איך תדעו מה מאכילים את הילד בגן? מדריך
הנתונים המדאיגים על טיב המזון שמוגש בגני הילדים ובביה"ס קוראים להורים להתעורר ולבדוק מקרוב מה קורה במטבחון. האם יש מקרר בגן? מפשירים שניצלים תעשייתים או שיש מבשלת? ומה לגבי התפריט יומי? כל השאלות שאתם חייבים לשאול
נושא התזונה בגיל הרך הוא אחד החשובים והקריטיים ביותר בכל הקשור להתפתחות הילד. רוב המחקרים בתחום מראים כי יש קורלציה גבוהה בין תזונת הילד לבין ההתפתחות המנטלית והפיזית שלו. בעקבות הנתונים המדאיגים על הארוחות המוגשות בגני הילדים ובבתי הספר, בדקנו כיצד יכולים ההורים לפקח על טיב המזון ומה צריך לבדוק בעת בחירת גן ילדים.
בגילאי הגן, הארוחה היחידה כמעט שהילד אוכל בבית היא ארוחת הערב בעוד שאת שאר הארוחות הוא מקבל בגן, כך שמידת השליטה של ההורה בתפריט קטנה ביותר.
קודם כל, יש להפריד בין מסגרות הגנים השונות:
גני ילדים עירוניים: נמצאים תחת פיקוח משרד החינוך, המגדיר את הסטנדרט הנדרש.
ילדים בגן עירייה מביאים איתם ארוחת עשר, ואם נשארו בצהרון יקבלו בו ארוחת צהריים מקייטרינג חיצוני שנמצא אף הוא תחת פיקוח משרד החינוך.
מעונות יום (בעלי סמל מעון יום): נמצאים תחת פיקוח של משרד התמ"ת, אשר מגדיר יחד עם הרשתות השונות את הסטנדרט הנדרש.
גני ילדים פרטיים: אין פיקוח על גנים אלו, לכן הגננות מאמצות את הסטנדרטים של משרד החינוך בנושא.
הגנים הפרטיים מפתיעים לטובה
בכל מסגרת, פרטית או מפוקחת, משפיעים שלושה גורמים על טיב המזון שיקבל ילדכם בגן:
1. היבט בריאותי ותברואתי: ניקיון הגן והמטבח, הימצאות מקרר ותנור בגן, אחסון המזון בתנאים מתאימים.
2. היבט תזונתי: איזון נכון ובריא במרכיבי הארוחה (חלבון, פחמימות וירקות), איכות המזון ומקורו (מבשלת, קייטרינג חיצוני או אוכל מוכן מופשר).
3. היבט כלכלי: אחד השיקולים של הגן הוא עלות המזון - ככל שהמזון איכותי וטרי יותר, לרוב הוא יהיה גם יקר יותר. אם מדובר בגן פרטי, התפריט עשוי להיות עשיר ומגוון יותר דווקא בשל חוסר הפיקוח, שמחייב את הגננת לעמוד בתחרות מול גני הילדים האחרים באזור. במרבית הגנים הפרטיים ההשקעה בנושא התזונה משמעותית יותר, והם נוטים לאמץ כאמור את הסטנדרטים של משרד החינוך.
מה צריך לבדוק בגן?
הנה כמה מהשאלות החיוניות ביותר כשבאים לבחור גן או לבדוק את רמת הארוחות שהילד שלכם מקבל:
- האם המטבח מופרד מחדרי הגן? למטבח צריכה להיות פינה מוגדרת שאפשר לסגור אותה מטעמי בטיחות והיגיינה.
- האם יש מקרר בגן?
- כיצד מחממים את המזון או מבשלים אותו? האם יש תנור או כיריים?
- האם הפירות והירקות נשטפים במים ובסבון לפני ההגשה לילדים?
- האם בגן יש מבשלת, קייטרינג חיצוני או אוכל שהגננת מפשירה ומחממת? אם מדובר בחברה חיצונית, יש לבדוק האם היא מצוידת באישורי התברואה הנדרשים.
- כיצד המזון נשמר בארונות או במזווה? האם יש הפרדה בין מוצרי המזון השונים?
- האם הישיבה לארוחה נעשית לצד שולחנות נוחים ובטיחותיים? האם הילדים יושבים ואוכלים יחד, כחלק מהחינוך לחברתיות?
- האם מתחם האכילה מואר, נקי ואסתטי?
- האם ישנם כל האביזרים הדרושים כמו סכו"ם ומפיות?
- באילו כלים מוגש האוכל? האם בחד-פעמיים או רגילים? מתי נשטפים הכלים?
- האם ישנו רישום של תפריט יומי ושבועי לידיעת ההורים?
- האם התפריט היומי מפורסם על דלת כיתת הגן? בגנים הפרטיים אין חובה לפרסם את התפריט, אך רבים מהם מאמצים את השיטה. בגנים עירוניים הדבר בגדר חובה.
- מה הרכב התפריט בגן? האם הילד זוכה למנות חלבון, פחמימות וירקות? האם מדובר באוכל טרי מבושל או בחימום של שניצל תעשייתי, למשל?
- האם נשמרות דוגמיות מזון בגן מהימים האחרונים למקרה של בעיה?
- האם אנשי הצוות מקפידים על רחיצת ידיים שלהם ושל הילדים לפני כל ארוחה?
- האם כוסות השתייה מסומנות לכל ילד בנפרד ועוברות ניקוי לפני הארוחה ולאחריה? האם הכוסות מכוסות כאשר אינן בשימוש?
- האם המזון מוגש ישירות מכלי הבישול אל הצלחת, כדי למנוע מגע של המזון עם ידיים של ילדים נוספים?
תזונה נבונה לקטנטנים
"הכלל החשוב ביותר כשמדובר בתזונה לגיל הרך הוא איזון, גיוון והנאה", אומר השף יאיר פיינברג מחברת "פיין קוק". "על התפריט להכיל את כל אבות המזון ולשלב סוגי חלבון שונים (מוצרי חלב, עוף, דגים ובקר), ירקות חיים ומבושלים, קטניות ופירות".
"למרות ההיצע התעשייתי העצום, כדאי להימנע ככל האפשר ממוצרי מזון מעובדים ולהקפיד על אוכל טרי ובישול ביתי".
"אפשר לקרב את הילדים לנושא התזונה באמצעות פעילויות שהופכות את העניין לכיף והנאה. אחת הדרכים האהובות עלי היא להקפיא פירות כחטיפים לקיץ, כמו בננה על מקל, חצאי ענבים קפואים וכדומה. מניסיוני, הגשה של ירקות חתוכים וצבעוניים מסודרים יפה על הצלחת או של פירות חתוכים בצורות מקוריות עוזרת לילדים ליהנות הרבה יותר מהאוכל ולעודד אותם לטעום".
"מומלץ להימנע מעודף סוכרים הנמצאים במשקאות ממותקים ובממתקים למיניהם", מציין פיינברג. "יש היום מגוון עשיר של מתוקים בריאים, ואפשר גם להכין יחד ממתקים ביתיים עם פחות סוכר".
שם המשחק: אמון
חלק מהשאלות הנדרשות תוכלו לבדוק בעצמכם בגן, וחלק תצטרכו לברר עם הגננת. כמובן שהצוות יוכל תמיד לטעון שהם מקיימים את כל הסעיפים, כשבפועל לא עומדים בסטנדרט הדרוש.
לכן, חשוב לזכור תמיד שבתהליך בחירת גן הילדים מדובר קודם כל באמון שבין אדם לאדם. ודאו בינכם לבין עצמכם שאתם סומכים על הגננת ושיש לכם אמון מלא בה, כיוון שללא נתון בסיסי זה גם הבדיקה הקפדנית ביותר לא תועיל.
הכותב הוא מנכ"ל האתר אינפוגן .