שתף קטע נבחר
 

חייל שפר הופעתך - ועבוד על חיי המשפחה

חיי המשפחה של משרתי הקבע שונים משל אנשי קריירה אחרים. אם בעבודה אנשים אלו שואבים את סמכותם מהדרגות, הרי שבנם בן ה-5 לא "עובר לדום" ויש להפעיל עליו סמכות חינוכית שונה. קורס חדש מנסה לעזור להורים למצוא פתרון

שילוב חיי המשפחה יחד עם טיפוח הקריירה זו משימה לא קלה בימינו כאשר אחד ההורים ולעתים שניהם חוזרים הביתה בשעות הערב המאוחרות ומתפקדים כאבא ואמא לכל דבר.

 

 

חיי המשפחה של משרתי הקבע - קצינים ובכירים בצה"ל - יכולים להיות קשים יותר. אופי חייהם שונה ולא פשוט, ואם במהלך היום (ולעתים גם הלילה) אנשים אלו שואבים את כוחם מהדרגות, הסמכות והפקודים, הרי שבבואם הביתה בסוף היום או בהגעתם הביתה לחופשה הם אבא או אמא לכל דבר ולילדיהם זה לא משנה מה "אבא עושה בצבא". אך המעבר מהצבא לאזרחות לא תמיד קל ולא תמיד יש בידם יכולת להתמודד עם ילדיהם ומצוקותיהם.

 

מועדון "חבר" מקיים מספר קורסים לאנשי הקבע ומשפחתם ("חבר" ידע - קורסים במגוון תחומים), ובאחרונה השיק קורס הורות לאנשי הקבע תחת השם "קורס משפחה בדרך קבע - הורות ויחסים בתוך המשפחה", בשיתוף מכון אדלר. בתחילת השנה נערך פיילוט ובימים אלו מתחיל הקורס השני כאשר כל קבוצה מונה 22 איש בכעשר קבוצות שונות ברחבי הארץ.  

 

בין הנושאים אותם מלמדים בקורס: איך עושים את המעבר בין דיבור פיקודי במדים לבין דיבור של הורה מן השורה, איך להתמודד עם היעדרויות מרובות מהבית, מה היחס לסמכות הורית, כיצד יכול הורה שנעדר זמן רב לחנך את ילדיו, ואיך מתמודדים עם הורה שכל חייו היה בצבא, ובגיל 45 יצא לפנסיה ורוצה להתחבר מחדש לילדיו.

 

מה ההבדל מאנשי עסקים?  

ב"חבר" סבורים כי "משפחה זה האתגר של כל הורה - בכלל ומשפחות קבע בפרט". לטענת המועדון, "במשפחות קבע אחד ההורים לא נמצא והוא עסוק בדברים שלא מדברים עליהם. יש תמיד אווירה של צבא ואז נוצר מצב שאחד מבני הזוג מנהל לבדו את משק הבית וגם כשבן הזוג מגיע הוא לא פנוי".

 

עוד אומרים ב"חבר" כי בן לאנשי קבע לא יכול להגיד ש"אבא או אמא בעבודה" - זה אבא או אמא בצבא ולכן בשעות מתח, ימי מבצעים וכדומה, נכנסת אי ודאות לתא המשפחתי, "הורים לא תמיד מודעים לאופן הדברים. יש רגרסיות אצל הילדים... אחרי הכל, ההיררכיה הצבאית שונה מההיררכיה המשפחתית בדרכי הניהול". 

 

אחת הדוגמאות מהן ניתן ללמוד על ההבדל בין ילד להורים שכירים לבין בנו של איש/אשת קבע נראתה במפגש עם מומחה העוסק במשאלות הלב של ילדי המשתתפים בקורס. אחד ההורים סיפר כי כאשר בנו מצא את האפיקומן בחג הפסח הוא ביקש כמתנה "שיהיה שלום" וכששאלו אותו לסיבה אמר: "כדי שאבא יהיה בבית".

 

יפעת נוי, מנחת קבוצות הורים במכון אדלר ומנחה באחת הסדנאות הללו אומרת: "הילד לא שונה, הוא חי בבית אחר ושונה. חלק גדול מאנשי הקבע לא נמצאים בבית לעתים שבוע שלם ולעתים שבועיים באופן תדיר. קיים חשש כי הילד יכול לגדול בבית עם חשש לחיים של אבא. ילד יכול להגיד שאבא גיבור אבל אל נתכחש לחרדות - ילדים מרגישים מצויין את הנעשה סביבם - אבל הם לא יודעים איך לפרש את זה".

 

מה מייחד בית בו אחד ההורים הוא איש קבע?

"הבית הוא שונה כי הילד חי ערכים אחרים מאלו שבדרך כלל חיים בחברה שלנו, אלו ערכים של אהבת הארץ, ביטחון המדינה - כל מיני ערכים שאנו פחות מרגישים כילדים להורים קרייריסטים רגילים - שם מדברים על התקדמות והגשמה עצמית"

 

בבית אני כלום

נוי מספרת על איש קבע בדרכת פיקוד בכירה שהשתתף בסדנה: "האבא בא ואמר לי - אני מפקד על המון אנשים, הם רואים אותי ועוברים לדום, כל מה שאני אומר זה בפקודה וכשאני בא הביתה בני בן החמש אומר לי: 'אתה לא תחליט בשבילי כלום'. אבא שמרגיש מפקד נורא גדול פתאום בבית נהיה קטן, כל הכוח שלו נעלם - יש תהליך שלם לעבור עם האדם הזה. הסמכות שלי כמפקד היא לא אותה סמכות שיש לי בבית - סמכות שהיא הורית ובאה ממקום אחר".

 

מקרה שכיח נוסף, על פי נוי, הוא של אבא שחוזר הביתה אחרי שבועיים ושואל: "למה מרשים לילדים לעשות ככה וככה, והאמא עונה לו שהוא לא נמצא ומה זה ענייננו בכלל". נוי מסבירה שבגלל היעדרות מרובה, מי שנכנס לעתים לתפקיד ההורה הם הסבים והסבתות: "יש הרבה קבלת עזרה מסבים והסבתות שהם חלק מהמשפחה כיוון שהאבא לא נמצא ואז הסבתא מחנכת בצורה א' והאמא בצורה ב', והחינוך הוא לא תמיד עין בעין".

 

מה לוקחים ההורים מהקורס?

"אנחנו נותנים מענה לשמירה על זוגיות טובה נוכח המציאות הבלתי אפשרית, לשאלה איך לשמור על יחסים טובים עם הילדים כך שהילדים ישתפו פעולה וירגישו שיש להם שני הורים בבית, ושירגישו שהם גדלים בבית נורמטיבי תוך שיקום הסמכות ההורית. חשוב לזכור, שההורים היום מנוהלים על ידי הילדים בייחוד בגלל רגשות האשמה". 

 

שלומי אברהם, מנכ"ל חבר, אומר: "חבר מלווה את העמיתים לאורך כל מעגל חייהם וצרכיהם. המשפחה היא החוסן האישי של כל אחד מאיתנו, היא המנוע של כל אדם בצאתו בבוקר אל יומו, כל שכן אל השירות בצבא = הכרוך באתגרים, מתחים והיעדרויות ממושכות מהבית. אנו בחבר רואים את החשיבות בחיזוק התא המשפחתי באמצעות מתן כלים להורים לגדל את הדורות הבאים כבוגרים אחראים, עצמאים וערכיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשה באימונים קל בבית?
צילום: ג'ורג' גינסברג
שלומי אברהם מנכ"ל חבר
"משפחה זה האתגר של כל הורה"
צילום: shutterstock
מומלצים