מסתכלים על המינימום מלמעלה: השכר בסין עולה
התמ"ג לנפש במדינה הקומוניסטית נמצא במגמת עלייה ואיתו גם רמת השכר של העובדים. עבור איש עסקים ישראלי שמעוניין לפעול במזרח מדובר במידע קריטי. חשב, מהנדס, מנכ"ל ונהג למנכ"ל - מה הסכומים שיירשמו בתלושים שלהם?
רמות השכר של העובדים בסין עושות מהפיכות בכלכלה הגלובלית. העולם העביר ב-30 השנים האחרונות את מרכזי הייצור שלו לסין, קודם כל בגלל שהפועל הסיני ייצר בעלויות הרבה יותר נמוכות מאשר כמעט בכל מקום אחר בעולם. פערי השכר בין מזרח ומערב סין גרמו להגירת מאות מיליוני איכרים אל הערים המתפתחות, ההגירה הגדולה ביותר שידע העולם אי פעם. רמות השכר בסין, לצד גורמים נוספים, הפכו את סין למעצמה כלכלית עולמית.
זאת הייתה תמונת המצב בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת. רמת השכר של העובדים בסין שינתה את מפת הייצור והכלכלה העולמית, וזה לא נעצר שם. המצב הכלכלי של סין משתפר לאורך השנים. התמ"ג לנפש עולה ואיתו עולה התחרות הפנימית על כוח האדם. כל אלה גורמים לעליות שכר. בקרוב כבר לא ישתלם לייצר מגבות וצעצועים בסין, התחום הזה כבר עובר למקומות זולים יותר דוגמת וייטנאם והפיליפינים.
לעובדים יש יותר כסף זמין להוצאה שוטפת, וצריך לייצר למען התצרוכת שלהם ולהעביר את המיקוד למוצרים עתירי טכנולוגיה, אשר בהם יש פחות חשיבות לעלויות שכר ויותר משמעות לתשתית טכנולוגית.
ברמת המיקרו רמות השכר בסין הן השיקול הראשון של איש העסקים הישראלי שמעוניין לפעול במזרח. היכן הן ניצבות כעת? בימים אלה התפרסם סקר שכר של חברת J. M. Gemini, אחת מסוכנויות ההשמה המובילות בסין, אשר בודק את התחום באופן תקופתי בהתבסס על הנתונים הנאספים מפניות של חברות, פניות של מועמדים ותהליכים שהסוכנות השלימה.
הנתונים מסכמים את הרבע הראשון של שנת 2011, הם מוצגים ביואנים, לקבלת ערכים דולריים יש לחלק ב-6.5 בקירוב, ולערכים שקליים יש לחלק ב-1.9 בקירוב. אם אתם עומדים לשכור עובדים בסין? בוחנים עלויות של העתקת פעילות לסין? יש כאן כמה נתונים שחיוני לקחת בחשבון.
רגע, צריך גם נהג
סין, כפי שעולה מהסקר, עדיין זולה בהרבה ממדינות המערב במה שנגוע לכוח אדם. הדבר משמעותי לכל איש עסקים המעוניין לגייס עובדים בסין, אבל הפער הולך ומצטמצם. אם אתם עומדים לפתוח משרד בסין קחו בחשבון שהשכר הצפוי למזכירה מתחילה בוגרת בית ספר תיכון תגיע עד 3,500 יואן לחודש, מזכירה מנוסה בוגרת קולג' תצפה לעד 9,500 יואן, ובמקרה שאתם פותחים חברת בת שיש בה מנכ"ל המצפה למזכירה אקזקוטיבית בוגרת אוניברסיטה, כבר יהיה צורך בתגמול שיכול להגיע אף ל-21,000 יואן.אמרנו מנכ"ל? אם יהיה לו צורך בנהג, תופעה נפוצה בסין הרבה יותר מאשר בישראל, יידרשו 2,500 עד 3,500 יואן לחודש, ולנתון הזה יתכן ויהיה צורך להוסיף גם תגמול שעות נוספות. הנתונים המובאים כאן מציינים את הרף העליון שניתן לצפות לו בכל הגדרת משרה, בדרך כלל קיים מתחת לכך טווח גמישות של כ-30% הנתון למשא ומתן.
בואו נראה מה קורה במדורי השכר והכספים. מנהל חשבונות בוגר קולג' ידרוש עד 6,500, רואה חשבון מוסמך יצפה לעד 15 אלף, ואילו חשב מנוסה בעל CPA יוכל לקבל בין 25 אלף ל-40 אלף יואן. בתחום משאבי האנוש המשכורות יכולות להגיע ל-10,000 לאיש כוח אדם זוטר בעל BA ושנים בודדות של ניסיון, ועד 90 אלף לסמנכ"ל משאבי אנוש בעל MA בתחום רלוונטי וניסיון של מעל ל-15 שנה. בתחום המכירות והשיווק המשכורות יכולות להגיע ל-8,500 לאיש מכירות תפעולי בוגר קולג', ועד 75 אלף למנהלי עסקים, מכירות ושיווק, ובמקרה של חברה גדולה יותר אפילו עד ל-120 אלף למנהל שיווק ומכירות בכיר.
רבות נכתב בשנים האחרונות אודות המספר הגדול של מהנדסים והנדסאים שמכשירים מוסדות הלימוד בסין, חוק הביקוש וההיצע עובד ויש לכך השפעה על רמות השכר, עדיין ניתן להשיג מפעילי מערכות מחשוב, מעצבי אתרים ותוכניתנים, ומהנדסים אזרחיים ברמות שכר שנעות סביב 3,000 עד 7,000 יואן. נראה שסין עדיין אטרקטיבית בתחום שבו נאבקים אלה באלה בעלי תעודה טריים שמצטרפים כעת אל השוק.
גם בסין יש פערים גדולים
הניסיון הוא זה שמקפיץ רמות שכר, והשינוי מתרחש במהירות, מהנדס פיתוח תוכנה בכיר בעל ניסיון של 10-5 שנים יכול כבר לצפות ל-15 אלף עד 22 אלף יואן, הרבה מעבר למה שהוא צפוי לקבל למשל בהודו, המתחרה הגדולה בתחומי הטכנולוגיה, ומנהל פיתוח בתחומי החומרה בעל ניסיון של 10 שנים ומעלה יוכל אף לצפות לקבל עד 55 אלף יואן.כל אלה נועדו לתת את התמונה, רמות השכר עולות בהדרגה, הגם שהן עדיין רחוקות מהמקובל במדינות המערב, אבל כבר נמצאות ברמות גבוהות בהרבה מאלה של מדינות דוגמת ויאטנם, פיליפינים והודו הנושפות בעורפה של סין בתחומי יצור המוני. סין מתקרבת לרמות השכר של מדינות מתקדמות באופן בלתי עקיב, ישנם תחומים בהם היא קרובה לשם יותר ואחרים בהם היא עדיין רחוקה. בואו נראה כמה דוגמאות.
בתחום משאבי האנוש למשל, עובד חדש ומתלמד יכול לצפות להכנסה של עד 8000 יואן, אם יעבור להונג קונג, שאמנם שייכת לסין אך מתנהלת על פי סטנדרטים מערביים, הוא יוכל להעלות זאת עד ל-12,000 ואם יצא מגבולות סין ויעבור לטאיוון, אשר התמ"ג שלה לנפש הוא ברמות מערביות, הוא יוכל להקפיץ את הכנסתו אף עד לרמות שוות ערך ל-35,000 יואן. ההכנסה שלו קפצה במקרה כזה פי 4 ויותר.
היחס דומה גם לגבי משכורות בתחומי ניהול החשבונות וחישוב, אך בתחום של חשבונאות מיסוי הפער קטן יותר, ואנשים בתחום הזה לא צפויים לקבל יותר מאשר פי 3 במקרה וישיגו עבודה בטייוואן, ובתחומי עריכת הדין ומחלקות משפטיות של חברות הפער אף מצטמצם ל-1.5 ופחות, כאשר לשם דוגמא legal officer יכול לצפות לעד 30 אלף יואן בסין ועד 60 אלף בטייוואן. מן העבר השני אנשי call center או שירות לקוחות בסין מתחילים ממשכורות נמוכות פי 7 ואף פי 8 מאלה שבהן מתחילים בטייוואן.
מעניין לציין כי הפערים הגדולים ביותר הם בתפקידי ההנדסה האזרחית, כאשר מנהל פרויקט בתחומי הקמת תשתיות תחבורה יצפה לעד 20 אלף יואן בסין אבל יכול להגיע עד ל-300 אלף בטייוואן, אולי בגלל ההיקף העצום של הכשרת מהנדסים בתחום הזה בשנים האחרונות בסין, ואולי בגלל שהתחום בכללותו נמצא בטייוואן בידיים פרטיות בעוד שבסין הוא בידי גופים ממשלתיים הפועלים לעתים קרובות כמונופול.
מתי? | האירוע |
4 ביולי | הוועידה השנתית הראשונה לעסקים עם סין. בארגון מכון הייצוא הישראלי |
5 ביולי | מפגש פורום העסקים סין, אסיה – ישראל, במסגרת תערוכת הקלינטק 2011 בגני התערוכה בתל אביב |
טל רשף מנהל את פורום סין, אסיה – ישראל, הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .