שתף קטע נבחר

 

מכתב נתניהו: בי-ם חושבים על פגישה עם טורקיה

אחרי שרה"מ בירך את ארדואן על בחירתו לקדנציה שלישית ושלח מסר של פיוס, בירושלים מקווים שהיחסים ישתפרו ומהרהרים אפילו בפגישה בדרג בכיר. ארה"ב מאשרת שפעלה לקרב בין הצדדים: "זה טוב אם הם מדברים זה עם זה"

אחרי שנודע כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיגר מברק ברכה לעמיתו הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, אמרו אמש (יום ג') גורמים מדיניים בירושלים כי המהלך נעשה בהמשך לאיתותים החיוביים שכבר נתנו בחודשים האחרונים שתי המדינות, ושכללו ניסיון להוריד את הטונים בסכסוך ביניהן.

 

כלי תקשורת בטורקיה דיווחו כי במכתב ששיגר לארדואן לרגל בחירתו לקדנציה שלישית כראש ממשלת טורקיה, כתב נתניהו כי הוא מקווה שהיחסים בין שתי המדינות ישתפרו. ראש הממשלה הישראלי הוסיף: "ממשלתי תשמח לעבוד עם הממשלה הטורקית החדשה, במטרה למצוא פתרון לכל הסוגיות הנוגעות לשתי המדינות. זאת, במטרה לחדש את שיתוף הפעולה ורוח הידידות, שאפיינה את הקשרים בין שני העמים במהלך דורות רבים".

 

גורמים מדיניים אמרו כי נתניהו סבור שלנוכח השינויים באזור והטלטלות בסוריה, ייתכן שנוצרה ההזדמנות לשפר את היחסים עם טורקיה. הם ציינו כי בירושלים ממתינים לראות אם יהיו התפתחויות חיוביות בשבועות הקרובים. למרות המתיחות בין ישראל לטורקיה בשנתיים האחרונות, מאחורי הקלעים נמשכו יחסים שקטים, בדרגים פקידותיים, ואם יהיה שיפור ביחסים, בישראל מוכנים גם לפגישה בדרג בכיר.


ארדואן. הולך לקדנציה שלישית ואחרונה (צילום: AFP)

 

גם נשיא המדינה, שמעון פרס, מעודד את השיפור ביחסים, אך לפי שעה אין מועד או תוכנית לפגישת פסגה בדרג של ראשי ממשלה או נשיאי שתי המדינות. במערכת הביטחון נפוצו הלילה דיווחים, לפיהם שר הביטחון, אהוד ברק, נפגש עם עמיתו הטורקי, אחמט דבוטאולו, בסלון האווירי בפריז. לדיווחים האלה אין לפי שעה אימות, אולם יש לציין כי למרות המתיחות המדינית בין שתי המדינות, היחסים הביטחוניים ביניהן לא נותקו, והן מקיימות עדיין שיתוף פעולה שקט.

 

דווקא במשרד החוץ נשמעו פסימיים יותר. בכירים במשרד אמרו כי הם לא מכירים התקדמות מהותית ביחסים וגם לא חילופי משלחות או מפגשים משמעותיים שצפויים להתקיים בתקופה הקרובה. בכירים במשרד ציינו: "אנחנו עוקבים אחרי התגובה הטורקית. ייתכן שהמצב בסוריה ישפיע על היחסים עם הטורקים ויביא לשינוי במצב. יש הזדמנות לשיפור ביחסים, אבל צריך להמתין להרכבת הממשלה החדשה באנקרה ולראות איזו מדיניות היא תוביל".

 

עוקבים בארה"ב

גם וושינגטון מקווה שימים חדשים מגיעים לאזור, ומחלקת המדינה האמריקנית אישרה כי היא פועלת להשגת פיוס בין ירושלים לאנקרה. "ארה"ב מעודדת בכל הרמות את ממשלת טורקיה וממשלת ישראל לעבוד יחד. זה יהיה טוב אם יחסי ישראל-טורקיה ישתפרו, ואנחנו מעודדים את שני הצדדים לפעול להשגת היעד הזה. זה טוב מאוד אם הם מדברים האחד עם השני", אמרה אמש דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד.

 

הדוברת חזרה על העמדה האמריקנית לגבי המשט לעזה. "הבהרנו לקבוצות ולבודדים שחושבים לשבור את הסגר הימי

הישראלי על עזה, שזה יהיה צעד פרובוקטיבי ובלתי אחראי. אם הם רוצים לעזור לתושבי עזה, יש דרכים אחרות לעשות זאת. מזכירת המדינה דיברה על הנושא עם עמיתה הטורקי".

 

השיחות בין ארה"ב וטורקיה הגיעו לדרג הגבוה ביותר. בימים האחרונים שוחח הנשיא האמריקני, ברק אובמה, פעמיים בטלפון עם ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. הנושאים הרשמיים שעלו בשיחות הללו הם סוריה, לוב ותהליך השלום, אולם הנשיא אובמה עצמו מעורב במאמץ האמריקני לשכך את המתח בין שתי המדינות. לא ברור אם המכתב של ראש הממשלה נתניהו לארדואן, קשור גם הוא למאמצים האמריקניים בנושא.


פורסם לראשונה 22/06/2011 00:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. "ממשלתי תשמח לעבוד עם ממשלתך"
צילום: נועם מושקוביץ
ארדואן. תהיה פגישה?
צילום: רויטרס
מומלצים