סקר: הציבור רוצה פיקוח - חלוק לגבי ייבוא חלב
95% מהציבור תומכים בפיקוח על מחירי מוצרי החלב וכ-50% תומכים בייבוא מחו"ל – כך עולה מסקר שנערך עבור מועצת החלב. 81% מהנשאלים סבורים כי הקוטג' התייקר בגלל החלטת הממשלה הקודמת להוציא אותו מפיקוח
74% מהציבור תומך בהחזרת הפיקוח הממשלתי על מחירי הקוטג', שבוטל בשנת 2006, יחד עם הפיקוח על מחירי הגבינה הלבנה ומעדני החלב מתוצרת הארץ - כך עולה מסקר שערכה חברת מדגם עבור מועצת החלב, על רקע "משבר הקוטג'". בנוגע לשאלה האם לייבא מוצרי חלב מחו"ל, הציבור חלוק, כאשר מחצית מהנשאלים היו בעד ומחצית נגד.
- המאבק הצליח? זוגלובק ואסם דוחות את העלאת המחירים
- הרפתנים לחצו, אורית נוקד ביטלה דיון על ייבוא הקוטג'
94% בעד פיקוח
נשאלי הסקר נשאלו גם באופן עקרוני, האם הם בעד פיקוח על מחירי מוצרי חלב בסיסיים - פיקוח שממשיך להתקיים גם כיום על חלק מהמוצרים (חלב בשקית, גבינה צהובה במשקל, חמאה ואשל). 73.5% מהם אמרו שהם "מאוד בעד פיקוח מוצרי החלב" ואילו 21.5% אמרו שהם "די בעד פיקוח". רק 5% אמרו שהם מתנגדים לפיקוח על מוצרי חלב בכלל. אם מנסים למצוא עקביות בתשובות לסקר, מגלים ש-20% מהמשתתפים תומכים בפיקוח על המוצרים הקיימים, או חלק מהם, אך לא בהחזרת הפיקוח על הקוטג'.
הסוקרים שאלו גם את השאלה (המגמתית) הבאה: "קיימת דעה כי עליית מחירי הקוטג' נבעה מהוצאתו מפיקוח. עד כמה הדעה הזאת משכנעת אותך?". 47% אמרו שהטענה הזאת משכנעת אותם מאוד ו-34.5% אמרו שהיא די משכנעת, כך שבסך הכל, 81.5% רואה בביטול הפיקוח את אחת הסיבות, לפחות, להתייקרות.
ניתן להניח שגם אם השאלה היתה מוצגת בצורה אובייקטיבית יותר, רוב הציבור היה מציין את ביטול הפיקוח כאחת הסיבות, לפחות, להתייקרות החדה של הקוטג'. רק 16% ציינו שהטענה הזאת "לא כל כך משכנעת אותם" ורק 3% טענו שהיא לא משכנעת בכלל.
משתתפי הסקר נשאלו גם שאלה כללית יותר: מי אשם בהתייקרות הקוטג'? 17% האשימו את הממשלה הקודמת, שהסירה את הפיקוח, 2% האשימו את האוצר (שדחף לכך), 1.2% את רשות המסים ואילו 30% האשימו את "הממשלה" באופן כללי. 35% האשימו את "היצרן" או "המחלבות" או "התעשיינים"; 10% הטילו את האשם ישירות על תנובה, 6.4% האשימו את שטראוס ו-4.4% דווקא את טרה.
7.6% האשימו את המבנה המונופוליסטי של המשק או את "הקרטל". 9% האשימו דווקא את רשתות השיווק. 1% האשימו את הרפתנים ו-1.6% את מועצת החלב. 2.4% מצאו לעצמם כתובת מעורפלת בשם "החברה הישראלית". רק 2.4% אמרו כי ההתייקרות נובעת מעליית מחירי חומרי הגלם בעולם.
חצי הציבור בעד ייבוא, חצי נגד
ולידיעת הקורא בנימין נתניהו: מהסקר עולה כי הציבור חצוי בשאלה, האם כדאי לפתוח את שוק החלב לייבוא מתחרה. 15% ממשתתפי הסקר מאוד בעד ייבוא כזה וסבורים כי הוא יוריד את מחירי המוצרים; 35% "די בעד" יבוא מוצרי חלב; 26% "די נגד" יבוא מוצרי חלב, בטענה שהוא יחסל משקים חקלאיים ומקומות עבודה ולא בהכרח יוריד את המחירים, ואילו 23% מאוד מתנגדים לייבוא. בסך הכל, נרשם מספר גדול יותר של תומכים בייבוא - 50% ממשתתפי הסקר - ממספר המתנגדים, שהסתכם ב-49%. בסקר השתתפו 501 יהודים מבוגרים מכל שכבות האוכלוסייה ואזורי הארץ.