לראשונה: אשה הורשעה במעורבות ברצח עם
פאולין ניירמסוהוקו כיהנה בשנים 1992-1994 כשרה לענייני משפחה וקידום נשים ברואנדה. היא הואשמה כי במהלך רצח העם במדינה סייעה ועודדה מיליציה משבט ההוטו לבצע מעשי זוועה בבני שבט הטוטסי. היא נשלחה למאסר עולם
בית המשפט הבינלאומי לפשעים ברואנדה הרשיע אתמול (יום ו') לראשונה בהיסטוריה אשה בגין מעורבות ברצח עם. האשה, פאולין ניירמסוהוקו, כיהנה בשנים 1992-1994 כשרה לענייני משפחה וקידום נשים במדינה האפריקנית. יחד עמה, הורשע גם בנה - ארסן טהובלי - שעמד בעבר בראש מיליציה חמושה. שניהם, הורשעו גם בפשע מלחמה ופשעים נגד האנושות, נשלחו למאסר עולם.
בפסק הדין שפרסם בית המשפט הפועל בטנזניה, נכתב כי ניירמסוהוקו ובנה סייעו בחטיפת מאות מבני שבט הטוטסי, והורו על מעשי אונס ורצח אכזריים במחוז בוטרה שבדרום המדינה במהלך שנת 1994. לפחות 500 אלף מבני הטוטסי, שהיוו כעשירית מאוכלוסיית רואנדה, נטבחו במהלך רצח העם שנמשך כשלושה וחצי חודשים.
ניירמסוהוקו היא בת למשפחה ענייה משבט ההוטו, אולם כבר מגיל צעיר היתה מקורבת לחוגי שלטון זכות קשר חברי מימי בית הספר. היא עבדה במשך שנים כעובדת סוציאלית ועסקה בחינוך נשים לבריאות ילדיהם. אחר כך למדה משפטים וב-1992 הפכה לשרה. כתב האישום נגדה תיאר כיצד הבטיחה לתושבי בוטרה מזון ומקלט באיצטדיון המקומי, אך בפועל ריכזה אותם במקום אחד כדי לסייע למיליציית ההוטו הרצחנית.
לאחר רצח העם נמלטה ניירמסוהוקו לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. היא נעצרה ב-1997 בקניה יחד עם בנה, ראש הממשלה לשעבר ז'אן קמבנדה ושמונה בכירים נוספים. ניירמסוהוקו, שהואשמה ב-1999, הכחישה לאורך כל ההליך המשפטי נגדה, את המיוחס לה.
בנוסף לניירמסוהוקו וטהובלי, גזר בית המשפט מאסר עולם גם על אלי דימבג'ה, שכיהן באותה תקופה כראש עיר ושלושה מורשעים נוספים נשלחו לתקופות מאסר הנעות בין 25 ל-35 שנה.
המשפטים בבית הדין הבינלאומי לענייני הטבח ברואנדה החלו לפני 10 שנים ויותר מ-16 שנה אחרי שראשוני המעורבים החלו להיעצר.
יצויין כי בשנת 2000 הואשמה אחת ממנהיגות הסרבים בבוסניה לשעבר, ביליאנה פלבסיץ', בגין מעורבות ברצח עם במהלך המלחמה ביוגוסלביה. ואולם, סעיף אישום זה בוטל כחלק מהסדר טיעון שבה הורשעה פלבסיץ' בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות בלבד.