שתף קטע נבחר

איך תשכנע מראיין אם אתה לא בטוח בעצמך?

הרבה אנשים חושבים שחוסר ניסיון הוא הסיבה שבגללה הם לא עוברים ראיונות עבודה - אך אין בכך היגיון. אם הם לא היו מתאימים לתפקיד, מלכתחילה לא היו מזמנים אותם לראיון

לאחרונה העברתי הרצאה בנושא "איך לשווק את עצמך בתהליך חיפוש העבודה" בפני סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים. בסיום ההרצאה ניגש אלי סטודנט לתואר שני, רואה חשבון במקצועו, וסיפר לי שיש לו בעיה - הוא בעל ניסיון בראיית חשבון ורוצה לעשות שינוי קריירה, להתקדם מתפקיד של רואה חשבון במשרד, לתפקיד של חשב בחברה. הוא מנסה, אבל לא מצליח.

 

 

מניסיוני, בגלל שבתחום זה מדובר בקפיצת מדרגה רצינית, צריך בדרך כלל זמן וסבלנות. בהמשך השיחה איתו גם הבנתי שלמרות הקושי שבדבר, הוא דווקא כן מצליח להגיע לראיונות עבודה, אבל פשוט לא עובר אותם.

 

שאלתי אותו למה לדעתו הוא לא מצליח בראיונות עבודה והופתעתי לגלות שלמרות שאנשים בדרך כלל לא יודעים מה לא עובד בראיונות עבודה שלהם, לו הייתה תשובה לכך. הוא אמר לי שהוא חושב שהוא לא עובר ראיונות עבודה כי אין לו ניסיון.

 

למרות שהרבה אנשים חושבים שחוסר ניסיון הוא הסיבה שבגללה הם לא עוברים ראיונות עבודה, אין בכך היגיון. למשל, אם הבעיה נעוצה בכך שלרואה החשבון הזה אין ניסיון, הרי שמלכתחילה לא היו מזמינים אותו לראיונות עבודה, אם חשבו שאין לו סיכוי למלא את התפקיד. בקובץ קורות החיים שלו כתוב בפירוש שהוא מעולם לא עבד כחשב בחברה ובכל זאת זימנו אותו לראיון עבודה.

 

כשהצגתי לו את הדברים באופן הזה, הוא אמר לי, "כן, אבל הם שואלים אותי תמיד איך אני אנהל צוות אנשים אם אין לי ניסיון ניהולי". אז שאלתי אותו – ואיך אתה מרגיש עם ניהול צוות של אנשים? והוא ענה לי "ממש מפחד מזה, אף פעם לא ניהלתי ואין לי מושג איך אעשה זאת".

 

בנקודה הזו נפל לי האסימון והבנתי למה הוא לא עובר ראיונות עבודה: הבחור, בעל רזומה מרשים בתחומו, עשה תהליך התפתחות יפה בקריירה שלו ולכן מזמינים אותו לראיונות עבודה כחשב, על סמך קורות החיים שלו. אבל, וכאן מגיעה הנקודה החשובה, כדי שהמראיין ישתכנע שהוא יתמודד היטב עם התפקיד למרות חוסר הניסיון, הוא חייב קודם כל לראות בעיני רוחו את עצמו, כבר יושב בתפקיד ומבצע אותו. הוא צריך לדמות את עצמו שם. הוא צריך לחשוב מה יש בו שיהפוך אותו למנהל מוצלח ולשקף את זה בראיון תוך חיזוק בדוגמאות מהעבר, בתפקידים אחרים שמילא.

 

איך מתמודדים עם נקודת חולשה כזו בראיון עבודה?

כמעט תמיד ישאלו אתכם בראיונות עבודה שאלות בנוסח "למה לי לקחת דווקא אותך לתפקיד" או "איך תתמודד עם...." . זו שאלה שתישאל בדרכים שונות, במטרה לקבל מכם תשובה כנה ומשכנעת. אם יש לכם נקודה שמהווה סוג של חסם, זה יבוא לידי ביטוי בתשובה שלכם. במקרה של רואה החשבון, זה גם נכון לגבי השאלה: "למה לי לקחת אותך לתפקיד כשאין לך ניסיון" או "איך תתמודד עם ניהול צוות בלי ניסיון".

 

אני מציעה:

  •  עשו רשימה של כל התכונות והמיומנויות החזקות שיש לכם
  •  למדו את התפקיד שאליו אתם רוצים להתקבל - מה הוא כולל ומה מצופה מכם. קראו היטב את הגדרת המשרה ואת דרישות התפקיד, וחפשו בגוגל מדע על תפקידים דומים.
  •  מתוך רשימת התכונות שהכנתם, בחרו את אותן 3 תכונות ו/או מיומנויות שבזכותן אתם יודעים שתצליחו בתפקיד אליו אתם מתמודדים.
  •  התאמנו על הצגת תכונות אלו, הדרך המומלצת היא לומר את התכונה ולתת דוגמא מעניינת וסיפורית מהעבר התעסוקתי שלכם.

 

לרבים מאיתנו זה לא פשוט ולא אינטואיטיבי, או שקשה לנו לראות את החזקות שלנו מבעד לחששות, אבל לפני שאנחנו מגיעים לראיונות עבודה, עלינו לפתור את הקונפליקטים הפנימיים שלנו ולחוש בטוחים במידת ההצלחה שלנו בתפקיד עליו אנחנו מתמודדים. הרי, אם אנחנו לא נהיה בטוחים – איך נשכנע את המראיין?

 

יעל פרימק היא מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר ניסיון? זו לא סיבה
צילום: shutterstock
צילום: אילן בשור
יעל פרימק
צילום: אילן בשור
מומלצים