שתף קטע נבחר
 

מחקר ישראלי: גם לאבות יש הורמון "אמהי"

מחקר מבר-אילן, שכלל 160 זוגות, גילה שגם אצל אבות טריים יש הורמון "אמהי" שאחראי על יצירת הקשר עם התינוק. החוקרת ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות": "אצל האבות שחרור ההורמון מתרחש בזמן משחק ושינוי תנוחת הפעוט"

ההורמון אוקסיטוצין, שנחשב בעיקר להורמון אמהי המוזרם לדם בזמן הלידה ובעת ההנקה, נמצא גם בדמם של אבות חדשים. כך עולה ממחקר חדש ומהפכני שנחשף כאן לראשונה.

 

התופעה התגלתה במסגרת עבודת הדוקטורט שהגישה ד"ר אילנית גורדון מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. המחקר שלה הוא חלק ממחקר רחב היקף בשם 'הבסיס הנוירוביולוגי של האהבה‭,'‬ שעורכת פרופ' רות פלדמן, מנהלת המעבדה להתפתחות מוקדמת במחלקה לפסיכולוגיה ובמרכז לחקר המוח בבר-אילן.

 

האמא במבט, האבא במשחק

במחקר של ד"ר גורדון השתתפו 160 זוגות, כולם הורים לתינוק ראשון. הם נסקרו בבתיהם במהלך החודש השני אחרי הלידה - שלב שבו חלה התקשרות מוגברת אל התינוק - וכן בחודש השישי אחרי הלידה, בשלב שבו מתרחשת עלייה במתח ובאחריות ההורית.

 

"במהלך המפגשים המחקריים נלקחו מהמשתתפים דגימות דם ורוק לצורך הערכת רמות ההורמון אוקסיטוצין‭,"‬ מתארת ד"ר גורדון. "במקביל הם עברו ראיון עומק שהעריך את ההתרחשות המנטלית של ההורים סביב תהליך ההתקשרות לתינוק הראשון. בדקתי את מדדי האהבה, את בניית הקשר איתו וכן את הדאגנות והחרדה שצפות סביב הילד הבכור‭."‬ המפגשים תועדו וצולמו בווידיאו, והנתונים עברו עיבוד סטטיסטי.

 

לדברי ד"ר גורדון, "כבר ידוע למדע שההורמון אוקסיטוצין מעורב בתהליך ההתקשרות אםיילוד ובתהליכים נוספים כמו התנהגות מינית, התקשרות זוגית והיכולת לטפל בפעוט. אבל בעשור האחרון התגלו תכונות נוספות של ההורמון. נמצא שהוא מעורב גם בהתנהגות חברתית, ביכולת לקרוא את מצבו המנטלי של האחר וביכולת לתת אמון ותמיכה. בעיקר נחשפה במהלך השנים תכונתו העיקרית: יכולתו לשמש מגן וגורם ממתן בדם לתגובת הגוף לדחק (סטרס‭."(‬

 

במצבי מתח משתחרר לדם, הן בגברים והן בנשים, ההורמון קורטיזול, שזכה לכינוי 'הורמון המתח והפאניקה‭.'‬ "במהלך השנים‭,"‬ אומרת ד"ר גורדון, "נבדקו וגם נמצאו בדמן של אמהות טריות רמות גבוהות של קורטיזול לצד אוקסיטוצין. במחקר הזה התגלו לראשונה שני ההורמונים גם בדמם של אבות חדשים, כשהאחד ממתן את פעילותו של השני‭."‬

 

המעבר להורות מלווה בין השאר בשינויים הורמונליים, נפשיים ומנטליים, אך נחקר מעט יחסית בקרב אבות. "בתקופת ההסתגלות הראשונית מתפתחים דפוסי התנהגות טיפוסיים לכל הורה, וזהו למעשה הבסיס להתפתחות מערכת ההתקשרות התינוקית‭,"‬ אומרת ד"ר גורדון. התהליך הלימודי הזה מלווה בשינוי הורמונלי, המתרחש

כאמור בשני ההורים. "לצד הדאגנות, תחושת האחריות המוגברת, החרדה וכו‭,'‬ המתבטאים בשחרור קורטיזול לדם, חשים ההורים הטריים גם תחושה מתגמלת של התאהבות בתינוק, שבמהלכה משתחרר לדם ההורמון הממתן והמרגיע - האוקסיטוצין‭."‬

 

הדרישות האנרגטיות המוגברות מהורים לילד ראשון מהוות, ככל הנראה, זרז לשחרור הורמון המתח (קורטיזול) לצד הורמון הפיצוי (אוקסיטוצין‭,(‬ מה שקורה גם בקרב אבות - וזהו הממצא החשוב של המחקר.

 

עוד עלה ממחקרה של ד"ר גורדון, שהתזמון לשחרור האוקסיטוצין בדם שונה בקרב שני המינים. "אצל אמהות זה קורה במהלך ההתנהגות האמהית, שמתאפיינת במגע רך, במבט ובשירה. אצל האבות שחרור ההורמון מתרחש בזמן משחק עם צעצוע ושינוי תנוחת הפעוט. ההבדלים האלה מלמדים שהאוקסיטוצין קשור ומותנה בהתנהגות הוריתמגדרית כלפי התינוק. זהו ממצא שללא ספק מוסיף נדבך מחקרי חשוב‭,"‬ אומרת ד"ר גורדון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההורמון משתחרר במהלך משחק עם צעצוע
צילום: shutterstock
מומלצים