ח"כים רוצים עולים באריאל: "לא בונים מספיק"
נוכח נתונים על אחוז נמוך של עולים המשתכנים ביהודה ושומרון, התכנסה ועדת הקליטה באריאל וקראה לבנייה מסיבית באזור
"החרם על אריאל נמשך". ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות התכנסה היום (יום א') לדיון בעיר אריאל שבשומרון, על רקע נתונים כי אחוז נמוך של עולים חדשים בוחר להשתכן מעבר לקו הירוק.
על פי נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כ-328 אלף יהודים מתגוררים בשטחי יהודה ושומרון נכון ל-2010.
שיעור העולים באוכלוסיית האזור נמוך משיעורם הכללי באוכלוסיית ישראל. על רקע זה, בחנו חברי הוועדה את הדרכים לעודד עולים חדשים לבנות את ביתם החדש באזור.
"עולים רבים מעוניינים להצטרף ליישובים הקהילתיים, ורק בגלל היעדר דירות להשכרה, נמנעת קליטה מוצלחת שלהם", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון (הליכוד). הוא הדגיש כי הקפאת הבנייה בפועל היא המחסום העיקרי בפני קליטת עולים נוספים. "הממשלה חייבת להתעשת ולהתחיל בבנייה מסיבית לדיור ביישובים". יועץ ראש הממשלה לקליטת עולי אתיופיה, אדמאסו אלאלי, אף הציע כי הממשלה תגבש תוכנית הטבות ליישובי יהודה ושומרון כדי שאלו יקלטו עולים חדשים מאתיופיה.
מעונות הסטודנטים באריאל. מכת מוות למפעל הקליטה (צילום: AFP)
על פי נתוני הכנסת, כ-3% מהעולים לישראל בעשור האחרון השתקעו ביהודה ושומרון. לשם השוואה, 32% מ-285 אלף העולים בחרו להשתכן במרכז הארץ ו-20% בחרו באזור ירושלים כביתם. העולים שכן הגיעו לאזור מעדיפים, על פי הנתונים, את הערים הגדולות. 41% מתושבי אריאל הם עולים, ואילו באפרתה (אפרת) ובקריית ארבע, מגיעה אוכלוסיית העולים לממוצע הארצי, ועומדת על כ-19% מתושבי המקום.
יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, ציין במהלך הדיון כי הממשלה מעולם לא עודדה התיישבות עולים באזור. ראש עיריית אריאל, רון נחמן, תקף
בחריפות את שיתוף הפעולה החסר של הסוכנות היהודית, ואמר כי מניעת כניסתם של סיורי "תגלית" ליהודה ושומרון מהווה "חרם". לדבריו, "לא ייתכן שהמדינה משקיעה סכומי עתק בתוכניות אלו ולא משפיעה על המסלול".
בתום הישיבה, אמר דנון כי "הירידה במספר העולים המגיעים ליהודה ושומרון מהווה תמרור אזהרה. קיבוץ הגלויות האמיתי לא יכול להתבטא רק דרך חופי תל אביב. הקפאת הבנייה המיטה מכת מוות על מפעל קליטת העלייה באזור", הדגיש.