שתף קטע נבחר

 

בשאר יושב על הגדר של הרשת

השלטון הסורי ופעיליו חוסמים את הרשת וסוגרים חשבונות פייסבוק, אך גם פעילים ברשת החברתית. כך סוריה נלחמת בזירה המקוונת

לא קל לחיות בימים אלו בסוריה, לא להיות בה עיתונאי ואפילו לא משתמש אינטרנט. בשל אופי השלטון הדיקטטורי ולאור הערעור על הלגיטימיות שלו והמהומות, נוקטים השלטונות במדינה בשלל דרכים להלחם בזירה המקוונת, במשתמשי האינטרנט במדינה.

 

כחלק ממסעה נגד התקשורת במדינה, סוריה מחזיקה חמישה עיתונאים במעצר (מקומיים וזרים), לצד פגיעה בעשרים נוספים, מתחילת המהומות במדינה. עם הגיעה לסוריה של דורותי פארווז, כתבת אל-ג'זירה באנגלית ב-29 באפריל – אבדו עקבותיה. היא שוחררה כעבור כשלושה שבועות מאיראן.

 

פורצים ומענים

מקורות שונים דיווחו כי שלטונות סוריה מענים עצירים על מנת שאלו ימסרו את פרטי הגישה לחשבונות הפייסבוק שלהם. כך הם יכולים לחשוף את זהותם האמיתית של מארגני המחאות באמצעות החברתית, כמו גם לשתול שלל מסרים סותרים ואף לסגור את החשבונות הללו. כבר ב-2009 הוגדרה סוריה על ידי הוועדה להגנה על עיתונאים כאחת מעשר המדינות המסוכנות ביותר לבלוגרים בשנת 2009 יחד עם מדינות נוספות במזרח התיכון.

 

בשלושה ביוני, סוריה ניתקה את האינטרנט למשך 24 שעות. אמנם מדינות המזרח התיכון חוסמות, מי יותר מי פחות, שלל אתרי אינטרנט במהלך השנים, אולם סגירה הרמטית שכזו היא עדיין אינו מחזה נפוץ. 

   

בנוסף דווח שסוריה ביצעה התקפה מקוונת מסוג Man-In-The-Middle כנגד האתר המאובטח של פייסבוק בתחילת חודש מאי. זוהי התקפה מקוונת שבמהלכה הצליחו בסופו של דבר להשיג שליטה על חשבון הפייסבוק של גולשים מסויימים.

 

הצבא האלקטרוני הסורי

מנגד, נראה שתומכי שלטון גם נעזרים בפייסבוק .לאחרונה דווח על קיומו של 'הצבא האלקטרוני הסורי'. נראה כי מדובר בקבוצת האקרים פרו-ממשלתית ששמה לה למטרה לפרוץ לאתרי אינטרנט מערביים ולאתרי האופוזיציה הסורית לצד חיזוק דמותו של המשטר הסורי הקיים ברחבי האינטרנט. הקבוצה פעילה בפייסבוק, טוויטר (שם מדווחים בין השאר ארועים של פריצה לאתרים ישראליים ובינלאומיים שונים), יוטיוב, עמוד בפייסבוק המוקדש לחדשות על פעילות הקבוצה, כמו גם עמוד אחר המוקדש לסרטונים של הקבוצה.

 

יתכן וזו אכן יוזמה מקומית של קבוצה האקרים, אולם עיון ברשתות החברתיות השונות שבהן הארגון פעיל מגלה פעילות מושקעת היטב (אפילו בהיבטים גרפים), תוך נוכחות בולטת וובתדירות גבוהה למדי ברשתות אלו. האתר syrian-es.com רשום על שם ארגון בשם Syrian Computer Society, והוא נרשם רק לאחרונה, ב-5 במאי 2011.

 

גוף זה (אם הוא אכן בעליו של האתר) נוסד בשנת 1989 ותפקידו לשמש האחראי על מערכות המידע והאינטרנט במדינה. בשאר אסד עמד בראש הארגון עד למינוי לנשיא המדינה בשנת 1995. תעמולה פרו-ממשלתית סורית ניתן למצוא גם מאת TheSyrianDragon, חשבון אשר נפתח ביוטיוב ב-5 ביוני והכולל מספר מועט של סרטונים היוצאים נגד התקשורת הזרה ובעיקר אל-ג'זירה.

 

לאור מודעותו לחשיבות הרבה של האינטרנט במתרחש בארצו וביתר מדינות המזרח התיכון, פועל המשטר הסורי בשלל אמצעים, מחד גיסא לבסס השפעתו באינטרנט באמצעות תעמולה ומאידך גיסא, לצמצם את נוכחותם המקוונת של גורמי אופוזיציה באמצעות מעצרם, השבתת אתריהם ואף האינטרנט בכללותו במדינה.

 

טל פבל הוא ד"ר למזרח תיכון, מומחה לאינטרנט ולטכנולוגית המידע במזרח התיכון ובעולם האסלאמי, מרצה בבית הספר לתקשורת שבמכללה האקדמית בנתניה, סמנכ"ל טכנולוגיה וחוקר בכיר בחברת Terrogence .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש לך חשבון? אסד
צילום: AFP PHOTO / SYRIAN TV
מומלצים