הרשויות הרסו 11 מפעלים מזהמים לייצור פחם
הכוחות, בליווי השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, הרסו את המפעלים בין ברטעה לוואדי ערה ללא התראה מוקדמת, והתכוונו להרוס מפעלים נוספים - אך תושבים חיכו להם שם ומנעו זאת
נציגי המשרד להגנת הסביבה, המינהל האזרחי וכוחות צה"ל הגיעו הבוקר (יום ד') ל-11 מתחמים לייצור פחם בין ברטעה לוואדי ערה, והרסו אותם בטענה כי הם גורמים זיהום אוויר ונזק בריאותי לפלסטינים וישראלים. דחפורים הרסו את המתחמים בלי שניתנה התראה מוקדמת לבעליהם. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, נכח במקום בעת ההריסה.
בעלי המפעלים ניסו למנוע את הריסתם בכוח, וצה"ל והמשטרה הרחיקו אותם מהמקום עד להשלמת ההריסה. הכוחות גם הרסו אוטובוס נטוש שהיה בתוך המתחמים, ושבתוכו נמצאים כלים לייצור פחמים. ג'מאל פרעון, הבעלים של אחד המתחמים, אמר ל-ynet: "הופתעתי מהריסת המתחמים הבוקר, לא ידעתי על המבצע הזה. הפסדתי סכום של לפחות מיליון שקל, והמעשה הזה הרס הרבה משפחות".
"הפסדתי מיליון שקל". הדחפורים במתחם הפחם (צילום: חסן שעלאן)
על הטענה כי המפעלים גרמו זיהום אוויר אמר ג'מאל: "זה לא נכון. הכוונה היא רק להרוס משפחות פלסטיניות. נקים את המתחמים מחדש". כוחות צה"ל והמשטרה רצו לפי תושבים להרוס גם מתחמים נוספים, אולם נמנעו מלהיכנס אליהם משום
שאחרי הריסת המפעלים הראשונים, כבר חיכו להם שם עשרות אנשים. בקרב כוחות הביטחון חששו מהתפרעויות, ונמנעו מהרס המפעלים הנוספים.
אחד האנשים שהתאספו במתחם שלא נהרס אמר ל-ynet: "לא נרשה לאף אחד להרוס את המתחמים שלנו. היינו מוכנים להגן עליהם גם במחיר של אובדן חיינו. אם מדינת ישראל לא תיתן לנו להתפרנס כמו שצריך ואם היא הולכת להרוס משפחות, נעשה כל מה שביכולתנו למנוע את זה". מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי האכיפה תימשך, וכי יש עוד מתחמים רבים לייצור פחם שאותם יש להרוס בהקדם כדי למנוע זיהום אוויר שעלול לסכן את התושבים.
לאחר ההריסה, אמר השר ארדן: "זה המבצע הראשון שלנו להריסת מתחמים המייצרים פחמים, כדי לשמור על דרכי הנשימה של ערבים ויהודים. מגיעות לנו תלונות משני הצדדים, המתחמים הללו גורמים לנזקים בריאותיים, במיוחד אצל ילדים".