שתף קטע נבחר

האלימות בלוד: "איש לא יודע אם לא יחטוף כדור"

עשרה ימים לאחר רצח נוסף של אשה בלוד, דנה ועדת הפנים והגנת הסביבה ב"אוזלת ידה של המשטרה". דב חנין: "לוד היא עיר ללא רחמים"

נשות לוד ורמלה במוקד העניינים. מקרי האלימות הקשים נגד נשים ערביות באזור, הטענות לאוזלת ידה של המשטרה וביטחונם האישי של התושבים - כולם עמדו במוקד הדיון היום (ד') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

 

עשרה ימים לאחר רצח חדרה אבו-גריבה בלוד, התכנסה הוועדה לאחר הצעה לדיון מהיר מצד ח"כ אברהים צרצור (רע"מ-תע"ל) וח"כ חנין זועבי (בל"ד). אבו גריבה, בשנות ה-50 לחייה, נרצחה ביריות ברחוב כצנלסון בעיר, עשרות מטרים בלבד מתחנת המשטרה. היורים פצעו באורח קשה גם את בעלה, ושני ילדיה, בשנות ה-20 לחייהם, נפצעו באורח קל. חמישה ימים לאחר הירי, עצרה המשטרה ארבעה חשודים במעורבות ברצח, כשהם מסתתרים בחיפה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), פתח את הדיון כשאמר כי אירועי הרצח השונים ברחבי הארץ הביאו לכך ש"אדם היוצא מביתו לא יודע לבטח שישוב בלי לחטוף כדור בראש". לדברי כהן, "יש תחושה קשה שהמשטרה נכשלה בתפקידה בשמירה על ביטחון האזרחים".

 

כהן הצביע על נתוני הפשיעה הקשים בלוד: "מאז אוקטובר 2010 נרצחו 5 נשים - בממוצע רצח אשה בכל חודש.

רציחות מזעזעות שהותירו 17 ילדים יתומים". הוא ביקר את ביצועי פרויקט "עיר ללא אלימות" המופעל בעיר, והדגיש את נתוני מרכז המחקר של הכנסת, המצביעים על כך ש-18% ממקרי הרצח בישראל ב-2010 התרחשו בעיר.

 

זועבי עצמה תקפה בדיון את הטענה כי מדובר בפשיעה על רקע תרבותי. "אתה לא מדבר על נורמה חברתית, אדוני היו"ר, אתה מדבר על רצח, על חברה שמוקיעה את מעשי הרצח ורצח הנשים. הסוגיה הזו נמצאת בלב האג'נדה של החברה הערבית, לא פחות מאשר הפקעת אדמות והריסת בתים", אמרה זועבי. לדבריה, "רצח נשים הוא משהו שניתן למנוע מראש. הפושע הוא כמעט ידוע. זהותו של מי שמאיים על האשה ידועה למשטרה".


זירת הרצח האחרונה בלוד. "הנתונים צועקים לשמיים" (צילום: עופר עמרם)

 

בלוד נרצחו בשנה האחרונה יותר מעשר נשים. מקרי האלימות הרבים הביאו להתערבות משטרתית משמעותית, שלא הצליחה, לעת עתה, להחזיר את השקט לרחובות. מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הודיע למחרת האירוע כי "המשטרה תעשה הכל כדי לשים יד על הרוצחים, אבל אסור שהרצח יבטל את ההישגים של החודשים האחרונים".

 

בהמשך הדיון, טען ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) כי "הבעיה היא לא גיאוגרפית, אלא ממסדית, חברתית, מערכתית". לדבריו, המשטרה, גורמי הרווחה והחברה עצמה "חייבים לשלב כוחות כדי לתת טיפול אמיתי לבעיה. יש בחברה שלנו אנשים חשוכים שחושבים באופן גברי-זכרי - שגבר יכול ליטול חייה של אשה. זה כשלון מוסרי", אמר טיבי.

 

"אירוע הרצח האחרון - שיא הקטסטרופה"

ח"כ צרצור אמר כי "הנתונים צועקים לשמיים", וקרא לשילוב כוחות "כדי להגיע למצב בו נציל נפשות מסכנה מוחשית של רצח שרובץ לפתחם של הנשים, בפינת הרחובות". לדברי צרצור, אירוע הרצח האחרון מייצג את "שיא

הקטסטרופה. משפחה יושבת לתומה בפתח ביתה, עוברת מכונית, ממנה יוצא מישהו ופותח באש בנשק אוטומטי לעבר משפחה שלמה. ומה הסיבות לכך? שהמשפחה העירה לנהג שעבר במקום לא לעשות חרקות, להתנהג בצורה נורמלית".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) התייחס גם הוא לפרויקט "עיר ללא אלימות", ואמר ש"בפועל, לוד היא עיר ללא רחמים. זו עיר ללא רחמים בכלל, עיר ללא רחמים לאזרחים הערבים שלה בפרט ועיר ללא רחמים עוד יותר לנשים הערביות והאזרחיות הערביות שבעיר הזו". חנין הצטרף לקריאה להקמת ועדת מעקב קבועה אחר אלימות בלוד וברמלה: "אחר כך נצטרך להרחיב את זה, כי האלימות היא נגע פושה בחברה הערבית בפרט ובחברה הישראלית בכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הרצח באחרונה בלוד. התערבות משטרתית - ללא תוצאות משמעותיות
צילום: עופר עמרם
ירי שאירע סמוך לתחנת המשטרה העירונית
צילום: עופר עמרם
מומלצים