הבורסה ננעלה בירידות: גבעות זינקה בכ-6%
מדד ת"א 25 איבד 0.8% ות"א 100 איבד 0.77%. מכתשים אגן עלתה בכ-2.3% על רקע שלבי הסיום במו"מ למכירת החברה
המסחר בבורסה של תל אביב הסתיים היום (א') בירידות שערים על רקע הירידות שנרשמו ביום שישי בוול סטריט, המגמה המעורבת שנרשמה באירופה - ותוכנית החילוץ הנוספת ליוון. מחזור המסחר הסתכם ב-781 מיליון שקל.
מדד תל-אביב 25 ירד ב-0.77% ל-1,201.71 נקודות. מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.69% ל-1,088.26 נקודות. מדד נדל"ן ירד ב-1.8% ל-335.25 נקודות. מנגד, מדד בלו-טק עלה ב-0.68% ל-304.79 נקודות.
יאיר דרורי האנליסט הראשי של תכלית-דיסקונט אמר היום כי "ירידות של עד חצי אחוז זה חדשות טובות יחסית, אולם אנחנו עדים להמשך המגמה השלילית. ניתן לראות בתחום הבנקאות ובתחום המזון הזדמניות מעניינות למשקיע הסולידי. כמו כן כל מי שלא צריך את הכסף מחר בבוקר נשאר בשוק". על המצב הגיאופוליטי אמר כי "אני מקווה שנמצא פתרון לספטמבר עוד באוגוסט". עוד אמר כי "לגבי המשך המגמה נצטרך לראות את הדוחות לרבעון השני של החברות על מנת להבין לאן השוק הולך".
אושר טובול ממיטב אמר היום ל"כלכליסט" כי "מחזור המסחר נמוך היום באופן חריג, גם בהתחשב בכך שאנחנו בערך הבורסה היחידה בעולם שעובדת. המסחר התנהל היום בירידות שערים לא חריפות במיוחד, לאחר שביום שישי המדדים בארה"ב ירדו ביותר מאחוז. צריך לזכור שאת הירידות החריפות שלנו עשינו עוד ביום חמישי".
"תעשיית קרנות הנאמנות שברה שוב שיא שלילי חדש לאחר פדיון שבועי של 2 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות המסורתיות – הגבוה ביותר מאז ינואר 2008. רק בשלושת הימים הראשונים של השבוע פדו המשקיעים 500 מיליון שקל בכל יום", כך לפי נתונים של כלכלני מיטב.
מהסקירה עולה כי הפדיונות מתרכזים בצורה מובהקת בקרנות אג"ח חברות וכללי על רקע רצון המשקיעים לצמצם חשיפה לנכסי סיכון - מניות ואג"ח קונצרני. מתחילת החודש פדו הקרנות המסורתיות 4.9 מיליארד שקל. בחודש בו ליהמן ברדרס פשטה רגל נפדו כ-5.7 מיליארד שקל.
ביום חמישי פקעו אופציות המעו"ף לחודש יוני. מדד ת"א 25 פקע ברמה של 1,225.71 נקודות, ירידה של 0.6%. מחזור המסחר בפקיעה היה כ-770 מיליון שקל.
המסחר בוול סטריט ננעל ביום שישי בירידות - דאו ג'ונס איבד 1%, נאסד"ק ירד ב-1.3% ו- 500 S&P השיל 1.2%. טבע ירדה ב-1.75%, אורמת טכנולוגיות איבדה 2% ופרוטליקס השילה 1.7% מערכה.
בסוף השבוע נודע כי יוון הבטיחה לעצמה חילוץ שני מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, גם הוא בסך 110 מיליארד יורו. לדברי ראש הממשלה ג'ורג' פפנדראו. המנהיגים האירופים הסכימו לשלם 12 מיליארד דולר נוספים מתוכנית הסיוע הראשונה. הוא צופה לקבל את התשלום בתחילת יולי.
