שתף קטע נבחר
 

טיפול ממוקד מטרה: הסרטן הופך למחלה כרונית

הסרטן כבר פחות מאיים: בכנס הסרטן העולמי ASCO, שנערך באחרונה בשיקגו, הוצגו פריצות דרך חסרות תקדים בעולם הרפואה. תרופות חדשניות, המותאמות אישית לחולה, הופכות את הסרטן ממחלה קטלנית למחלה כרונית. העתיד כבר כאן

אחד החששות הכבדים ביותר שקיימים כיום בעולם זו מחלת הסרטן. המחלה הקשה נמצאת בעלייה משמעותית בשנים האחרונות, והפכה למחלה הגורמת למספר מקרי המוות הגדול בעולם. הטיפול המרכזי, הכולל כימותרפיה והקרנות, הביא להארכת תוחלת החיים, אולם בשנים האחרונות גישה חדשה, המתאימה את הטיפול באופן אינדיבידואלי לחולה, הביאה למהפך והסרטן הופך אט אט למחלה כרונית איתה אפשר לחיות שנים ארוכות, ממש כמו סוכרת ויתר לחץ דם.

 

 

עד לפני מספר שנים גרמו מחלות הלב וכלי הדם למרבית מקרי המוות בעולם. אך התמונה התהפכה לפני כשנתיים: ארגון הבריאות העולמי הכריז כי מחלות הסרטן השונות הפכו לגורם המוות הראשון בעולם, בעיקר הודות למספר המעשנים בארצות מתפתחות, ובמיוחד בסין והודו, בהן חיים כיום כ-40% מכלל המעשנים ברחבי העולם.

 

מספר החולים המאובחנים כחולי סרטן ממשיך לעלות ומגיע לכ-12 מיליון חולים חדשים בכל העולם מדי שנה, מספר הגבוה מסך כל מקרי האיידס, דלקת הריאות והמלריה ביחד. בשנים הקרובות צופים כי מספר מקרי המוות ממחלות הסרטן יעלה בשיעור של 1% בשנה, והמספרים ככל הנראה יהיו גבוהים עוד יותר בסין, רוסיה והודו. פירושו של דבר שמספר חולי הסרטן יגיע לכדי 27 מיליון בכל העולם עד שנת 2030, עם 17 מיליון מקרי מוות.

 

אף שהאיבחון המוקדם והטיפולים החדישים מאפשרים הישרדות גבוהה, ממשיכה מחלת הסרטן לגבות מחיר כבד. כיום חיים בישראל כ-120 אלף חולי סרטן, ומדי שנה מתווספים לרשימה כ-26 אלף ישראלים חדשים. אך למרות שהמספרים קשים בשנים האחרונות דווקא חלה ירידה בתחלואה בסרטן, של כ-13% בקרב נשים ו-7% בקרב גברים. כמו כן נרשמה ירידה בתמותה בשיעור של כ-11% בין השנים 1998 ל-2004.

 

עיקר ההישרדות נובעת הודות לאבחון המוקדם באמצעות ממוגרפיה, קולונוסקופיה ובדיקות דם והודות לטיפולים המתקדמים ולמודעות הציבור באשר לחשיבות של פעילות גופנית, נזקי השמש, תזונה נכונה דלת שומן ועתירת סיבים, ושימוש בתרופות מסוג סטטינים, המפחיתות את רמות הכולסטרול ואת התחלואה בסרטן המעי הגס.

 

כאמור, למרות המספרים המאיימים מחלת הסרטן, כך בישרו רופאים מומחים בכנס הסרטן העולמי ASCO שנערך לאחרונה בשיקגו, תהפוך למחלה כרונית איתה "אפשר לחיות", ממש בדומה למחלות כרוניות אחרות. הסיבה: גישה חדשה המתאימה באופן אישי את הטיפול לכל חולה, על סמך איפיון הסרטן הייחודי לו.

 

"המטרה שלנו היא להפוך את החיים של חולה אונקולוגי לארוכים עם איכות חיים טובה", אמר ל-ynet ד"ר הרב הופנו, נשיא חטיבת האונקולוגיה ב"נוברטיס", חברת התרופות הגדולה בתחום האונקולוגי. "יש לנו כבר היום לא מעט עדויות לכך שמחלות סרטן הופכות כרוניות בזכות הטיפול האינדיוידואלי. אינני אומר שנצליח לרפא את כל מחלות הסרטן, אך החולים יוכלו להמשיך ולחיות שנים ארוכות בצל המחלה עם הטיפול האישי".

 

סרטן השד: מעכבים קולטנים

הרעיון לטיפול אינדיבידואלי החל, למעשה, כבר בימי הביניים, כשמצבם של נשים שסבלו מגידול חמור בסרטן השד החל להשתפר לאחר הפסקת הווסת. באחד התיעודים מאותה תקופה מוזכר כומר שניסה להסיר גידול מכוייב של אישה שלקתה בסרטן שד ולאחר שביצע חתך הבחין בשיפור משמעותי. כאן החל גילוי הקשר בין תפקיד ההורמונים לסרטן השד.

 

בשנות ה-60 של המאה הקודמת נתגלו בסרטן השד קולטנים להורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. על מנת לפעול על ההורמון להיקשר לאתר בגוף כדי "לבטא" את עצמו. הימצאותם של אותם קולטנים הורמונליים בתוך הגידול שבסרטן השד הביא לפיתוחה של התרופה "טמוקסיפן", שהיוותה פריצת דרך בטיפול האינדיבידואלי בחולי סרטן.

