שתף קטע נבחר
 

גרים בעיר גדולה? המוח שלכם מגיב יותר לסטרס

חוקרים מגרמניה מצאו כי אצל אנשים המתגוררים בערים גדולות, של מעל 100 אלף תושבים, יש פעילות יתר של אזורים שונים במוח בתגובה לסטרס. לדעת החוקרים מצב זה מגביר את הסיכון ללקות במחלות נפש

לא יכולים בלי פקקים, מחסור בחניה, המולה וזיהום אוויר? דעו שהבריאות הנפשית שלכם בסכנה. מחקר חדש מגלה מדוע אלה המתגוררים בעיר סואנת גדולה נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות נפשיות. הממצאים החדשים הובאו בגליון האחרון של כתב העת Nature.

 

 

סריקות מוחיות שנערכו לתושבי איזורים אורבניים הראו כי אתרים מסויימים במוח מגיבים בפעילות יתר למצבי דחק (סטרס). לדעת החוקרים, אופן פעולה זה מסביר כיצד החיים בעיר הגדולה מגבירים את הסיכון לסכיזופרניה ומחלות נפש אחרות. יש לציין כי מחקרים קודמים כבר מצאו שהחיים בעיר הגדולה מגבירים את הסיכון לסכיזופרניה וקיימות עדויות לכך שסוחרים בערים אלה נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להפרעות חרדה והפרעות נפש אחרות - אף שהמחקרים בנושא אינם תמימי דעים.

 

המחקר החדש נערך בגרמניה והתמקד בתגובה המוחית לדחק (סטרס) הנגרמת על ידי הסביבה. לשם כך נתבקשו הנבדקים לשכב בסורק מוחי בעודם פותרים בעיות מתמטיקה. הנבדקים ציפו לשאלות קלות, אולם הבחינה היתה קשה למדי ומרבית המתנדבים טעו בתשובתם.

בעודם שוהים בתוך הסורק מוחי שמעו המתנדבים את החוקר הראשי גוער בהם על תפקודם הגרוע בבחינת המתמטיקה. החוקר נזף בכוונה תחילה באומרו שתוצאות הבחינות שלהם גרועות ומאכזבות וכי הם אינם כשירים דיים כדי להשתתף במחקר.

  

בתחילת המחקר, בו השתתפות 32 נבדקים, נמצאו הבדלים בשני איזורים מוחיים בקרב תושבי הערים הגדולות. איזור אחד היה "אמיגדלה", איזור המגיב לאיומים ופחדים, ואיזור שני היה זה האחראי על בקרת פעולת ה"אמיגדלה". החוקרים מצאו כי אצל המתנדבים שמתגוררים בערים של למעלה מ-100 אלף איש הייתה פעילות יתר של ה"אמיגדלה", בהשוואה לאלה המתגוררים בערים של פחות מ-10 אלף תושבים. אצל אלה האחרונים הייתה פעילות גבוהה יותר של האמיגדלה בהשוואה לאלה מאיזורי ספר.

 

קבוצת נבדקים נוספת, שכללה 37 מבוגרים, נתבקשה לבצע מבחנים מנטליים תחת סריקות מוחיות, ללא ביקורת על תפקודם. בקבוצה זו לא נמצאו הבדלים בין תושבי עיר לספר. ממצא זה עשוי, לדעת החוקרים, להסביר כיצד משפיע לחץ על התפקוד המוחי.

 

המחקר עדיין לא מסביר כיצד מגורים בעיר גדולה מגבירים את התגובה המוחית, אולם החוקרים משערים, על סמך מחקרים בחיות מעבדה, כי תגובה מוקדמת לדחק עשויה להיות בעלת השפעה מתמשכת על תפקוד איזורים שונים במוח ובכך להביא לליקוי ולהגברת הסיכון להפרעות נפשיות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסטרס? אולי תחשוב על מעבר לפריפריה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים