שתף קטע נבחר
 

פישר: "דרישות הגיל לקרן המטבע אינן הגיוניות"

נגיד בנק ישראל, אשר מועמדותו לראשות קרן המטבע נפסלה עקב גילו, אמר בראיון ל"פיננשל טיימס" כי המועמדים צריכים להיבחן לפי כישוריהם ולא על בסיס נושא טכני ולא רלוונטי. על המשבר באירופה אמר: "יצירת האירו היא בסך הכל הצלחה יוצאת מן הכלל"

"אני חושב שדרישת הגבלת הגיל לראשות קרן המטבע היא לא הגיונית וצריך לבטל אותה, וכן, המועמדים צריכים להיבחן לפי כישוריהם ולא על בסיס נושא טכני ולא רלוונטי" - כך אמר נגיד בנק ישראל ל"פיננשל טיימס" בראיון בעניין מועמדותו לתפקיד יו"ר קרן המטבע הבינלאומית לאחר שזו נדחתה על בסיס גילו.

 

 

פישר סיפר כי לא ניתנו לו שום התחייבויות לגבי הסרת דרישת הגיל לפני שהגיש את מועמדותו. "הנחתי וקיוויתי שהוועדה לא תשתמש בנושא זה בהתחשב במחויבותה למציאת המועמד הטוב ביותר, אך מסתבר כי הם הרגישו בנוח להשתמש בנושא זה", אמר פישר.

 

לדבריו, "לקרן יש שני מועמדים, והצורך העיקרי הוא לבחור במישהו שיכול להתמודד עם המצב המסובך שאנו עומדים בפניו. באירופה, בעיקר, התוצאות של טעויות יהיו מאוד חמורות לא רק עבור המדינות הפריפריאליות, אלא עבור אבני היסוד של הכלכלה המודרנית, כולל ההסדרים הפיננסיים בתוך אירופה. יש גם את עניין האביב הערבי, נושא שבו אני מצפה שהקרן תשחק תפקיד מרכזי".

 

לגבי המשבר בגוש האירו אמר פישר: "למרות הבעיות במדינות הפריפריה בגוש האירו, יצירת האירו היא בסך הכל הצלחה יוצאת מן הכלל. ואני מאמין שלא משנה מה יקרה, האירו ימשיך להיות מטבע בינלאומי מוביל וכמה מהכלכלות החשובות בעולם ימשיכו להשתמש באירו".

 

"לא היה לנו משבר כלכלי"

פישר הסביר את העלאת תחזית הצמיחה של ישראל ואמר: "אחד הדברים המרכזיים הם שלא היה לנו משבר כלכלי בכל קנה מידה. היו זמנים שבהם אנשים חששו לגבי הבנקים, אך שום בנק לא נקלע לבעיות רציניות. כל הבנקים שרדו. המערכת הפיננסית נותרה ללא פגע. המשמעות הייתה שכשהעברנו את התמריצים המוניטריים על ידי הורדה דרסטית של הריבית, הביקוש המקומי היה יכול להגיב מכיוון שהבנקים היו במצב להלוות.

 

"אנחנו מתמודדים עם כמה מהתוצאות - מחירי הבתים עלו בצורה חדה, בין היתר, עקב כך. פקטור חשוב נוסף היה שסקטור הייצוא המשיך לפעול היטב. היינו ברי מזל מספיק שהמדיניות הפיסקאלית שלנו לא הפכה ל'מוגזמת' במאמץ להחזיר את הכלכלה לצמיחה במהירות".

 

נגיד בנק ישראל הוסיף כי "היינו במצב טוב באופן יוצא מן הכלל לפני המשבר, גם בגלל שהתמודדנו עם משבר חמור מאוד ב-2003-2001. ממשלת שרון ב-2003, עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו כשר האוצר, יישמו תוכנית שינויים פיסקאליים נוקשה וביצעו שינויים מבניים משמעותיים שהמשיכו לשפר את המצב המאקרו-כלכלי. למזלנו, זה שם אותנו בעמדת פתיחה מאוד חזקה בזמן שהמשבר הנוכחי היכה. היה לנו תקציב מאוזן למעשה עד 2007".

 

הסכנות שרואה פישר למשק הישראלי בעתיד, הן האינפלציה ומחירי הבתים. "אנחנו עדיין מודאגים לגבי שיעור האינפלציה שנמצא מעבר לטווח היעד של 1% עד 3%", אמר הנגיד. "השווקים מצפים שהאינפלציה תחזור לטווח היעד בתוך שנה ואנחנו נותנים לעצמנו זמן לחזור לטווח. אבל עדיין, נצטרך כנראה לפעול כדי לגרום לכך לקרות",

 

על הנדל"ן: "המצב מתחיל לחזור לשליטה"

לגבי מחירי הבתים אמר פישר שהם "ממשיכים לעלות בקצב מהיר מדי. נקטנו בשורה של צעדים כדי להתמודד עם הביקוש הגבוה לבתים. האוצר והממשלה נוקטים בצעדים כדי להתמודד עם ההיצע. התשובה האמיתית למצב הנוכחי בסקטור הדיור הוא העלאת ההיצע. מחירי הבתים ממשיכים לעלות אבל יש הרגשה שהמצב מתחיל לחזור לשליטה".

 

מבחינת הצמיחה בטווח הארוך, פישר מודאג מהעוני במגזרים החרדי והדתי, הירידה בהישגים של מערכת החינוך במבחני ה-OECD, מערכת החינוך בכללותה והמצב הגיאופוליטי. "אנחנו עוקבים בדאגה ותשומת לב רבה אחר ההוצאות התקציביות של הממשלה", אמר. "עד כה אנחנו במצב טוב, אבל הם מתחייבים להוצאות בשנים הבאות שתלויות בשיעור צמיחה גבוה יחסית. עם שיעור צמיחה של 4.5%, לא היו התחייבויות עודפות, עם שיעור צמיחה של 3% - דווקא כן. אנחנו פשוט נצטרך לעקוב אחר זה".

 

לגבי העוני אמר פישר כי "ברור שהמדינה לא יכולה להמשיך לצמוח, אם נתח גדל והולך של האוכלוסיה לא משתתף בשוק העבודה. כיוון שהאוכלוסיה במגזר החרדי ובמגזר הערבי גדלה בקצב מהיר מהממוצע, חלקם באוכלוסיה גדל ושיעור השתתפותם בשוק העבודה נמוך יותר. אם יש משהו שאינו בר-קיימא, הוא יפסיק. השאלה שבפנינו היא: איך זה יפסק? במובן מסויים בשתי האוכלוסיות יש הבנה שזה לא יכול להימשך, שהחרדים חייבים להיכנס לשוק העבודה. אני רואה הבנה דומה במגזר הערבי".

 

לגבי עתידו, נשאל פישר אם הוא נמצא במגעים לגבי משרה בבנק העולמי. "אף פעם אל תקבל הצעה שעוד לא ניתנה לך", ענה פישר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים