר למעשה בניסיון ראשון של משרד החינוך לאמץ גם תפקידים חברתיים מעבר לתפקידו העיקרי לחינוך וערכים.
Read this article in English