שתף קטע נבחר
 

ב-62% ממדיחי הכלים נמצאות פטריות מסוכנות

מחקר בדק מדיחי כלים ברחבי העולם, ביניהם גם בישראל. ב-62% מהם נמצאו פטריות מסוכנות, חלקן עמידות בפני חום וחומרי ניקוי אגרסיביים. ההמלצה: לנקות את הגומי שעוטף את דלת המדיח באקונומיקה

מדיח הכלים שלכם עלול לאכלס פטריות המסכנות את הבריאות: כך מצא מחקר חדש שמתפרסם בכתב העת המדעי Fungal Biology. מדובר בפטריות שעברו תהליך אבולציוני. כרגע מעריכים החוקרים כי הן מסוכנות רק לבעלי מערכת חיסונית ירודה - אך בעתיד עלולות להזיק גם לאנשים בריאים.

 

 

62% ממדיחי הכלים הכילו פטריות 

מהמחקר עולה כי הסביבה הלחה והחמה של המדיח, בשילוב עם החומר האלקלי המצוי בטבליות לשטיפת כלים, משמשת כקרקע מזון מושלמת לשגשוג פטריות ובעיקר לצמיחתם של שני זנים של שמר שחור, שנקראים אקסופיליה דרמטיטידיס (Exophiala dermatitidis ) ואי-פאומוריפורמיס (E. phaeomuriformis) – זנים הידועים כמסוכנים לבריאות.

 

צוות חוקרים מסלובניה, בשיתוף עם מדענים ממדינות נוספות, בדק 189 מדיחי כלים בבתים פרטיים ב-101 ערים ברחבי העולם – באירופה, ארצות הברית, אוסטרליה, המזרח הרחוק וגם בישראל. החוקרים מצאו ש-62% מהמדיחים הכילו פטריות, שנמצאו בעיקר על הגומי שעוטף את דלת המדיח מבפנים. ב-56% מהמדיחים נמצאו שני זני השמר המסוכנים הללו.

 

הממצאים מצביעים על כך ששני הזנים מפגינים עמידות מדהימה בפני חום, ריכוזים גבוהים של מלח וחומרי ניקוי אגרסיביים, כך שהם שורדים אפילו בטמפרטורות הגבוהות של 60-80 מעלות צלזיוס במדיח, ולמרות השימוש בדטרגנטים ובמלחים בכל הדחה של הכלים. "מדובר בשילוב של תכונות קיצוניות שלא נצפו קודם לכן בפטריות", אומרים החוקרים.

 

הסכנה: לבעלי מערכת חיסונית ירודה

שני זני השמר השחור שנמצאו במדיחי הכלים מוכרים כזנים המסוגלים לחולל מחלות מערכתיות בבני אדם. כמו כן, ידוע כי לעתים קרובות הם מאכלסים את הריאות של חולי סיסטיק פיברוזיס. במקרים נדירים הם עלולים לגרום לזיהומים קטלניים גם באנשים בריאים.

 

לדברי החוקרים, הגילוי של שמרים אלה במדיחים מצביעה על כך שהם עברו תהליך אבולוציוני בלתי רגיל העלול להציב סיכון בריאותי פוטנציאלי בעתיד. עם זאת, הם מציינים כי המחקר לא הצביע על אף מקרה של הידבקות בפטריה כתוצאה משימוש במדיחי הכלים.

 

"ברוב המקרים אנו חיים בשלום עם הפטריות שנמצאות בסביבה שלנו", מרגיע פרופ' יצחק פולצ'ק, העומד בראש המעבדה לזיהוי ולאבחון פטריות במרכז הרפואי של הדסה והאוניברסיטה העברית. "הפטריות שנמצאו במחקר הן פטריות 'נצלניות', שמנצלות מצבים חיסוניים ירודים של בני אדם ואז משתלטות. למשל, אצל חולי

סיסטיק פיברוזיס, חולים שקיבלו טיפול לדחיית שתל או חולי סרטן שמערכת החיסון שלהם מוחלשת כתוצאה מהטיפולים, וכן חולים בעלי מערכת חיסונית פגומה על רקע גנטי. לעומת זאת, אדם בריא יכול לחיות עימן בשלום. נכון אומנם שחלק קטן מהפטריות הללו יכולות לתקוף גם אנשים בריאים, אבל זה נדיר, והמחקר לא הצביע על אף מקרה של הידבקות ממדיחי הכלים".

 

הפטריות השחורות מכונות כך משום שהן מייצרות פיגמנט שחור. אחת מן הפטריות בקבוצה זו היא פטריית הירקון המפורסמת, שכתוצאה ממנה חלו הספורטאים באסון המכביה. "כשטובעים ובולעים את הבוצה של הירקון והריאות מתמלאות בפטריה, זה אכן עלול להיות מסוכן", מסביר פרופ' פולצ'ק. "אבל ביום יום, רק שילוב של עומס פטרייתי גבוה ומערכת חיסונית ירודה עלול להציב אותנו בסיכון".

 

-יש דרך להיפטר מהפטרייה למרות עמידותה?

"הדרך הטובה ביותר לנסות להיפטר ממנה היא באמצעות שימוש באקונומיקה. לא בדקתי באופן ספציפי את היעילות של אקונומיקה כנגד שני סוגי השמר שנמצאו במחקר, אבל אקונומיקה נמצאה כיעילה מאוד ב-95% מסוגי הפטריות. מומלץ למרוח את האקונומיקה על גבי הגומי של המדיח באמצעות מגבת, כמובן תוך שימוש בכפפות, להשאיר במשך 10-30 דקות ואז לנגב. בנוסף, דרך יעילה מאוד למנוע היווצרות פטריות היא פשוט להשאיר את הדלת של המדיח (וגם של מכונת הכביסה) פתוחה, שכן יובש הוא האויב הגדול ביותר של פטריות".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדיח כלים. הפטריות עמידות בפני חום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים