בוטל אירוע יום הפליט בת"א: "המשטרה סיכלה"
המשטרה העלתה ברגע האחרון דרישות בענייני בטיחות - וגרמה לביטול אירוע יום הפליט הבינלאומי שהיה אמור להתקיים מחר בתל אביב. המארגנים זועמים: "סיכול ממוקד, זדוני, חסר הצדקה וחסר היגיון"
אירוע יום הפליט הבינלאומי שהיה אמור להתקיים מחר (יום ו') בוטל במהלך חריג של משטרת תל-אביב. החלופה שהמארגנים נאלצו לקבל היא הקטנה יזומה של האירועים שתוכננו: הפגנה וסדרת מופעים מוסיקליים. המארגנים: "המשטרה עשתה ליום הפליט סיכול ממוקד, זדוני, חסר הצדקה וחסר היגיון".
מארגני האירוע שתוכנן למחר זועמים על דרך הטיפול של משטרת תל אביב באישור החגיגות המרכזיות לציון יום הפליט הבינלאומי בתל אביב. בשעה האחרונה, כ-12 שעות לפני תחילת האירועים, בוטל האירוע במתכונת המקורית עליה עבדו מארגניו במשך חודשים בהוצאות גדולות. "דרישות המשטרה", אומרת יעל מרום, דוברת עמותת רופאים לזכויות אדם, "אינן סבירות, בספק גדול אם חוקיות, ובוודאי שסותרות את הזכות הבסיסית להפגין ולחגוג".
מארגני האירוע "מטורטרים" לדבריהם על ידי המשטרה זה חודש שלם, אבל עד עתה המשטרה לא נתנה שום סיבה להניח שיימנע מהם אישור לאירוע, שמתואר על-ידם כ"אירוע מוזיקה ומחאה שמשתף פליטים אפריקניים וישראלים". אלא שבימים האחרונים הוצגו בפניהם לפתע "דרישות חדשות שעומדות בניגוד להסכמים קודמים עם המשטרה במהלך החודש".
על סמך תקנות המשטרה, האחריות על ביטחון והתאמת שטח הפגנה הן באחריות המשטרה, אבל אתמול העלתה משטרת תל אביב דרישה לפיה יעבור המתחם שינויי בטיחות מהותיים שלא ניתנים לביצוע ביממה אחת. מדובר בשטח פתוח, ריק, באזור התחנה המרכזית הישנה בתל-אביב. אך למרות זאת טוענת המשטרה כי זהו מתחם המצריך הסדרי בטיחות ייחודיים. במהלך כל החודש האחרון המשטרה לא העלתה שום דרישה בכיוון הזה, אבל 24 שעות לפני האירוע, בתזמון שניתן להגדירו כ"מוזר" המשטרה העלתה את הדרישה החדשה. המשמעות היחידה האפשרית: חיסול האירוע במתכונתו הפתוחה, הציבורית.
35 אלף פליטים בישראל
אירועי יום הפליט הבינלאומי של האו"ם, שחל ב-20 ליוני, מצוינים מידי שנה ברחבי העולם. השנה עומדים האירועים בסימן 60 שנה לאמנת האו"ם בדבר מעמדם של פליטים, שישראל היתה מיוזמותיה בשנות ה-50, לאחר השואה. מספרם של הפליטים הנמצאים בישראל מוערך כיום בכ-35 אלף איש.
באירוע מרכזי שצפוי היה להיערך מחר, החל מהשעה 12:00 בצהריים, בתחנה המרכזית הישנה בתל אביב, היו צפויים להופיע לצד אמנים ישראלים כגון עלמה זהר וקוואמי, גם הרכבים מקונגו, ניגריה, דרום סודן ואריתריאה.
"הגשנו בקשה לרישיון הפגנה כבר לפני חודש ימים". מסבירה יעל מרום, דוברת עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. "דרישות המשטרה אינן עולות בקנה אחד עם פסיקות בית המשפט העליון לגבי קיום הפגנה בשטח ציבורי. לדרישה זו אין בסיס חוקי, במיוחד בהתחשב בכך שהגשנו כבר לפני חודש את הבקשה. ב 24 שעות לא ניתן לעמוד בדרישות המופרכות של משטרת ישראל".
המארגנים טוענים באופן ברור שהמשטרה הערימה קשיים בכוונה, ואף התנהגה שלא בתום לב, ובאופן בסיסי עשתה כל דבר שלא לאפשר את "יום הפליט הבינלאומי". לדבריהם, "זהו מתחם עצום וזו אמורה להיות אחריות המשטרה להנגיש את המקום ולהפוך אותו לבטיחותי או לחלופין להורות לנו לעשות זאת בזמן סביר".
אירוע חלופי קטן בלוינסקי
כרגע מציעה המשטרה הצעה חלופית של קיום אירוע בזירת גינת לוינסקי, ללא במה, ללא נאומים, ללא מופעים וללא הגברה, ותוך הגבלה של מספר האנשים שיורשו להגיע למקום. יצוין כי רק לפני שבוע התקיים בגינת לוינסקי אירוע מוסיקלי בחסות אורנג' ווסטרן יוניון, בהשתתפות יותר מ-3,000 איש. למרות האירוע הגדול הזה, על הפליטים נאסר לחגוג חגיגה מוסיקלית ומספרם הוגבל ל-1,000 משתתפים.
"זה היה אמור להיות אירוע רב-תרבותי של העצמה של פליטים שסבלו וסובלים יום יום ממצבם בישראל, וחיבור שמח וחיובי בין פליטים לבין ישראלים. חבל שמשטרת ישראל מתעקשת לפגוע ביום היחידי בשנה שמוקדש לפליטים ובוחרת לפעול בדרכים לא חוקיות ולא דמוקרטיות לביטול האירוע. שכן זכות ההפגנה הנה זכות בסיס בכל דמוקרטיה בעולם." מסרה יעל מרום, דוברת רופאים לזכויות אדם.
אורית מרום, רכזת פעילות ציבורית בא.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל, מסרה כי "קהילות הפליטים מביעות אכזבה מרה מביטול האירוע כמו שתוכנן ומרגישות שקולם מושתק שוב ושוב. זו הייתה ההזדמנות שלהם להציג בפני הקהל הישראלי את המוזיקה, את התרבות והאמנות שלהם- וסטירת הלחי הנוכחית מצטרפת לתחושת הניכור וההדרה ממנה הם סובלים יום יום.בעוד שבכל העולם מתקיימים השבוע אירועים לכבוד יום הפליט, ישראל דווקא מצטיירת כסמן להפרת הזכויות האדם שלהם." הארגונים השותפים להפקת האירוע הודיעו כי הם נחושים בדעתם לנקוט בצעדים משפטיים נגד משטרת ישראל. בינתיים עוד לא ידוע מה יעלה בגורל האירוע.
במשטרה הסבירו כי "התקבלה בקשה והוסבר למארגנים כי עליהם לעמוד בתנאי הבטיחות. משסירבו או שלא יכלו, הוצעה להם חלופה שהתקבלה על ידם".
Read this article in English