שתף קטע נבחר

 

עמוס עוז על השלום: החולה מוכן, הרופאים פוחדים

הסופר נאם בוועידת הנשיא ומתח ביקורת על המנהיגים שאינם מוכנים לקחת סיכון כדי לקדם את תהליך השלום: "כולם יודעים שבסוף האדמה תחולק, והגירושים יכאבו כמו הגיהנום". הנשיא פרס: "רואה את סוף המשבר יותר מאת סוף השלום"

הסופר עמוס עוז נשא היום (ג') ביומה הראשון של ועידת הנשיא בירושלים נאום ביקורתי על תהליך השלום. הוא זכה למחיאות כפיים סוערות, אך מדי פעם גם לקריאות "בוז". "אני מאמין שהכיבוש המתמשך בגדה המערבית ושל העם הפלסטיני ובניית ההתנחלויות אינם מוסריים באופן כללי, ורעים לאינטרסים של ישראל. גירוש פלסטינים מבתיהם בירושלים והצבת מתנחלים במקומם גם לא טוב לישראל, ואני אומר זאת כאדם שאוהב את המדינה", אמר עוז בפאנל שנערך במסגרת הוועידה.

 

הוא טען כי האירופים נוטים לראות את הסכסוך הישראלי-פלסטיני כמאבק הוליוודי בין הטובים והרעים. "רוב העימותים

בעשורים האחרונים אכן היו שחור ולבן: הקולוניאליזם, וייטנאם, האפרטהייד, אבל הסכסוך הישראלי-ערבי אינו כך. אם זה סרט הוליוודי, זה יותר כמו טרגדיה יוונית - התנגשות בין צודקים, לעיתים התנגשות בין טועים". לדבריו, "הישראלים והפלסטינים לא יהיו משפחה אחת גדולה אחת ושמחה, כי הם לא משפחה, לא אחת, ולא שמחה. יש פה שתי משפחות לא שמחות, וזה לא ייגמר בירח דבש בין אויבים, אלא דרך גירושין כואבים והוגנים".


עמוס עוז ובלייר בוועידת הנשיא הערב (צילום: גיל יוחנן)

 

"הגירושים יכאבו כמו הגיהנום", אמר עוז. "עבור הישראלים, זהו ויתור על אדמת אבותינו התנ"כית, וגם הפלסטינים רואים זאת כך. זה יכול להיעשות, בגלל שאין אלטרנטיבה. אף אחד לא יעזוב. החדשות הטובות הן - הרוב הגדול של היהודים הישראלים והפלסטינים הערבים יודעים כי בסופו של יום, האדמה תחולק לשתי מדינות סוברניות. האם הם שמחים על כך? לא. האם הם ירקדו ברחובות כשהפיתרון ייושם? לא. אבל המצב היום הוא שהחולה מוכן לניתוח, שלא בשמחה, אבל הרופאים פחדנים".

 

הסופר בעל השם העולמי אמר כי הפיתרון לשלום חייב להתבסס על קווי 1967 עם שינויים כאלה ואחרים. "אני לא נביא, לא אוהב לנבא, בטח לא בירושלים, שיש פה יותר מדי מתחרים, אבל להלן נבואה אחת - בבוא היום תהיה שגרירות פלסטינית בישראל ושגרירות ישראלית בפלסטין, והן יהיו במרחק הליכה זו מזו - אחת במזרח ירושלים ואחת במערבה".

 

פרס: הסוף המשמח מגיע בהתחלה

נשיא המדינה, שמעון פרס, שפתח את הפאנל, אמר הערב כי "יש הרגשה שתהליך השלום ניצב היום בפני משבר. בראייתי, אני יכול לראות את סופו של המשבר יותר מאשר את סופו של השלום. באופן מציאותי, לאף צד בעימות אין אלטרנטיבה. דיון היסטורי בישראל הגיע לקיצו כשהמפלגות הפוליטיות הגדולות הסכימו לפתרון שתי המדינות. עתה, מוטלת עלינו המשימה הקשה לתרגם זאת מתיאוריה למציאות. התהליך ארך זמן רב יותר משציפינו, ועם זאת - אנו יודעים שהסוף המשמח לא מגיע בהתחלה".


עמוס עוז נואם הערב. שתי שגרירויות, קרובות מאוד (צילום: גיל יוחנן)

 

ראש ממשלת בריטניה לשעבר ושליח הקוורטט למזרח התיכון כיום, טוני בלייר, לקח גם הוא חלק בפאנל בוועידה. "אם נרשה לאיראן לפתח יכולת גרעינית זו תהיה החלטה עם השלכות, ולכן אסור לתת לזה לקרות", אמר בתשובה לשאלה האם יש מקום להתערבות בינלאומית בנעשה בעולם. "למעשים יש תוצאות, אבל גם לחוסר פעולה יש תוצאות", הסביר בלייר, ואמר כי יש מקום להתערבות בנסיבות מסוימות. "אם לא נפעל במקום שבו אנשים מדוכאים בברוטליות, זו גם החלטה עם השלכות".

 

מוקדם יותר היום הפגישה ועידת הנשיא את  שמעון פרס עם הזמרת הלטינית שאקירה. במסיבת עיתונאים שקיימו השניים

ושהועברה בשידור חי ב-ynetLIVE ממרכז הקונגרסים בבנייני האומה בירושלים, החמיא הנשיא פרס לזמרת (כשהוא מכנה אותה פעמיים "שאריקה", עד שתוקן), ואף ציטט משירה "Waka Waka".

 

"צעירים מעריצים אותך ואת בן זוגך", אמר הנשיא, כשהוא מתייחס לחבר שלה, כדורגלן ברצלונה ז'ראר פיקה, המלווה את שאקירה. "את מייצגת תקווה ותום. כיום, הדור הצעיר מקשיב לזמרים יותר מאשר לפוליטיקאים, ואלה השליחים הטובים ביותר להעברת המסר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוס עוז. לא סרט שחור לבן, אלא טרגדיה יוונית
צילום: גיל יוחנן
טוני בלייר. "לחוסר פעולה יש תוצאות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים