הבדואים: "לא נעבוד עם ימני קיצוני כעמידרור"
מינוי יו"ר המועצה לביטחון לאומי לבחינה מחודשת של ההתיישבות הבדואית בנגב עורר, כצפוי, תגובות נזעמות: "היחס המחפיר של מדינת ישראל לאזרחיה הבדואים נמשך"
הבדואים והפעילים החברתיים חוששים מיעקב עמידרור. החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את ראש המועצה לביטחון לאומי לבחון מחדש את הסדרת נושא ההתיישבות הבדואית בנגב גררה היום (ד') תגובות כועסות בדרום הארץ וקריאות להימנע משיתוף פעולה עמו.
"עמידרור ידוע כאיש ימין קיצוני ושנוי במחלוקת. המינוי שלו מראה שהממשלה לא מבינה שהבעיה שלנו היא לא בעיה של ביטחון. למה למנות איש כזה לעניין אזרחי טהור?", שאל ד"ר עואד אבו פרח, רכז הוועד הציבורי "הכרה עכשיו".
הוא הבהיר כי הבדואים יתנגדו "לכל תוכנית שלא נהיה שותפים בה. מדובר בעתיד ילדינו, העתיד שלנו בנגב, בעתיד החברה הישראלית כולה". אבו פרח הביע את תחושתו שהממשלה "רואה בנו כקהילה איום ביטחוני, וכל פעם מחפשים איך להיפטר מהקהילה העוינת לכאורה הזו. זה חורה לנו מאוד ורק גורם לחוסר אמון. לא נשתף פעולה עם עמידרור ולא נקבל את מה שיציע".
הריסות באל-עראקיב. "רואים בנו איום ביטחוני" (צילום: רויטרס)
המלצות של הוועדה במשרד ראש הממשלה ליישום דו"ח גולדברג, עליו עמלו במשך כשנתיים, הוגש לנתניהו רק לפני כשבועיים. חשיפת עיקריו ב-ynet חוללה סערה, וגררה תגובות חריפות מימין ומשמאל. על פי הדו"ח, במטרה לפתור את סוגיית תביעות הבעלות של הבדואים באזור הנגב, החליטה הוועדה שעסקה בנושא להעניק להם 200 אלף דונם של קרקע ולרשום אותם בטאבו. בנוסף, הוחלט גם להעניק פיצויים לבדואים שתביעותיהם על הקרקע לא יתקבלו, שיגיעו לסכום כולל של מיליארדי שקלים.
היום נמסר ממשרד ראש הממשלה כי התוכנית "מצוינת ומקיפה", וכי נתניהו קיבל אותה. "ראש המועצה לביטחון לאומי ביקש לדון במספר נקודות הקשורות לתחום אחריות המועצה, ואין כל כוונה לערוך שינוי מהותי בתוכנית. ההחלטה תובא לאישור הממשלה בשבועות הקרובים".
"שיקולים בטחוניים נמצאים בראש מעייניו של עמידרור"
למרות דברי ההרגעה, הגדיר ד"ר תאבת אבו ראס, מנהל פרויקט הנגב של ארגון עדאלה, את ההחלטה כ"תמוהה ומקוממת, שמעבירה את המסר הלא נכון לבדואים בנגב".
לדבריו, "הסוגיות הנידונות הן אזרחיות ותכנוניות, ואין להן כל קשר לשיקולי ביטחון לאומי. במקום לבחון מחדש את הדו"ח על ידי שיתוף והתייעצות עם התושבים הבדואים, הועבר יישומו לידיו של אדם ששיקולים בטחוניים נמצאים בראש מעייניו". אבו ראס הוסיף כי "יש לנצל את הקפאת הדו"ח
הבעייתי והלא הוגן על מנת לכתוב מחדש תוכנית שתערב את נציגי הציבור הבדואי ותיקח בחשבון את הצרכים והרצונות הבסיסיים שלהם".
גם נועם תירוש, רכז פורום דו-קיום בנגב לשוויון אזרחי, תקף בחריפות את ההחלטה, ואמר כי "היחס המחפיר של מדינת ישראל לאזרחיה הבדואים נמשך. כבר עשרות שנים ועדות קמות ונופלות ומצבם של הבדואים בנגב ממשיך להיות קשה".