שר האוצר האמריקני לשעבר: המשבר היה מוגבל
שר האוצר של ארה"ב לשעבר אמר בוועידת הנשיא כי יכולתה של המדינה להתקדם נותרה ללא פגע - למרות המשבר. לדבריו, "בלי ההנהגה של אובמה, הדברים היו יכולים להיות הרבה יותר גרועים"
"המשבר הכלכלי הגלובלי היה מוגבל, ויכולתה של ארצות הברית להתקדם נשמרה ונותרה ללא פגע" - כך אמר הערב (ד') פרופ' לארי סאמרס, לשעבר שר האוצר של ארצות הברית, בוועידת הנשיא השלישית בירושלים. סאמרס דיבר בפאנל שהוקדש לנושא "לאן צועדת הכלכלה העולמית", בהנחיית נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר.
השר האמריקני לשעבר אמר כי הצמיחה בארצות הברית אמנם נמוכה כיום ממה שהוא ואחרים העריכו לפני 6-9 חודשים, אולם היא מהירה יותר מקצב הצמיחה ברוב הכלכלות של המשקים המתעוררים.
חברי הפאנל, הערב.
בפאנל קודם אמר סאמרס כי הוא אופטימי ביחס לעתידה הכלכלי של ארצות הברית: "הכלכלה שלנו ניצבת בפני אתגרים גדולים, ואני מאמין שנצליח ליצור עתיד טוב לדור הבא". בתשובה לשאלת מנחת אותו פאנל, אילנה דיין, אמר סאמרס כי לדעתו הנשיא ברק אובמה יכול למלא את הציפיות העצומות שיש לציבור האמריקאי ממנו בתחום הכלכלי, וכי "במובנים מסוימים הוא כבר עשר זאת".
לדבריו, "בדצמבר 2008 שוק המניות צנח יותר מהר יותר מאשר בתקופת השפל הגדול, שיעור האבטלה גדל, וכולם חשבו שהכל הולך להתמוטט. בלי ההנהגה של אובמה, הדברים היו יכולים להיות הרבה יותר גרועים".
נשיא הבנק העולמי לשעבר ג'יימס וולפנזון הביע חשש בפאנל מחוסר היציבות שצפוי בעולם; זאת, כתוצאה מכך שמדינות אסיה צועדות במהירות קדימה מבחינה כלכלית, בעוד מדינות אפריקה, המהוות כחמישית מאוכלוסיית העולם, נשארות הרבה מאחור. לדבריו, כ-70% מרזרבות מטבע החוץ של העולם נמצאות כיום בידי המדינות המתפתחות, המונות יחד כ-6 מיליארד בני אדם.
"יוון - תופעה כלכלית"
נגיד בנק ישראל לשעבר יעקב פרנקל אמר: "יוון נכנסה לאיחוד האירופי עם חובות ואבטלה גדולים, ולכן אין פלא שהיא על סף קריסה. היא כבר לא שם של מדינה, אלא של תופעה כלכלית שאליה משתייכות גם ספרד ופורטוגל ואירלנד. הבעיה עם יוון היא הסיכון להדבקות מדינות אחרות.
נכון להיום מדינות באירופה מחזיקות המון מן החוב של המדינות שמצויות בצרות. אם המדינות שבבעיה יקרסו, המדינות הנושות יהיו בצרה צרורה. לכן, כשהמנהיגים באירופה רוצים להציל את יוון - הם בעצם רוצים להציל את עצמם".
לגבי סין, אמר פרנקל: "אני אופטימי, כי לעולם יש כיום קטרים חדשים. אנשים שואלים האם סין היא איום או הזדמנות, ומגיעים למסקנה שהיא הזדמנות. שווקיה מתפתחים ומכפילים עצמם. לפני 10 שנים, פחות מ-5% מהיצוא האמריקאי הופנה לסין, ואילו כיום - כ-20%".
נשיא פרו לשעבר, אלחנדרו טולדו, אמר: "אתם היהודים קוראים לעצמכם 'העם הנבחר', ואלוהים היה מאוד 'נדיב' איתכם: הוא החליט לא לתת לכם משאבים טבעיים ולהקיף אתכם בעמים לא מאוד ידידותיים. אלוהים נתן לאמריקה הלטינית יותר מדי משאבים, כמו זהב ונפט. אני מקווה שלעולם יהיה האומץ להשקיע באנרגיות חלופיות, בעיקר לנפט. אם נעשה זאת - יהיה לנו עולם נקי יותר, אנרגיה זולה יותר ונהיה חופשיים יותר מהמדינות שמייצרות נפט ונקשרות לאידיאולוגיות ומשטרים קיצוניים".