פער גילים - לגברים מבוגרים זה אכן מועיל
למרות המשיכה האפשרית, נשים החוברות לגברים מבוגרים מהן בהרבה, או צעירים מהן בהרבה, אינן מפיקות מכך את אותם היתרונות מבחינת אריכות ימים. אז ארוסתו של יו הפנר עשתה טוב כשביטלה את החתונה?
מה בגברים מבוגרים מושך כל כך את הצעירות? איך זה שכל כך נפוצים הזוגות האלה, שבפער הגילים ביניהם יכול היה להיכנס דור נוסף?
בואו לדבר על פער גילים גם בפייסבוק של ynet יחסים
לוס אנג'לס, קליפורניה. האירוע - כנס הסברה למען מדינת ישראל. על הבמה קונסול ישראל בלוס אנג'לס, פרופסורית למדעי החברה מאוניברסיטה ידועה ואיש צילום פטריוט. הקהל האמריקני, מורכב מיהודים אמריקנים ומישראלים יורדים, משתף פעולה נלהב. לידי יושבת בלונדינית חתיכה בת 30 ומשהו. היא מקשיבה בלהט, מנענעת את רגלה החשופה בנעל עקב שחורה ומשמיעה הערות לפי ההקשר. את ידה אוחז בן זוגה, לבוש חליפה, ענוב עניבת פרפר ונעול נעלי לק שחורות. היא מרותקת לבמה, אך מחזיקה את ידו של הגבר במחווה אינטימית מאין כמוה.
בעודי מעיפה מבט לימינה בניסיון לקלוט את פניו של הגבר האלגנטי, צדה את עיני בלוריתו האפורה המלאה. אני מחזירה את עיני לבמה ותוהה. תהיותיי מתגברות כשאנחנו קמים במחיאות כפיים לסיום האירוע ולעיניי נגלה גבר כבן 65, המגלם את בן זוגה של הצעירה המדוברת.
את סטיב, בן הזוג של הבלונדינית שנקראת לילי, הבנתי בתכלית. הוא עושה בשכל, פשוטו כמשמעו. מחקרים מצאו שתוחלת החיים של גברים עולה כשהם נשואים לנשים צעירות מהם בשבע עד תשע שנים לפחות. נמצא ששיעור התמותה בקרב גברים אלו יורד ב-11% בהשוואה לגבר שנשוי לאשה בת גילו.
חמור מכך, גברים מתים מוקדם יותר אם הם צעירים מבת זוגם. את התוצאות האלה מדגים מחקרו של סוואן דרפאל מהמכון למחקר דמוגרפי ברוסטוק, גרמניה, שפורסם בגיליון מאי 2010 של כתב העת Demography.
אבל מה איתה? מה עבר לה בראש כשבחרה לה מישהו שיכול להיות לפחות אבא שלה? את גרסתה של לילי עצמה שמעתי מעל כוס קפה באותו השבוע, כפי שתקראו בהמשך.
נחזור לבחירתה של לילי: פעילות הורמונים במוח יכולה להסביר בחלקה את בחירתה של לילי בסטיב. בואו נכנס לרגע למוחו של אותו "בחור" ונראה מה פיתה אותה כל כך: החל מגיל 50 ו-60 גברים מתחילים לייצר פחות ופחות הורמונים גבריים, הקרויים טסטוסטרון ווזופרסין (אל דאגה, זה עדיין לא מוריד להם את התשוקה המינית). מכיוון שכך, ההורמונים הנשיים שבגופם, האוקסיטוצין והאסטרוגן, מתחילים יותר להשפיע על מוחם.
יכולתם של גברים לקרוא רמזים רגשיים עולה עם הגיל
מה שחשוב לענינינו הוא הורמון האוקסיטוצין - אצל גברים מבוגרים יותר השפעתו גדולה יותר מאשר במוחם של גברים צעירים. הורמון זה גורם להם להראות ולחוש יותר אמפתיה. כמו כן, יכולתם לקרוא רמזים רגשיים עדינים בפני בת זוגם עולה. כך, עם הגיל, הם נעשים קצת יותר עדינים, מתחשבים וקשובים לבת זוגם. ככלל, מבחינה הורמונלית, ככל שגבר מתבגר, מוחו נעשה דומה יותר למוח נשי בוגר. זה מה שקורץ לצעירות, כיוון שגברים בני גילן הם יותר תחרותיים, תוקפניים תחת איום, לא מבינים את שפת הרגש שלהן ורוצים לפתור להן את הבעיות במקום להבין מה עובר עליהן.
אבל האם זו החלטה נבונה לצעירה שבוחרת במבוגר?
טוב, אז אולי כדאי לאשה לבחור גבר צעיר יותר? אם אצל הגברים זה מאריך חיים ומשפר את איכותם, אולי זה יעבוד גם אצל נשים?
המחקר מצא שהסיכון לתמותה מוקדמת אצל נשים שנישאו לגברים שהיו צעירים מהם בשבע עד תשע שנים גבוה ב-20% לעומת נשים שנישאו לגברים בני גילם!
דרפאל מנסה להסביר: האפקט החברתי-פסיכולוגי שיש לבן זוג הצעיר על המבוגר עובד רק לטובת הגברים. נשים המבוגרות מבעליהן לא מפיקות את האפקט הזה מהגברים שלהן, כיוון שבממוצע, לגברים יש פחות קשרים חברתיים איכותיים מאשר נשים. לכן, בשונה מבת זוג צעירה, גברים צעירים לא יכולים להאריך ולשפר את איכות חיי נשותיהם המבוגרות יותר בכך שיטפלו בהן, יטיילו בחברתן וייהנו מזקנה יחד - בשביל זה יש להן חברות.
הבחירה הטובה ביותר לאשה היא גבר בן גילה
כלומר, בחירת בן זוג מבוגר מקצרת חיים, אבל בחירת גבר צעיר מאוד ממך מקצרת עוד יותר. או במילים אחרות - ככל שפער הגילים בין אשה לבעלה גדול יותר, סטטיסטית תוחלת חייה קצרה יותר. מסקנה: הבחירה הטובה ביותר לאשה היא גבר בן גילה. הבחירה הטובה ביותר לגבר - אישה כמה שיותר צעירה.
הנטייה של נשים להתחתן עם גברים הצעירים מהן משמעותית אינה מאוד נפוצה ממילא. מחקרים סטטיסטיים מראים שנשים נוטות לבחור גברים הקרובים לגילן, או כאלו המבוגרים מהן ב-2.3 שנים בממוצע.
חשוב לציין, העובדה שנישואין של נשים לבעלים שאינם בני גילן אינם מהווים יתרון בשבילן לא סותרת את העובדה שנישואין ככלל הם יתרון מובהק לתוחלת חיים. עצם היותם נשואים מעלה את תוחלת חייהם של נשים וגברים כאחד, לעומת תוחלת חייהם של אנשים לא נשואים (כפי שראינו במאמר נישואים זה טוב לבריאות - בתנאי שהם טובים).
לקראת סיום הערב מצאתי את עצמי מחליפה כרטיסי ביקור עם לילי וסטיב. סטיב הוא פוליטיקאי ידוע באזורו, דמוקרט מובהק ומיליארדר מובהק עוד יותר. ולילי? ההפך הגמור ממנו. את סיפור הזוגיות שלה עם סטיב היא סיפרה לי, כאמור, על כוס קפה באותו השבוע, ואותו תקראו בפעם הבאה.
- רחלי לנגפורד
, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים
למימוש הפוטנציאל האישי.