שתף קטע נבחר
 

העובדים "נידבו" 600 מיליון - הכסף יישאר באוצר

הקרן לסיוע למפעלים למצוקה, שתוכננה בזמן המשבר הכלכלי, מעולם לא קמה. הכספים להקמת הקרן, לעומת זאת, נלקחו מדמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי מ-2009. היום אושר לקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק שיחזיר רק חלק מהכסף. האוצר: אנו עמלים בימים אלה על הקמת הקרן

600 מיליון שקל מכספי העובדים יישארו בקופת הממשלה: דמי ההבראה שנגבו מעובדי המגזר הציבורי עבור הקמת הקרן הממשלתית לסיוע למפעלים במצוקה בזמן המשבר, שלא הוקמה בסופו של דבר, יוחזרו לציבור העובדים בחלקם בלבד.

 

 

על פי החלטת ועדת הכספים הבוקר (ד'), שאישרה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית תיקון חוק בעניין זה, הכספים שניגבו מהציבור באמצעות קיזוז דמי ההבראה שלהם בשנת 2010 יוחזרו, והכספים שהיו אמורים להיגבות השנה - לא ייגבו. עם זאת, מי שקיבל דמי הבראה מופחתים בשנת 2009, לא יקבל בחזרה את הכסף שנלקח ממנו. סך הסכום שהיה אמור להיגבות מהציבור עמד על כ-1.2 מיליארד שקל.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), מסר ל-yent כי להערכתו בקופת המדינה יישארו 600 מיליון שקל מהכספים שנלקחו. לדבריו הצעת חוק המקורית שהוא הגיש בעניין, לפני שבעה חודשים, התייחסה להחזר כולל של כל הסכום שנגבה החל משנת 2009, אולם הממשלה לא הסכימה להחזיר את החלק של אותה שנה, לכן, לדבריו, בכוונתו להתייחס לעניין זה בהצעת חוק נפרדת שיגיש.

 

הכספים נגבו - הקרן לא הוקמה

לפי החלטת הממשלה, הקרן היתה אמורה להוות תרומה משותפת של הממשלה, המעסיקים והעובדים לסיוע למפעלים. החוק המקורי קבע כי דמי ההבראה ינוכו מהעובדים בשני תשלומים בשנים 2009/10 - מחצית מדמי ההבראה השנתיים בכל פעימה. אך בפועל הקרן לא הוקמה עד היום והתשלומים שנוכו מדמי ההבראה באותן שנים הלכו לקופת האוצר.  

 

ניכוי מחצית דמי ההבראה השנתיים מעובדי השירות הציבורי בסכום כולל של כ-1.2 מיליארד שקל נועד לממן קרן למתן סיוע כלכלי למפעלים שנקלעו למצוקה במשבר הכלכלי של 2008/9 לפי חוק שהממשלה קבעה בעת ההיא.

 

המחצית הראשונה של הסכום נגבתה בפועל ב-2009 מדמי ההבראה של חלק מציבור העובדים. בשנת 2010 נגבתה מעובדים אלה המחצית השנייה של הסכום, בעוד שמיתר העובדים נגבתה רק המחצית הראשונה, והם היו אמורים "לנדב" את המשך הסכום ב-2011. ואולם ב-2010 התברר, כי חלק מהעובדים ששילמו מחצית מהסכום בשנה שעברה לא ישלמו את החלק השני של הסכום השנה, הודות להסכמים קיבוציים שונים.

 

הקמת הקרן הממשלתית לסיוע לעסקים במצוקה הוסדרה בחוק ההסדרים לתקציב 2009/10. חוק זה קובע כי סך תקציב הקרן "לא יפחת מסכום השווה לכספים שנגבו לפי הוראות החוק לתשלום חלקי של דמי הבראה", כלומר סך כל הכספים שינוכו מדמי ההבראה של העובדים (מחצית הסכום המגיע כל שנה במשך השנתיים הנ"ל). עוד נאמר בחוק ההסדרים כי אם "לא פעלה הקרן למילוי תפקידיה יפעל שר האוצר להשבת הכספים שנגבו מדמי ההבראה בתוספת הפרשי הצמדה וריבית".