החוזים העתידיים על הנפט עלו ביום המסחר האחרון של השבוע, והחזירו מעט מההפסדים החדים שנרשמו ביום חמישי. המסחר התנהל על רקע הודעתה של סוכנות האנרגיה כי תפתח את מאגרי הנפט האסטרטגיים כדי לפצות על הפסקת התפוקה מלוב.
המניות באירופה ננעלו ביום שישי מגמה מעורבת. את הירידות הובילו מניות הבנקים על רקע חשש מפני הורדות דירוג לבנקים באיטליה. דאקס ירד ב-0.4% ופוטסי עלה ב-0.4%.
מניות במרכז
נובל אנרג'י הודיעה כי היא מחדשת את עבודות הקידוח בלווייתן, לאחר שקיבלה את אישור משרד התשתיות. לפני כשלושה שבועות הורה משרד התשתיות על הפסקת העבודות בשל כשלים שהתגלו בקידוח המקורי. הקידוח החדש ("לווייתן 3") ייערך כמה ק"מ בסמוך לזה שננטש. נובל אנרג'י היא השותפה הבכירה במבנה לווייתן (39.66%) ומשמשת גם כקבלנית הקידוח בפועל. שאר השותפות הן דלק אנרגיה שעולה ב-2.19% (45.34%, באמצעות דלק קידוחים היורדת -0.91% ) אבנר ( יורדת.-0.40% ) ורציו (15% - עולה ב-4.23%). עוד בולטת במסחר שותפות גבעות שמזנקת 6.15% .
בנק דיסקונט ובנק מזרחי טפחות יובילו את המימון של חברת קול (Cool), הנמצאת בשליטתו של איש העסקים פטריק דרהי, במהלך לרכישת כ־10 מיליון מניות של חברת הכבלים HOT מקבוצת ידיעות תקשורת תמורת כ־650 מיליון שקל.ל"כלכליסט" נודע כי דיסקונט יעניק לקול מימון של 600 מיליון שקל, ואילו מזרחי טפחות יוסיף כ־300 מיליון שקל.
גופים נוספים עשויים להצטרף לקונסורציום, שנועד בין היתר גם להחליף הלוואה קודמת של 350 מיליון שקל שקיבלה קול מבנק הפועלים.
חברת דלק ישראל ( יורדת ב-1.57% ) שבשליטת יצחק תשובה תובעת מהמדינה כ־30 מיליון שקל עבור שימוש שעשתה במכלי ענק של החברה הממוקמים במסוף אשדוד. על פי התביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב ביום חמישי האחרון, אף שהמדינה התחייבה לשלם לחברה עבור שימוש מלא במכלים, היא עשתה בהם שימוש מוגבל בלבד. כתוצאה מכך, סכום התשלום שקיבלה דלק בפועל היה נמוך באופן משמעותי מזה שהיתה יכולה לקבל אילו היה נעשה במכלים שימוש מלא.
שנה לאחר שחבר המושבעים בנבאדה החליט כי על טבע (יורדת ב-1.35%) לפצות ב־356 מיליון דולר חולה שנדבק בצהבת נגיפית, פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון בארה"ב עשויה להסיר מטבע את האחריות להדבקת החולה.
גרנית הכרמל ( יורדת ב-3.95% ) הנמצאת בשליטת קבוצת עזריאלי(60%) חתמה בסוף השבוע על הסכם לרכישת חשמל פרטי מחברה פרטית של החברה לישראל בשווי מוערך של מיליארד שקל.
כור הודיעה כי הצדדים בעסקת מכתשים אגן ( עולה ב-2.35% ) - כימצ'יינה השלימו את נוסח הסכם ההלוואה המפורט, והם קרובים להשלמת המסמכים הנלווים הקשורים להשלמת העסקה. מהחברה נמסר כי מסמכים אלה ייחתמו בימים הקרובים. כמו כן הודיעו בכור כי המועד האחרון להשלמת העסקה נקבע לסוף ספטמבר.