ה-FDA ממליץ: להחליף שתלי סיליקון כל 10 שנים
קרעים, דליפות ועיוותים - דו"ח של ה-FDA קובע כי שתלי הסיליקון אינם בטוחים לאורך זמן. ההמלצה: ניתוח חוזר עשור לאחר ההשתלה כדי להעריך את הסיכונים
נשים העוברות הגדלת חזה באמצעות שתלי סיליקון יזדקקו לניתוח חוזר בתוך 10 שנים: כך הודיע היום (ד') ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) המפרסם את סיכום ממצאי המחקרים הידועים עד כה בתחום השתלים. הסיבה: בעיות שונות שעלולות להתרחש בשתלים לאורך השנים. עם זאת מעריכים המומחים כי שתלי הסיליקון בטוחים לשימוש לזמן קצוב.
מרבית הסיבוכים - מקומיים
ה-FDA אישר מחדש את השימוש בשתלי הסיליקון מתוצרת החברות אלרגן וג'ונסוןאנד ג'ונסון בשנת 2006, לאחר שהשימוש בהם נאסר בשנת 1992 בעקבות תלונות על דליפה שגרמה לתחלואה כרונית בנשים המושתלות. שתי החברות נדרשו באותו שנה לערוך מחקר בנושא, שנמשך כעשור וכלל 40 אלף נשים.
ממצאי המחקר הוגשו ל-FDA ועליהם הוא מסתמך בהצהרתו. בהתבסס על הנתונים קבע ה-FDA כי מרבית הסיבוכים כתוצאה מהשתלים הם מקומיים ובהם התקשות איזור השתל בשד, קרע או דליפה - המצריכים ניתוחים חוזרים. סיבוכים נוספים שנרשמו כללו התקמטות של השתל, חוסר סימטריה, הצטלקות, כאבים וזיהומים במקום החתך שבוצע בניתוח. על פי נתוני האגודה האמריקנית לכירורגיה פלסטית כ-40% מהנשים שעברו הגדלת שדיים באמצעות שתלי סיליקון נזקקו לניתוח חוזר בתוך 10 שנים.
סרטן נדיר - אך קטלני
גם לסיכוי לחלות בסרטן בשל השתלים יש התייחסות בדו"ח ה-FDA. בין השנים 1997 עד 2010 מתו יותר מ-5 מיליון נשים שעברו הגדלת חזה ונרשמו כ-60 מקרים של נשים שלקו בסרטן לימפומה מסוג ALCL. ה-FDA קבע כי אם אכן קיים קשר כלשהו בין השתלים לבין סרטן הלימפומה, הרי שהוא נדיר ביותר.
סרטן ALCL (לימפומה אנא פלסטית של תאים גדולים) הוא סוג של סרטן נון-הוג'קין לימפומה המתרחש בבלוטות הלימפה הפזורות בגופנו ומחוץ להן. כאמור, מדובר בסוג סרטן נדיר ביותר אך אלים וקטלני.
סרטן זה גורם תחילה להופעת סימנים הקרויים "סימני B", הכוללים בין היתר חום, ירידה במשקל, הזעות לילה, בלוטות לימפה מוגדלות ותסמינים נוספים, בהתאם לאיברים והרקמות הנגועות בגרורות. הטיפול בסרטן ALCL כולל כימותרפיה אגרסיבית המשולבת לעתים גם בהקרנות. הסיכוי לשרוד לאחר הטיפול במשך חמש שנים מרגע האבחון נע בין 30%-80%.
עוד נכתב בדו"ח כי מרבית הנשים הביעו רמה גבוהה של שביעות רצון מדימוי הגוף, צורתן החיצונית, התחושה וגודל השתלים, אולם נקבע כי יהיה עליהן להמשיך במעקב רפואי למשך כל חייהן. "הנקודה המרכזית היא ששתלי הסיליקון אינם לכל החיים", אמר ג'ף שורן, ראש המרכז לציוד רפואי ב-FDA. "ככל שיש לך שתלי סיליקון זמן רב יותר, כך גובר הסיכון לסיבוכים".