שתף קטע נבחר
 

כלכלני לאומי: כרבע מעליית המדד - בגלל המזון

על רקע סערת הקוטג' שמתפשטת גם אל שאר מוצרי המזון, כותבים מומחי הבנק בסקירתם השבועית: "בהנחה שהעלאת הריבית תימשך, אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2011 תחרוג במעט מהגבול העליון של יעד יציבות המחירים"

המדינה סוערת סביב התייקרות גבינת הקוטג', אך כלכלני בנק לאומי מזכירים היום (ה') כי לא הגבינה עם הבית התייקרה לאחרונה. בסקירה תקופתית של מצב המחירים בישראל, קובעים כלכלני לאומי כי סעיף המזון, ללא פירות וירקות, עלה ב-0.5% מאז תחילת השנה כאשר מדד המחירים לצרכן כולו, עלה מאז ינואר ב-1.8%.

 

מהסקירה עולה כי שלושה סעיפים במדד המחירים לצרכן בולטים בתרומתם להתייקרויות האחרונות בישראל. בראש ניצב, כמובן, סעיף הדיור שממשיך להרקיע שחקים ועלה ב-0.75% מאז תחילת השנה. אחריו ממוקם סעיף התחבורה והתקשורת, שעלה ב-0.7%, בעיקר בגלל התייקרות הדלק ומיד אחריהם סעיף המזון.

 

"תרומתו של רכיב הדיור לעליית המדד הנה הגבוהה ביותר", כותבים כלכלני לאומי בסקירתם. "זאת הן בשל העלייה האבסולוטית הגדולה של רכיב זה והן בשל משקלו הגבוה של רכיב הדיור במדד (כ-25%). בנוסף, תרמו לעליית המדד, סעיף תחבורה ותקשורת וסעיף המזון שהושפעו מעליית מחירי האנרגיה והסחורות".

 

בבנק לאומי מציינים כי למעט בשוק הדיור, אין לייחס את ההתייקרויות בישראל לעלייה בביקושים בעקבות הצמיחה. לטענתם, העלייה בביקושים מוגבלת למוצרים מיובאים, שמחירם דווקא ירד בעקבות התחזקות השקל מול האירו והדולר.

 

התחזקות זו, המועילה לייבואנים ותורמת להוזלה של מוצרים כמו ביגוד ומוצרי חשמל, נובעת מהעלאות הריבית האחרונות של בנק ישראל, שמטרתן, בין היתר, היא להתמודד עם ההתייקרויות האחרונות.

 

"בנק ישראל ממשיך בתהליך העלאת הריבית וצמצום המדיניות המוניטרית המרחיבה, אשר נראה כי אינה הולמת עוד את מצבו הטוב של המשק הישראלי. בהנחה שהעלאת הריבית תימשך, אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2011 תחרוג במעט מהגבול העליון של יעד יציבות המחירים ובשנת 2012 האינפלציה תרד לכיוון אמצע יעד יציבות המחירים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים