נתניהו: נחמיר תנאי אסירי חמאס, החגיגה נגמרת
חמש שנים לנפילתו של גלעד שליט בשבי, ראש הממשלה הכריז על ביטול "התנאים המפליגים" להם זוכים רוצחים בכלא: "לא יהיו יותר מאסטרנטים לרצח, לא יהיו יותר דוקטורנטים לטרור"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (יום ה') על צעד שמכוון ללחוץ על חמאס לשחרר את החייל גלעד שליט , יומיים לפני ציון חמש שנים לחטיפתו. "החלטתי לשנות את מדיניות ישראל כלפי הטרוריסטים שיושבים בכלא הישראלי", אמר נתניהו, ברקע סירוב הארגון השולט בעזה להיענות היום לבקשת הצלב האדום, לבקר את גלעד. ב-ynet פורסם השבוע לראשונה על הכוונה להחמיר את תנאי האסירים.
"אנחנו מחויבים לכבד את החוק הישראלי, את החוק הבינלאומי, את האמנות הבינלאומיות, אבל איננו מחויבים מעבר לכך", ציין ראש הממשלה בפתיחת נאומו במושב הנעילה של "ועידת הנשיא" בירושלים. "ולכן התנאים המופלגים והמפליגים, תנאי היתר בתוך הכלא הישראלי של הטרוריסטים - ייפסקו".
לדבריו, "אנחנו נוקטים בשורה של צעדים לשינוי התנאים בכלא. לא אפרט אותם. אבקש לתת דוגמה אחת: עצרתי את הנוהל האבסורדי שלפיו טרוריסטים שרצחו חפים מפשע נרשמים ללימודים אקדמאיים.
לא יהיו יותר מאסטרנטים לרצח, לא יהיו יותר דוקטורנטים לטרור. החגיגה הזו נגמרת".
בסוף כהונת ממשלת אולמרט, במארס 2009, הוקמה ועדה בראשות שר המשפטים דאז, פרופ' דניאל פרידמן, שהמליצה להחמיר בתנאי אסירי חמאס. מאז לא התקבלו החלטות, והצעות חוק בנושא מוסמסו, לפי הערכות בין היתר עקב הרצון שלא לעורר סיבות למרד אסירים, וכדי לשמור על הכלואים כאמצעי קשר לפלסטינים. כעת, נתניהו החליט בכל זאת להשתמש במה שעשוי להיות קלף מיקוח.
לפי המלצות ועדת פרידמן, שעדיין לא ברור אילו מהן ימומשו כעת:
- ניתן לצמצם את ביקורי בני משפחות אסירים ולמנוע מגע פיזי.
- למנוע מהם טלוויזיה, רדיו ועיתונים.
- לשנות חקיקה כך שתתאפשר מניעת שחרורים מינהליים וביקורי עורכי דין.
פעילים למען שליט מול כינוס הקואליציה בצפת (צילום: אביהו שפירא)
בשבוע שבו מתגברת קריאת המשפחה, שמאשימה אותו בכישלון להחזיר את גלעד, נתניהו אמר עוד בנאומו ש"אם כולנו נאחד את הכוחות ונמשיך להפעיל לחץ על החמאס - מוסרי, פוליטי, הסברתי, יומיומי - אני משוכנע שנקדם את שחרורו של גלעד שליט עד שובו הביתה בשלום". הוא גם בירך את "מנהיגי צרפת, איטליה ואנגליה שתבעו מחמאס לשחרר את גלעד שליט ולתת לצלב האדום לבקר אותו".
"אבו מאזן, זה יותר קל מפרסומת של נייקי"
בהקשר לתהליך המדיני, ראש הממשלה הזכיר את נאום בר-אילן וחזר על תביעתו מהנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, להכרה במדינה יהודית. "לפני שנתיים אמרתי משהו שלא היה לי קל. יש כאן עם נוסף ואני אקבל מדינה פלסטינית. עכשיו אני אומר שעבאס צריך לעשות זאת גם – הוא צריך להכיר ולקבל מדינה יהודית.
"זה לא רק עניין של מה שאתם מכנים את ישראל, זה מה שהיא. אתם יכולים לכנותה 'ישראל', 'אימפריית דוד' או כל שם. גם הם יכולים לקרוא למדינתם 'פלסטין', 'מדינת ערפאת', מה שהם רוצים. השאלה היא לא איך קוראים להם אלא מהי מדינתם. תהיה מדינה יהודית, ומדינה פלסטינית. זה אומר שאם פלסטינים בוחרים ללכת לשם הם ילכו לשם, והיהודים באים לכאן".
נתניהו ביקש להדגיש ש"לתושבים הלא יהודים של ישראל זכויות מלאות, ואכן יש להם. הם הערבים היחידים במרחב הזה שיש להם זכויות כאלה. לא תהיה עוד תת-מדינה בגליל או בנגב. לא יהיו עוד דרישות לאומיות, כי זוהי מדינת היהודים. לא תהיה מדינה דו-לאומית, יהיה רוב יהודי מוצק. ויהיה מיעוט ערבי עם זכויות מלאות, אבל הדגל שלנו, התקווה, כל האלמנטים הלאומיים - שלנו".
הוא הביע תקווה "שהמנהיגים הפלסטיניים יתגברו על המכשול הזה לשלום, שיהיה להם האומץ לעמוד בפני העם שלהם ולהגיד – 'זה נגמר'. זה מתחיל במילים פשוטות: אנו מקבלים את המדינה היהודית. ככה זה יתחיל. אמרתי לאבו מאזן: זה קל יותר מפרסומת של 'נייקי'. שם הם אומרים Just Do It (רק עשה זאת), אני אומר Just Say It (רק אמור זאת) - קבל את המדינה היהודית ונעשה שלום פעם אחת ולתמיד".
בהמשך הערב שכותרתו "ההכרעות בפתחו של המחר", נאם נשיא המדינה, שמעון פרס, שרמז שוב לנתניהו שדרושה התקדמות מהירה. "הייתי רוצה לראות שהמדינה הפלסטינית תהיה המדינה הערבית הראשונה שנהנית מדמוקרטיה ושלום. הייתי רוצה לראות אותנו חיים בשלום, שגשוג וביטחון. התקווה הגדולה ביותר עבור כולנו היא חלומות וחופש.
"באשר לשלום, אנשים אולי חושבים שכלום לא קורה אבל הנה, יש לנו שלום עם מצרים. לא שלום מושלם, אבל עדיף שלום לא מושלם ממלחמה מושלמת.
הגיע הזמן להשלים את ההסכמים עם הפלסטינים. זה אפשרי, ועדיף מוקדם ממאוחר. דרושות פשרות הכרחיות בשביל שילדינו, ילדיהם, האמהות שלנו, האמהות שלהם, יחיו בשלום".
הנשיא סיכם: "ישראל יכולה לשאת את עיניה ולהיות מדינת מופת, אור לגויים במובן המחייב, ולא במובן השחצני והמתנשא. חיוני לנו השלום, אשר ישחרר ויאפשר לכוחות עצומים לקיים חינוך, מדע, יצירה ולעשות את הבלתי אפשרי. שלום יזניק את הכלכלה הישראלית זינוק אדיר, ויביא אותנו לשלמות גדולה יותר כיהודים, אזרחים, וחלק מהעולם הנאור".
Read this article in English