הרחקת הנייד מהאוזן ב-2 ס"מ - אפס קרינה לגוף
בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת, הוצגה הצעת חוק שתוגש לאישור הכנסת ותחייב את חברות הסלולר לציין בחיווי את כמות הקרינה שפולטת הקרינה הסלולרית. ראש אגף הקרינה במשרד להגנת הסביבה אמר כי הרחקת המכשיר הנייד מהאוזן ב-2 ס"מ מורידה את הקרינה לרמה אפסית
הרחקת הטלפון הסלולרי בשני סנטימטרים מהאוזן, מפחיתה את הקרינה מהסלולרי שלכם לאפס: כך אומר היום ד"ר סטליאן גלברג, ראש אגף הקרינה במשרד איכות הסביבה. ההמלצה דווחה היום בדיון דחוף במסגרת יום הסביבה בכנסת בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, זאת בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי בשבוע שעבר כי השימוש במכשירי טלפון ניידים עלול להגביר את הסיכון לחלות בסרטן.
בקרוב: חוק חיווי קרינה בנייד
ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה) הודיעה בדיון כי תניח היום על שולחן
הכנסת הצעת חוק, שלפיה יינקטו צעדים כדי ליידע את הצרכנים בדבר הסכנות הטמונות בשימוש מוגבר בטלפון נייד, בהם אזהרות בולטות, מידע על מידת הקרינה הנפלטת מהמכשיר בכל רגע נתון, מידע השוואתי על קרינת מכשירים שונים ורמות קרינה באזורים שונים בארץ.
בנוסף, יחייב החוק את אישור הממשלה והכנסת במכירת טכנולוגיות חדשות שיהיו להן השפעות על הציבור.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), אמרה בדיון: "כשם שנהיגה ברכב היא מסוכנת, אך לא עולה על דעתנו לאסור אותה, אלא לנקוט באמצעי בטיחות כמו חגירת חגורה, כך גם לגבי טלפונים ניידים: יש לנקוט בזהירות מונעת. עם זאת, אני קוראת לבתי הספר לאסור שימוש בטלפונים הניידים בשטח בית הספר".
פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה, התריסה על כך שאין הקצאת משאבים למחקר על הסלולרי בישראל: "זה אבסורד מוחלט שהמדינה אינה מקצה משאבים ותקציבים לקיום מחוקרים בנושא סכנות הקרינה מהטלפונים הניידים", היא אמרה, "כל המחקרים שביצעתי עד כה היו במימון חוץ".
עוד הוסיפה פרופ' סדצקי כי אין לאסור הכנסת טלפונים ניידים לבתי ספר. "זו גזירה שהציבור יתקשה לעמוד בה. יש לעבוד על מסרים חיוביים עם התלמידים: איך להשתמש נכון במכשיר".
כאמור, ד"ר סטליאן גלברג מהמשרד להגנת הסביבה הסביר כי הרחקת הסלולרי מהאוזן בכשני סנטימטרים מפחיתה את הקרינה לרמה אפסית: "אנחנו מתעדכנים מדי יום עם ארגון הבריאות העולמי על עמדותיו בנושאי הקרינה הבלתי מייננת. האמצעי הכי יעיל בהפחתת הקרינה הוא מדבקות ספוג המרחיקות את המכשיר שני סנטימטר מהאוזן. אם מרחיקים כך את המכשיר, החשיפה לקרינה יורדת לאפס".
בישראל: 126 מכשירים סלולריים לכל 100 איש
מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוגשו לדיון, עולה כי ברחבי העולם יש 5.3 מיליארד מנויים לטלפונים ניידים (עלייה של פי שבעה בתוך עשור), שהם 76.2 מנויים לכל 100 תושבים. היחס בישראל הוא כ-126 מנויים לכל 100 תושבים. כבר בשנת 2007 החזיקו 50% מהילדים ובני הנוער בישראל בגילאים 15-12 במכשיר טלפון נייד.
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן הודיעה לפני שלושה שבועות כי החליטה לסווג את קרינת הטלפונים הסלולריים כגורם שייתכן שהוא מסרטן לבני אדם. מחקרים מראים כי נמצאה עלייה של 40% בסיכון לפתח גידול במוח בקרב משתמשי טלפון נייד שמשוחחים חצי שעה ומעלה ביום, או כאלה המשתמשים בטלפון נייד למעלה מ-10 שנים.
מחקר שנערך בישראל מצא עלייה בסיכון לפתח גידולים בבלוטות הרוק אצל אנשים המאריכים בזמן השיחות ובמספרן, ובקרב משתמשים שמרבים בשיחות באזורים כפריים שבהם מוצבות מעט אנטנות - מצב המגביר את הקרינה הנפלטת מהמכשיר.
יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. הטלפונים הסלולריים שולחים אותות לקולטנים באמצעות גלי רדיו. צורת שידור זו דומה לגלי רדיו FM ולמיקרוגלים. עם זאת, הקרינה המופצת באמצעות טלפונים סלולריים אינה גורמת ישירות לפגיעה בחומר התורשתי DNA, בניגוד לקרינת רנטגן או קרינה על סגולית מהשמש. ברמות גבוהות מאוד גלי הרדיו מטלפונים סלולריים יכולים לגרום לחימום רקמות הגוף, אולם לדעת מומחים חימום זה אינו גורם לפגיעה בתאים בבני אדם.
פאנל המומחים של ארגון הבריאות העולמי סקר, כאמור, את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה 2B שפירושה "אפשרות קרצינוגנית לבני אדם", כלומר סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקטגוריה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.