שתף קטע נבחר

גם בישראל: תמונות זוועה על חפיסות הסיגריות

פרסום ראשון: משרד הבריאות הכין תוכנית שתחייב את חברות הסיגריות להוסיף תמונות נזקי עישון על חפיסות הסיגריות בדומה לזו שפורסמה אתמול בארה"ב. ומי מתנגד? ח"כ ד"ר רחל אדטו, ראש שדולת הבריאות בכנסת

בעוד מספר חודשים כשתושיטו יד לחפיסת הסיגריות, ייתכן מאוד שהכמיהה לעשן תרד במעט: בדומה למהלך ה-FDA שעליו דיווחנו אתמול, מתכוון משרד הבריאות לחייב את יצרניות הסיגריות להדפיס תמונות זוועה של נזקי העישון על כמחצית מגודל החפיסה, עם אזהרה גדולה בדבר הנזק האפשרי.

 

 

בעוד כשבועיים תוגש לוועדת השרים הצעת החוק להגבלת העישון, שעשויה

להביא לצמצום העישון בישראל. בין היתר יוגבל העישון במקומות ציבוריים ויוחמרו הקנסות על העישון במקומות בילוי. לצד אלה, תקבע הצעת החוק כי לשר הבריאות תינתן הסמכות לשנות את האזהרות הקיימות כיום על החפיסות, ולהחליפן בתמונות הזוועה.

 

גורם בכיר במשרד הבריאות מסר הערב ל-ynet כי על פי התוכנית, יהיה רשאי שר הבריאות לשנות את האזהרות שנקבעו בשנת 2004 ומודפסות על 30% משטח החפיסה. אלה יוחלפו כאמור בתמונות זוועה ובהן נזקי העישון דוגמת ריאות חולות, תמונת תינוק בסביבת עשן סיגריה ושיניים רקובות.

 


 


ריאות מפויחות ואזהרת מוות. הדמיית החפיסה (מקור: FDA)

 

מחקרים הראו: תמונות הזוועה מפחיתות הרצון לעשן

התוכנית להצבת תמונות הזוועה החלה כבר לפני שנה כשהקים משרד הבריאות ועדה מקצועית שבחנה את הנושא. בין היתר כללה הuועדה נציגים מקופות החולים, אנשי אקדמיה ובריאות. בוuעדה הוצגו מחקרים שנערכו ב-10 השנים האחרונות שהראו כי הצבת התמונות על החפיסות מעלה את מודעות המעשן לנזקי העישון, מפחיתה את כמות המעשנים, מעודדת את הרצון לגמילה מעישון ורתיעה צעירים מלהתחיל לעשן.

 

נוסף על תמונות הזוועה, יוקם קו ארצי לגמילה מעישון שבו יסייעו ואנשי בריאות וכאלו שכבר נגמלו לאנשים המתקשים בתהליך הגמילה. שירות גמילה כזה כבר קיים בקופת חולים מכבי, ובארצות רבות בעולם.

 


כך תיראה חפיסה. הדמיית תמונות הזוועה (מקור: FDA)

 

ומי בין המתנגדים ליוזמה החדשה? ראש שדולת הבריאות, ח"כ ד"ר רחל אדטו: "למרות התנגדותי הנמרצת לעישון ותמיכתי בכל מהלך שיוביל לצמצום התופעה, אינני חושבת כי תמונות מסוג זה משיגות את המטרה שלשמה הן מוצגות", היא אומרת ל-ynet, "התמונות הללו עלולות אף להשיג את התוצאה ההפוכה. מעשנים כבדים אינם מושפעים מתמונות אלה ואילו בני נוער, אשר ייתכן וקמפיין זה מופנה אליהם, קרוב לוודאי יתעלמו מתמונות אלה במחשבה ש'לי זה לא יקרה'".

 

בתגובה אמר גורם בכיר במשרד הבריאות: "חברת הכנסת אדטו היא רופאה, אנחנו נציג בפניה את כל המחקרים המעידים על התרומה הממשית של הצבת התמונות על החפיסות, ואין לנו ספק שהיא תשתכנע ותתמוך בתוכנית".

 

פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, מסר בתגובה על תוכנית משרד הבריאות להצבת תמונות האזהרה: "האגודה למלחמה בסרטן מברכת על ההצעה ותומכת ביוזמת משרד הבריאות. אנו מקווים שההצעה תאושר על-ידי ועדת השרים, כי הוכח על-פי מחקרים בעולם, בצורה חד-משמעית, שתמונות מסוג זה על חפיסות סיגריות משפיעות על כל הנחשפים לתמונות ובמיוחד על המעשנים. זהו נדבך נוסף במסגרת המאמצים הכוללים להקטנת התחלואה והתמותה מסרטן".

 

מתים מעישון בישראל: 10 אלפים איש בשנה

בישראל מתים מדי שנה ממחלות הקשורות לעישון עשרת אלפים בני אדם, מהם כתשעת אלפים מעישון אקטיבי ועוד כאלף מחשיפה לעישון כפוי - יותר מתאונות דרכים (360 מקרי מוות בשנה) או מהתאבדויות (כ-500 מקרים בשנה).

 

עלות מחלות הקשורות לעישון למערכת הבריאות מוערכת בכ-1.75 מיליארד שקל, לא כולל עלויות הנגרמות מאובדן ימי עבודה, נכות, אובדן כושר עבודה ותמותה מקודמת. ממחקרים עולה כי עישון מתמשך מוריד את תוחלת החיים ב-10 עד 15 שנה בממוצע והוא גורם לסרטן, מחלות לב, מחלות ריאה ומחלות כלי דם.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים