מדריך הזכויות: עובדת בהריון, ובחופשת לידה
אסור להפלות אותך, בקבלה לעבודה למשל, כשאת בהריון, את צריכה להודיע למעסיקים שלך רק כשאת בשלב מתקדם, מה מגיע לך ולבן הזוג שלך (למשל, לצאת לבדיקות) ומה קורה אם את בשמירת הריון? וגם: כל מה שרצית לדעת על חופשת הלידה
אסור לסרב לך כי את בהריון
אסור לסרב לקבל אותך לעבודה רק כי את בהיריון. לא מדובר בסעיף בחוק אלא בתקדים, בעקבות תביעה של עובדת. אישה שהציעו לה משרה ואף הכינו עבורה הסכם עבודה, אך ההצעה בוטלה וההסכם לא נחתם, רק בגלל שנודע למעסיקים העתידיים שהיא בשבוע השישי להריונה. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב הסתמך על חוק עבודת נשים ועל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה כשקבע שזו אפליה אסורה, שדורשת עונש. לתובעת נפסק פיצוי כספי של 157,100 שקלים. 76,500 שקלים בגלל אובדן כ-8 חודשי עבודה. 30,600 בגלל הפסד דמי הלידה מהמוסד לביטוח לאומי ועוד 50 אלף שקלים בגלל האפליה.
הודיעי למעסיק בחודש חמישי
עליך להודיע על ההיריון למעסיק רק כשאת בחודש החמישי. חוק עבודת נשים קובע שמהרגע שדיווחת לממונים עליך על ההיריון המתקדם, אין להעסיק אותך במשמרות לילה, בשעות נוספות או בשבתות.
מגיע לך ללכת לבדיקות בזמן העבודה
את זכאית לשכר גם בשעות שהלכת לבדיקות רפואיות שגרתיות הקשורות להיריון (דם, אולטרסאונד, מי שפיר). כשאת עובדת במשרה מלאה, זכותך לנצל עד 40 שעות בתשלום למטרה זו במהלך ההריון. כשאת עובדת פחות מחצי משרה, מגיעות לך 20 שעות בלבד. חשוב לדעת שלא מדובר בניצול של ימי מחלה אלא בשעות היעדרות המשולמות במלואן!
גם לבן הזוג יש זכויות בעבודה
את יכולה לבקש מבן/בת זוגך ללוות אותך לטיפולים, לבדיקות וגם ללידה. למה? כי לפי חוק דמי מחלה אפשר לזקוף עד 7 ימי היעדרות בשנה על חשבון ימי המחלה הצבורים לטובת טיפולים או בדיקות הקשורים להיריון בת הזוג, או ללידה.
מגיע לך - בשמירת הריון
דעה של עו"ד מתמחהבהריון? עוד דברים שכדאי לדעת עו"ד ארנה שרחוקים רבים אשר מטרתם לקדם שוויון ולמנוע אפליה בין המינים, נחקקו בישראל עד היום. בשנים האחרונות הם הורחבו במיוחד בתחום של היעדרות מהעבודה ואיסור פיטורין - בעת ההריון. עו"ד ארנה שר עושה סדר ומסבירה מה מגיע לך על פי חוק
אם רופא קבע שעליך להיעדר מהעבודה במהלך ההיריון (שמירת היריון) עליו לאשר זאת בכתב וכמובן גם לציין כמה זמן הוא מורה לך לא לעבוד. אם מדובר בימים בודדים, זכותך לנצל למטרה זו את ימי המחלה שצברת. חוק עבודת נשים וחוק המוסד לביטוח לאומי קובעים שאם מדובר בתקופה ממושכת של היעדרות מהעבודה (לפחות 30 יום) זכותך לקבל גימלת שמירת הריון. אחרי שתגישי את טופס התביעה, המוסד לביטוח לאומי ישלם לך 100 אחוזים מהשכר הרגיל שלך.
אחרי הפלה - 7 ימי היעדרות
אם עברת הפלה, זכותך להיעדר לפחות 7 ימים מהעבודה. אם רופא מאשר זאת, את יכולה להישאר בבית עד שישה שבועות ואסור לפטר אותך או להקטין את משרתך בתקופה הזו. בתקופה מנצלים את ימי המחלה שנצברו לך ומחשבים את השכר בהתאם להוראות חוק דמי מחלה.
אסור לפגוע לך במשרה או בהכנסה
- במהלך ההיריון אסור למעסיק לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה שלך. חוק עבודת נשים קובע שאם עבדת אצלו יותר מחצי שנה ודווקא עכשיו, כשאת בהריון, הוא רוצה לעשות שינוי כלשהו בתנאים או בשכר, חובתו לפנות לממונה על תעסוקת נשים במשרד התעסוקה המסחר והתעשייה ולקבל אישור בכתב על כך.
- גם כשיש צמצומים בארגון, אסור לפטר אותך במהלך ההיריון. מי שמפטר, ישלם על כך ביוקר, אם תתבעי. זה בדיוק מה שקרה כאשר בארגון שבו היה צריך לצמצם את מספר העובדים החליטו לפטר דווקא את מי שהייתה בהריון, בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק עבודת נשים. בגלל העבירה על שני החוקים האלה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב יפו קבע שמנהליה של העובדת יתרמו 200 שעות לתועלת הציבור ובנוסף, ישלמו על פיצוי של 50 אלף שקלים.
חופשת לידה - זכות וחובה
- אם עבדת לפחות שנה אצל המעסיק, מגיעה לך חופשת לידה של 26 שבועות. מהם 14 שבועות בתשלום והשאר כחופשה ללא תשלום. אם הספקת לעבוד פחות מ-12 חודשים במקום העבודה תוכלי ליהנות רק מ-14 שבועות חופשת לידה. חוק עבודת נשים קובע שבמהלך התקופה הזו אסור לפטר את מי שמצוי בחופשת הלידה. כדאי לדעת שמהשבוע השביעי, מי שרוצה יכולה לחלוק את חופשת הלידה עם בן הזוג.
- חוק עבודת נשים קובע שב-14 השבועות של חופשת הלידה המשולמת, המוסד לביטוח לאומי ישלם את דמי הלידה להורה שמטפל בתינוק, בתנאי שהאימא עומדת בתנאים מסוימים. חשוב לדעת שחופשת הלידה לא פוגעת בוותק של העובדת והמעסיק חייב להמשיך לחסוך עבורה בקופת הפנסיה.
- מי שיולדת תאומים יכולה להאריך את חופשת הלידה המשולמת שקבע חוק עבודת נשים בעוד שלושה שבועות.
מי יכול לעזור?
* שפע מידע משפטי מובן, מעודכן ואיכותי. אפשר למצוא באתר www.kolzchut.org.il
* קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים. טלפון 03-6883766 עוד פרטים אפשר למצוא באתר www.kavlaoved.org.i
* עמותת ידיד-מרכזי זכויות בקהילה, טלפון 02-6790710. עוד פרטים באתר www.yedid.org.il
* מען- עמותה לסיוע לעובדים. טלפון 04-6020680. עוד פרטים באתר www.wac-maan.org.il.
* כשיש בעיות עם המעסיק אפשר לדווח או להתלונן על כך ביחידה ליחסי עבודה, שנציגיה פזורים בצפון, במרכז ובדרום ואת מספרי הטלפון והכתובות האלקטרוניות שלהם אפשר למצוא ב – http://www.moital.gov.il
* כשמתנכלים לך במהלך ההיריון ואחרי הלידה כדאי לדווח על כך או לפחות להתייעץ עם הממונה על עבודת נשים בטלפון 03-5634209.
* כשהמעסיק מפלה אותך לרעה, כדאי לדווח על כך לנציבת שוויון הזדמנויות בעבודה בטלפון 02-6662701
* כשיש לך בעיות בעבודה רק בגלל הגיל המתקדם, אפשר לפנות לעמותת המשפט בשירות הזקנה בטלפון 1-800-2222-13. עוד פרטים באתר www.elderlaw.org.il.
כשרוצים לדעת יותר בענייני קצבאות של המוסד לביטוח לאומי, כדאי להיעזר באתר www.btl.gov.il
* כשיש מפגעים במקום העבודה, כדאי לדווח למוסד לבטיחות ולגיהות בטלפון 03-5266444. מידע על הגדרות של מפגעים שאסור לחשוף אותך אליהם במהלך העבודה אפשר למצוא באתר .www.osh.org.il
לתשומת ליבכן
- כל ההמלצות הן בבחינת מידע כללי, שאינו בא במקום התייעצות עם מומחים מקצועיים.
- את כל החוקים המעודכנים העוסקים בזכויות נשים אפשר למצוא ב"נשים בחוק – קובץ חקיקה", שערכו פרופ' רות קדרי ועו"ד עטרה קניגסברג, מ'מרכז רקמן לקידום מעמד האשה' בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן.