אסונות בקיץ: "דרושה תוכנית חירום לאומית"
ארגוני ילדים שונים קוראים לפעולה ממשלתית מהירה בעקבות ריבוי האסונות בהם נפגעו ילדים בשבוע האחרון: "גם בחופשת הקיץ, ההורים חייבים לזכור שהם הורים במשרה מלאה"
לעבור את הקיץ בשלום. לאור ריבוי מקרי המוות והפציעות בשבוע הראשון של החופש הגדול, קוראים היום (א') ארגוני ילדים לממשלה לפעול במהירות כדי למנוע אסונות נוספים. "מדינת ישראל לא ערוכה להתמודדות עם מצבים מסוג זה. אני קוראת לממשלה לגבש תוכנית חירום לקיץ", אמרה אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים.
מתחילת החופש, לפני כשבוע, נהרגו ארבעה ילדים ובני נוער בתאונות שונות: ליאור נבון בן ה-16 מגבעת זאב נהרג לאחר שנסע על קטנוע ללא רישיון, בן 15 טבע למוות בחוף הים באשקלון, נדב אלון בן ה-5 נספה בשריפה שפרצה בביתו ביישוב
שמשית ותינוק בן חודש מת בביתו. בנוסף, על פי נתוני "בטרם", שמונה ילדים נוספים מאושפזים במצב קשה במחלקות לטיפול נמרץ בבתי החולים ברחבי הארץ, עקב פגיעות ותאונות בלתי מכוונות.
מנתוני הארגון עולה עוד כי במהלך החופש הגדול בשנה שעברה מתו 56 ילדים - נתון המהווה 32% מכלל מקרי התמותה בתאונות באותה שנה. בנוסף להם, נפגעו בתאונות שונות למעלה מ-30 אלף ילדים. לשם השוואה, ביתר חודשי 2010 נהרגו בממוצע 14 ילדים בלבד בחודש.
פינוי הנער הטובע מבריכת המלון בים המלח (צילום: הרצל יוסף)
"גם בחופשת הקיץ, ההורים חייבים לזכור שהם הורים במשרה מלאה. אין חופשה מהורות ואסור להרפות ולו לרגע מחובת הזהירות", אמר ל-ynet מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. הוא הוסיף כי "זה נכון שבימים אלו גם ההורים בחופשה שנתית, אך אין להם את הפריבילגיה לחופש משמירה על ילדיהם. עדיף לסבול מחוסר נוחות מאשר להתמודד חלילה עם אסון שיקרה לילד".
"כל אחד הוא מבוגר אחראי"
על פי תוכנית החירום שמציע ארגון "בטרם", יופק קמפיין תקשורתי להעלאת המודעות הציבורית לנושא בטיחות ילדים, בעיקר בחודשי הקיץ. בנוסף, תוגבר האכיפה המשטרתית בדרכים, ייבחן התקן למספר המצילים בבריכה, יגודרו חופים ללא מצילים וכן ימוצה הדין עם בעלי קייטנות הפועלים ללא רישיון. "כל אחד ואחד מאיתנו הוא המבוגר האחראי. על מנת לעבור את הקיץ בשלום עלינו ללמוד לזהות את גורמי הסיכון ולהעריך את תוצאותיהם", הדגישה סילבינגר.
גם יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אתי בנימין, הדגישה את האחריות המוטלת על ההורים בקיץ. "כמו שאנו דורשים ממערכת
החינוך שתגן על ילדינו, אז 'נאה דורש נאה מקיים', והאחריות היא קודם כל שלנו כהורים. הורות זה לא מקצוע שנלמד אלא נרכש עם הזמן וצריך לחנך גם את ההורים", אמרה בנימין.
במסגרת ההיערכות המיוחדת לקיץ, פירסם "בטרם" מספר כללים לשמירה על בטיחות הילדים. בין היתר, הדגיש הארגון את הסכנות הטמונות במרחב הביתי - נפילה מגובה, טביעה באמבטיה או בבריכה מתנפחת וחנק ממזון או גוף זר. בין ההמלצות לחופשה בטוחה, מנה הארגון התקנת סורגים, כיסוי שקעי חשמל והימנעות מהשארת ילדים בהשגחת שמרטפים שגילם נמוך מ-14.