בג"ץ דחה עתירת הורים שבנם נהרג בטנק בלבנון
הוריו של סמ"ר קובי סמילג ז"ל, שנהרג במלחמת לבנון השנייה, קבלו על תפקודו של סגן מפקד הגדוד. השופטים דחו את עתירתם: "דבר לא ישיב להם את אובדנם, אולם לחזית המשפטית מגבלות משלה"
לא יינקטו צעדים פיקודיים או משמעתיים נגד הסמג"ד בעניין נסיבות מותו של סמ"ר קובי סמילג , שנהרג במלחמת לבנון השנייה - כך פסקו הבוקר (יום א') שופטי בג"ץ - אליעזר ריבלין, סלים ג'ובראן ויצחק עמית, שדחו את עתירת הוריו של החייל.
ביולי 2006, במהלך מלחמת לבנון השנייה באזור בינת-ג'בל, נפגע טנק מטיל שנורה לעברו. קובי סמילג חולץ מהטנק כעבור כשלוש שעות ועל פעולות החילוץ פיקד סגן מפקד הגדוד, לאחר שהמג"ד נפצע. מותו של החייל נקבע במקום. לאחר תום המלחמה בוצעו מספר תחקירים בנוגע לפעולת החילוץ, בהם נקבע כי לא נמצא כל דופי בפעולתו של הסמג"ד.
הוריו של קובי ז"ל (צילום ארכיון: עופר עמרם)
בעקבות המסקנות, עתרו הוריו של קובי לבג"ץ. השופטים הורו בתחילה לרמטכ"ל דאז, רב-אלוף גבי אשכנזי, לערוך בדיקה חוזרת בפרשה. בבדיקה התברר כי ניתן להצביע על מספר פעולות שהסמג"ד היה יכול לבצע בדרך אחרת, אולם הומלץ שלא לנקוט נגדו בצעדים משמעתיים.
בני משפחת סמילג טענו בעתירתם הנוכחית, שהוגשה על-ידי עורכי הדין שלמה ציפורי ושלמה רכבי, כי היה ניתן לנקוט בצעדים משמעתיים ופיקודיים מהותיים נגד הסמג"ד, צעדים שיהוו לשיטתם מסר ברור בנוגע לחשיבות הערך של חילוץ פצועים. לעומת זאת, טענה המדינה כי לא נפל כל פגם בהחלטה שלא לנקוט נגד הסמג"ד צעדים פיקודיים.
"כוחנו מוגבל להקל על הסבל"
היום קבעו שופטי בג"ץ, כי החלטת הרמטכ"ל לשעבר התקבלה מטעמים ענייניים ועל בסיס שורה של בדיקות ותחקירים מקפים שנערכו. השופטים כתבו כי "אין בלבנו ספק כי העותרים כואבים לא רק את נפילתו, אלא גם את כאבו ברגעיו האחרונים. הרצון האנושי הוא להקל על סבלם של העותרים, אולם כוחנו מוגבל. השתכנענו כי הכרעתו של הרמטכ"ל בעניין זה היא סבירה ואין בה כדי להצדיק את התערבותנו בהחלטתו המקצועית. כאבם של העותרים גדול ורב, הקרב בו נפל בנם הוא קרב גבורה, דבר לא ישיב להם את אובדנם אולם לחזית המשפטית מגבלות משלה".השופט עמית הוסיף, כי את כאבם ויגונם של ההורים יכולים השופטים רק לשער וכאשר דיבר אביו של קובי ז"ל לא נותרה עין יבשה באולם. לדברי השופט, לכל אורך השנים נשאר מקומם המיוחד של המשפחות השכולות בחברה הישראלית, אולם אין בידי שופטי בג"ץ להעניק זכות וטו למשפחות שכולות לגבי קידומו של מפקד בצבא.
בעקבות ההחלטה אמר אביו של החייל ל-ynet: "החלטת בג"ץ לא הפתיעה אותי. בג"ץ לא משמש כמצפון, אלא נגרר אחרי הציבור. קובי מת בגלל שלאף אחד לא היה אכפת ובראש ובראשונה לסמג"ד. הוא מת, כי החיים שלו היו זולים עכשיו. גם בג"ץ אומר שלא אכפת לו. הוא אומר לנו שהפנסיה של הסמג"ד יותר חשובה מקובי".
פרקליטם של ההורים, עו"ד שלמה ציפורי ושלמה רכבי, מסר: "יש להצטער על כך שצה"ל ויתר על ההזדמנות לקבוע רף גבוה יותר להתנהגות ותפקוד מקצועי של מפקדים במהלך לחימה. מטבע הדברים יכולתו של בג"ץ להתערב בהחלטות בנושאים אלו מוגבלת ביותר. ניתן רק לקוות שהחלטת הרמטכ"ל שאומצה על-ידי בג"ץ לפיה פעולותיו של הסמג"ד, תפקודו והאירוע בו מצא את מותו סמ"ר קובי סמילג ז"ל, אכן תיושם בעתיד ואלו יילקחו בחשבון אם וכאשר קידומו של הסמג"ד יעמוד על הפרק".