 

היועצת המשפטית של ועדת הכספים עו"ד שגית אפיק, כתבה במסמך שהוגש היום לוועדה: "ב-2009 שולמו לעובדים במגזר הציבורי מחצית דמי ההבראה שהיו זכאים לה. עם זאת, לא הוקמה הקרן למפעלים במצוקה. לפיכך הסכום של 600 מיליון שקל מדמי ההבראה שהופחתו לעובדים, ככל הנראה הועברו לתקציב המדינה".

 

עם זאת, עו"ד אפיק מציינת כי בדיוני הוועדה באפריל מאי 2010 על הפעלת הקרן, אמר נציג האוצר כי אכן לא נעשה שימוש בדמי ההבראה שנגבו כי הקרן טרם הוקמה. אבל "הוא ציין שהכספים נגבו לא רק למטרת סיוע למפעלים במצוקה אלא גם לפינוי מקורות תקציביים לאוצר המדינה".

 

נציג האוצר לח"כים: אל תתברברו

כדי לתקן את המצב, יזם גפני לפני שבעה חודשים תיקון לחוק במטרה לפצות את העובדים על העוולה ולהחזיר להם את הכספים שנגבו מהם. על התיקון שהגיש גפני חתמו 14 ח"כים, רובם ועדת הכספים. בעקבותיו הגישה הממשלה לאישור הכנסת תיקון דומה, והיום אישרה הוועדה נוסח משולב של שני החוקים.

 

החוק שאושר נועד לעגן את ההסכמים הקיבוציים, למנוע את ניכוי המחצית השנייה שתוכננה לחודש הבא, ולהחזיר את הכסף למי ששילמו גם ב-2010. לפיכך, דמי ההבראה השנתיים ל-2011 ישולמו בחודש הבא לכל ציבור העובדים במלואם. עובדים שמחצית מדמי הבראה נוכתה מהם ב-2010, יקבלו את הכסף בתוך ארבעה חודשים בתוספת הצמדה.

 

לגבי הצעת החוק הממשלתית שהוגשה לפני שבועיים, 7 חודשים לאחר הגשת הצעתו של ח"כ גפני, מציינת היועצת המשפטית של ועדת הכספים כי מדובר בהצעת חוק חדשה שבאה לבטל רק את הסדר הפחתת דמי ההבראה לגבי המגזר הציבורי, ואת השימוש בהם למימון קרן הסיוע. "לא ברור מדוע נבחרה דווקא הטכניקה הזו ומדוע לא מבטלים את חוק הפחתת דמי ההבראה".

 

נציג האוצר האיץ בוועדה לאשר עוד היום את החוק המשולב רגע לפני הדקה ה-90. "אל תתברברו", אמר לחברי הוועדה, וגפני הגיב בכעס: "מי שהתברבר כאן זו הממשלה, שדחתה את החקיקה לרגע האחרון".

 

מההסתדרות נמסר בתגובה: "לצערנו הרב, משרדי האוצר והתמ"ת מתעכבים בהקמת הקרן למרות שההסתדרות הסכימה לכל התנאים שהם הכתיבו לצורך הקמתה, ולפירוק כל המכשולים בדרך לכך. ההסתדרות תשמח לכל הצעת חוק של ח"כ גפני או חבר כנסת אחר, שעניינה החזרת הכספים לעובדים אם הקרן לא תוקם תוך זמן קצר".

 

מהאוצר נמסר בתגובה: "בתקופת המשבר הכלכלי העולמי, הוסכם עם ההסתדרות על הפחתה של חלק מדמי ההבראה במגזר הציבורי בשנים 2009 ו-2010. עניין זה עוגן בהסכמים קיבוציים ובחוק. ההפחתה בדמי ההבראה נועדה ברובה לחסוך בתקציב בעקבות המיתון, ובחלקה להקמת קרן לסיוע לעסקים במצוקה.

 

"משרדי האוצר והתמ"ת עמלים בימים אלה על הקמת הקרן אליה יועברו הסכומים שהופחתו ב-2009 ממעסיקים לא מתוקצבים. עם ניצני צמיחה קידמה הממשלה הצעת חוק להשבת לעובדים דמי הבראה שהופחתו ב-2010 , שתעלה לקריאה שניה ושלישית בשבוע הבא. דמי ההבראה לשנת 2011 ישולמו במלואם. לא נעשה בכספים שהופחתו שום שימוש שלא למטרות שהוגדרו בחוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה גפני
צילום: מתי אלמליח
מומלצים