 


מכה ישירה לסרטן: התרופה (בירוק) מעכבת את הקולטן (בורוד)

 

ה"טמוקסיפן" מעכבת את קישור האסטרוגן לקולטן, ובכך חוסמת את השפעות ההורמון אסטרוגן על התאים הסרטניים. התרופה מתאימה רק לחולות סרטן שד שהגנטיקה הספציפית שלהן היא כזו שבה משפיע האסטרוגן על שגשוג התאים הסרטניים. אולם בכך היא פתחה פתח לשורה של תרופות ה"תפורות" באופן אישי לחולות, על פי המטען הגנטי שלהן.

 

לאוקמיה: טיפול ממוקד מטרה

כעשור לאחר מכן, בשנות ה-70, נתגלה כי הופעה של כרומוזום חריג בשם "כרומוזום פילדלפיה" מופיע אצל חולי לאוקמיה (סרטן הדם) מסוג CML. כרומוזום זה נוצר על ידי חיבור בין חלק מכרומוזום 9 וכרומוזום 22 (מתוך 23 זוגות כרומוזומים בכל תא ותא מגופנו). לאחר שנתגלה הכרומוזום החריג, והקשר שלו ללאוקמיית ה-CML, החלו חוקרים באיתור אחר החלבון המקודד להפרעה הגנטית היוצרת את "כרומוזום פילדלפיה". מהמחקרים נמצא שחלבון בשם BCR ABL אחראי על הופעת הכרומוזום ועל יצירת התאים הסרטניים האופיינים למחלה.

 

עד לגילוי המהפכני הזה היתה מחלת ה-CML מחלה קטלנית ביותר כיוון שהיא אינה גורמת לסימנים חריגים ולרוב מתגלה באקראי בספירת דם, פעמים רבות מאוחר מדי, כשהמחלה כבר בשלבים מתקדמים. בעבר היו שורדים החולים לתקופה של עד שנה וחצי.

 

אלא שפיתוח של תרופה המעכבת את החלבון BCR ABL הביאה למהפיכה של ממש. התרופה, בשם "גליבק", גם היא חלק מהטיפול האינדיבידואלי בסרטן, יועדה לאותם חולים בהם קיים החלבון BCR ABL. היא עיכבה אותו ובכך הביאה להישרדות מרשימה של החולים. על פי הנתונים מאז שהחל הטיפול בגליבק שורדים רבים מהמטופלים לתקופה של עשר שנים ואף יותר.

 

אלא שלאחר הצלחת ה"גליבק" התברר כי כ-30% מכל חולי ה-CML כלל אינם מגיבים לטיפול. כך פותחה התרופה TASIGNA, אשר נמצאה יעילה גם עבור אלה. בעקבותיה הופחת שיעור התקדמות המחלה פי שישה, בשלבים מתקדמים שלעתים היו קטלניים.

 

טיפול נוסף בתרופת הגליבק משמש בקרב חולים במחלת גידולי מעיים מסוג GIST. בעבר נחשבה המחלה, בשלב הופעת הגרורות, חשוכת מרפא עם תוחלת חיים של כשנה וחצי. כיום, בזכות ה"גליבק", הפכה המחלה לכרונית עם תוחלת חיים של חמש שנים ואף יותר, כפי שהוצג בכנס ASCO 2011.

 

"היום בצביעות מעבדה מיוחדות ניתן לגלות אצל חלק מחולי הסרטן את הגנטיקה של הגידול", אומרת ל-ynet אונקולוגית ישראלית מומחית. "כשאנו מגלים את ביטויו של הגן הספציפי אצל החולה ניתן להתאים לו תרופה אליה הוא יגיב טוב יותר, ובכך יאריך חיים. זהו טיפול מותאם אישית, על פי ביטוי הגנים הסרטניים בגוף החולה. טיפול זה הוא ממוקד מטרה המביא לתגובה חזקה וטובה יותר אצל החולים.

 

"התרופות המותאמות אישית הביאו גם להפחתת תופעות הלוואי. בעבר התרגלנו למראות בסרטים ובטלוויזיה של חולה סרטן המקיא בלי סוף, נראה רזה חיוור וקירח. הטיפול ממוקד המטרה מפחית את תופעות הלוואי והן הופכות לנסבלות יותר, לצד השיפור בתגובה והארכת תוחלת החיים".

 

לדברי המומחית יותר ויותר תרופות כנגד סרטן הופכות ממוקדות מטרה. אם בעבר ניתנה אותה כימותרפיה לכל החולים בסרטן מסויים, הרי שכבר עתה, ובוודאי בעתיד, יסתמכו הטיפולים הממוקדים אישית על בדיקות גנטיות או בדיקות של אופי הגידול במעבדה ויותאמו ספציפית לכל חולה וחולה.

 

"אנחנו נולדים עם תאים סרטניים", היא מסבירה. "מיליוני תאים סרטניים מסתובבים בגופנו ואנו הורגים אותם מדי יום. אולם כאשר קיימת הסרה של פיקוח גנים מדכאי גידול מתפתח הסרטן. בעתיד הלא רחוק יתפתח הטיפול הממוקד למניעה מולקולרית. אנחנו נבין מדוע בדיוק הגן שאמור לדכא את הגידול כושל בתפקידו, ואז גם נצליח למנוע את הסרטן. עד אז, הטיפול הממוקד מטרה יתפוס את מקומם של הטיפולים הקונבנציונליים הכוללניים. אנחנו רואים אותו ביותר ויותר טיפולים והוא עתיד להמשיך לחולל מהפיכה ולהאריך את תוחלת החיים של החולים".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
סרטן. בקרוב תהיה מניעה מולקולרית
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים