שתף קטע נבחר
 

גירושין מוקדמים: זוגות מתגרשים בגיל צעיר

הקושי העיקרי בקרב זוגות צעירים עם ילדים רכים הוא שבעוד הם בתחילת דרכם הכלכלית, ההוצאות על הילדים דווקא גבוהות ביותר - גנים פרטיים, צהרונים, מטפלות ובייביסיטר

בעשורים האחרונים, עם העלייה בשיעורי הגירושין, הולכת ומתפשטת גם התופעה של גירושין מוקדמים. יותר ויותר זוגות צעירים, בגילאי ה-30 ואפילו ה-20, מפרקים את החבילה. פעם חיכו ההורים עד שהילדים יתגייסו לצבא או יעזבו את הבית, והיום לא מחכים אפילו לגמילה של הילד מהחיתולים. תפישת הנישואין הפכה להרבה יותר צינית, והזמניות של חיי הנישואין היא משהו שלרוב נלקח בחשבון.

 

בואו לדבר על גירושין גם בפייסבוק של ynet יחסים

 

אז איך הפכה האצבע לכל כך "קלה על ההדק"?

 

יש הטוענים שמוסד הנישואין אינו מתאים לתוחלת החיים של ימינו, המציבה אתגר גדול בבילוי חיינו עם בן זוג אחד שנים ארוכות. אם מוסיפים לזה את העצמאות הכלכלית של נשים, את הקצב המהיר של החיים המודרניים, את המרדף אחר ריגושים ואת הקלות להכיר בני זוג חדשים דרך האינטרנט, אפשר להבין איך היום יש נטייה מוגברת לפרק את החבילה, גם בגיל צעיר.

 

גם שינוי הערכים שחל בחברה, מבחינת היחס לגרושים ולגרושות, ככל הנראה מעודד את התופעה של גירושין מוקדמים. בעבר גירושין נחשבו לאות קלון, עניין שצריך להצניע ולדבר עליו כמה שפחות. הגרושים ו"ילדי הגירושין" סבלו מנידוי ומסטיגמות. ואילו היום, גירושין אינם נתפשים בהכרח כתופעה שלילית. הגירושין בחברה המודרנית הפכו לתופעה, שגם אם אינה בהכרח מקור לגאווה, הרי היא נורמטיבית ולגיטימית. לגירושין בימינו אף נקשרים לא פעם ערכים של חופש, אומץ ועצמאות מחשבתית.

 

גירושין מוקדמים, כשבני הזוג עוד צעירים וכשהילדים עוד צעירים, שונים מגירושין בגיל מבוגר. מבחינת הסיבות לגירושין, הצעירים מתגרשים בדרך כלל על רקע חוסר היכולת להתמודד עם שינויים בתא המשפחתי והגדרת התפקידים.

 

כשילד נכנס לתמונה, הוא באופן טבעי תופס חלק משמעותי מתשומת ליבה של בת הזוג, ובן הזוג יכול להרגיש מקופח. מנגד, בת הזוג המודרנית אינה מסתפקת בגידול הילדים ורוצה גם להגשים עצמה מבחינה מקצועית. הקושי בהגדרת התפקידים במשפחה המודרנית, יוצר בלבול וקרקע נוחה למריבות, ולזוגות הצעירים כנראה אין מספיק סבלנות ונסיון חיים כדי לדעת איך לריב ואיך להתפייס.

לעומתם, זוגות המתגרשים בגיל מבוגר מתגרשים בדרך כלל אחרי שהילדים בגרו, מתוך הבנה והשלמה שהאהבה כבתה ושהקשר הפך לנטל, לפחות על אחד מבני הזוג.

 

קל יותר לפרק את החבילה בתחילת הדרך מאשר בהמשכה?

לכאורה קל יותר לפרק את החבילה בתחילת הדרך, כי זוג צעיר לרוב לא הספיק לרכוש רכוש רב, ואין הרבה על מה לריב. בפועל, המתגרשים הצעירים מגיעים טעונים מאוד לתהליך הגירושין. הדיונים בבית המשפט מלאי כעס ואמוציות, ויש נטייה ברורה להתחשבן ולהתווכח על דברים של מה בכך.

 

ש', בת 26, נציגת שרות לקוחות, וא' בעלה, בן 27, סוכן מכירות, התחתנו לאחר שנה של היכרות, כאשר ש' היתה בהריון. כבר לאחר החתונה החלו חיכוכים ומריבות על רקע תשלום הוצאות החתונה. לאחר שנולדה להם התינוקת, החליטה ש' לעזוב את הבית ולפתוח בהליכי גירושין, בטענה שא' חסכן וקמצן חולני. לבני הזוג לא היה כל רכוש, למעט תכולת דירה שחצי ממנה רכשו מיד שנייה, אך זה לא מנע מהם לריב ולהילחם על אותה תכולה במשך קרוב לשנתיים.

 

גם החלטות בקשר לגובה המזונות ולהסדרי הראייה הן החלטות קשות ומשמעותיות לבני זוג צעירים, לאור העובדה שישפיעו שנים רבות קדימה. ט', מתכנתת מחשבים בת 28, ומ' בעלה, מנהל פרויקטים בן 30, ניהלו מאבק משפטי של שלוש שנים, לאחר תקופת נישואין של שנה בלבד, בה הספיקו להביא לעולם תינוק. לתינוק טרם מלאו שלושה חודשים כאשר נפרדו ט' וג' והחלו בהגשת תביעות הדדיות, בקשות וצווים שונים. סלע המחלוקת היה הסדרי הראייה. ג' עתר להסדרי ראייה נרחבים, בעוד ט', כהרבה אמהות צעירות, התנגדה, משום שהתקשתה לשחרר ו"להיפרד" מהילד לפרקי הזמן אותם ביקש האב.

 

מאפשרים לאבות הסדרי ראייה נרחבים יותר מבעבר

המגמה של בתי המשפט עד לאחרונה היתה שלא לקבוע הסדרי ראייה הכוללים לינה בבית האב לילדים עד גיל שלוש, במיוחד אם הילד יונק. היום חל שינוי במגמה, ובתי המשפט מאפשרים לאבות הסדרי ראייה נרחבים יותר מבעבר. ההסדרים יכולים לכלול לינה באמצע השבוע גם לילד מתחת לגיל שלוש, אם מדובר באב המעוניין ומסוגל ליטול חלק פעיל בגידול הילד. עקרונית, ככל שמערכת היחסים בין ההורים המתגרשים טובה יותר, כך יקל על בית המשפט להתגמש יותר בקביעת המשמורת והסדרי הראייה. כל מקרה נבחן כמובן לגופו, על מנת לבדוק את טובת הילד ואת יכולתו האמיתית של האב לעמוד בהתחייבותו, שכן לא פעם הבקשה יכולה להיות מסווה לבקשת מזונות מופחתים מצד האב.

 

גם בנושא המזונות, התקשתה ט' להגיע להסכמות עם ג'. הקושי העיקרי בתחום זה בקרב זוגות צעירים עם ילדים רכים, הוא שבעוד הם בתחילת דרכם הכלכלית, דווקא בשנים אלו ההוצאות על הילדים הן גבוהות ביותר - גנים פרטיים, צהרונים, מטפלות ובייביסיטר. לאבות הצעירים יכול להיווצר קושי אמיתי לעמוד בגובה המזונות. בתי המשפט למשפחה, הערים לקושי זה, נוטים לאזן את החיובים בין ההורים לפי יחס משכורות, וזאת בניגוד להלכה היהודית, הקובעת שמזונות קטין עד גיל 15 חלים באופן אבסולוטי על האב.

 

היבט נוסף הוא כשהילד כה צעיר, עוד קשה לדעת ולהחליט שנים קדימה על גובה המזונות. אמנם תמיד ניתן לפנות לבית המשפט בנושא מזונות הילדים, אך לא תמיד קל לשנות את הסכומים שנקבעו בהסכם או בפסק דין.

 

האם עדיף לילדים גירושין מוקדמים או מאוחרים?

פעם שימשו הילדים חסם כבד בפני הגירושין. ההורים חששו מהנזק העלול להיגרם להם בגירושין מוקדמים. גישה זו נמצאת בתהליך שינוי. היום יש הטוענים שאם הבינו בני הזוג בשלב מוקדם שלא קיימת ביניהם התאמה זוגית, מוטב להם להיפרד בשעה שצאצאיהם קטנים ככל האפשר. ילד פעוט שמתרגל מגיל צעיר לחיות עם הורה אחד, כמעט אינו מכיר את האפשרות האחרת, ועשוי לחשוב כי זהו טבעו של עולם. לעומת זאת, ילד בגיל ההתבגרות עשוי לחוות את הגירושין בצורה הרבה יותר קשה וטראומטית, כאשר הוא מבין את משמעות הדברים וכאשר הוא נמצא מבחינת התפתחותו בשלב רגיש ומבולבל.

 

המפתיע בהצגת התסמונת של גירושין מוקדמים כתסמונת חדשה ומודרנית, הוא תשובה שניתנה לי מבחור דתי שהגיע אלי וביקש להתגרש לאחר שנת נישואין. הוא ציטט בפני את רבי עקיבא, שאמר כי על-מנת להתגרש די בכך ש"אפילו מצא אחרת, נאה הימנה" ("בבלי" גיטין דף צ עמוד א'). כלומר, גם בימים קדומים היו שצידדו בכך שדי בנימוק קל ערך כדי להצדיק את הפסקת הנישואין גם בתום תקופה קצרה.

 

ובשורה התחתונה – גירושין אינם עניין של מה בכך, והחלטה לפרק תא משפחתי צריכה להתקבל משיקולים בריאים והגיוניים.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעבר גירושין נחשבו אות קלון
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים