מצוות צריכות קבלה
דווקא בתחום תשמישי הקדושה, מרשים לעצמם סוחרים ולקוחות יראי שמים להתעלם מחובת תשלום מסים. חובתנו ההלכתית והמוסרית לבדוק כשרויות של בתי עסק, שמוכרים גם מוצרים שאינם מצרכי מזון
זכיתי ללמוד בישיבה שהייתה בשלבי הקמה. אחת ההוצאות הכספיות המשמעויות באותו השלב, נרשמה לרכישת אלפי ספרים, לאחר שנתרם בעבורם סכום כסף מסוים. הישיבה ביקשה הצעות מחיר, ונתקבלו שתיים: הראשונה מחנות המשלמת מס כחוק, והשנייה מ"מאכער", עם הצעה זולה בהרבה. הפיתוי היה עצום, אך הישיבה בחרה בדרך החוקית, שמשמעותה פחות ספרי קודש. אשרי שלמדתי מפחות ספרים, אך אלה שפתחתי נקנו ביושר וביושרה.
הפיתוי שבהעלמת מס הוא עצום, ואין בין תושבי הגלובוס, מי שלא ניפגש איתו בחייו הפשוטים. כשאתה מזמין שרברב אל ביתך, יש סיכוי לא קטן שהוא ייתן לך הצעת מחיר זולה יותר, ובתנאי שתשלם "במזומן" (קרי, ללא מע"מ וללא קבלה).
בנקודה זו מחייבת אותנו ההלכה לרדוף אחר הצדק, להיות יראי שמים - ולמעשה לשלם יותר. כפי שנפסק בשולחן ערוך: גם במדינה זרה ולמענו של מלך גוי, חובה לשלם מס. אך עוד לפני השיקול ההלכתי, יש כאן חובה מוסרית ואזרחית פשוטה. אם אין מסים - אין צבא, אין ביטחון, אין בתי חולים ולמעשה אין כלום.
תפילין בשחור
ובכל זאת, לדאבון ליבנו, דווקא בתחום תשמישי הקדושה, הפירצה גדולה ביותר: סופרי סת"ם שאינם מדווחים על הכנסותיהם, וחלקם אף רשום במקביל כתלמידי כולל; בתי עסק שמוכרים מזוזות ותפילין ללא קבלה מסודרת; מוצרים כמו צבע שחור לתפילין, שקשה מאוד למצוא עליו את כתובת היצרן המדויקת ועוד. מתברר שלמונח "תפילין בשחור" אין רק משמעות של הלכה למשה מסיני. ונראה מי ימצא סוחר שימכור לו 400 לולבים לפי חשבונית מסודרת.
כאן באה חובתנו ההלכתית והמוסרית לבדוק כשרות גם מסוג אחר. קיימים סופרי סת"ם ובתי עסק רבים המקיימים את חובותיהם הממוניות, וחובה עלינו לחזקם. לא יתכן שנקפיד, ובצדק, על קוצו של יו"ד כפשוטו, ובנושאי היושרה נהיה "ראש קטן". לא יתכן שנהיה מוכנים להוציא עוד אלף שקלים תמורת תפילין מהודרות לילד, אך כשאנו משווים מחירים, נעדיף את מי שזול ב-16% (בלי קבלה). לא יתכן שלסופר סת"ם המקפיד גם על ניהול ספרים, יהיו קשיי פרנסה ביחס למתחריו אשר ודאי טובלים מידי בוקר במקווה, אך אינם משתתפים במימון החלפת המים הנעשית על חשבון המדינה.
אינני חסיד של תופעת שו"ת אס-אם-אס. תשובות הלכתיות אינן ניתנו לתמצות בן 70 תווים. מן הראוי ששואל השאלה יפנה לפוסק, שאם אינו מכיר אותו, לפחות רואה או שומע את טון שאלתו. ואף על פי כן, ישנן תשובות שבזכותן היתה שווה כל התופעה. שאלה שעולה תדיר בשו"תים כאלה היא: "האם מותר לי להעלים מס?" הרב שלמה אבינר, למשל, נוהג לענות בצורה פשוטה וברורה: "לא", ואולי מוסיף עוד חצי משפט המסביר את האיסור.
לשם כך בדיוק נוצר השו"ת - כדי לענות למי שחושבים בטעות שמותר להעתיק במבחן, להפר את חוקי התנועה ולהעלים מסים בתירוצים שונים. אליהם צריך לסמס ללא נימוק וללא התפלפלות: פשוט "לא!"
- שמואל שטח הוא מנכ"ל "נאמני תורה ועבודה"