שגריר ישראל שיבח את פיוס ה-12 - וחזר בו
מרדכי לוי קומם עליו רבים בעולם היהודי כשטען כי האפיפיור בתקופת השואה פעל להצלת יהודים. בהצהרה שפרסם ניסה להסביר: "הנושא עדיין נחקר, היה זה לא בשל לקבוע עמדה"
לאחר שניצולי שואה וגורמים יהודיים מתחו ביקורת חריפה על התשבחות שחלק לוי לאפיפיור המת בשבוע שעבר, פרסם השגריר הצהרה שבה טען כי דבריו היו חלק מ"הקשר היסטורי גדול יותר". לדבריו, "בהינתן העובדה שהקשר זה עדיין נתון למחקר, קביעת עמדה היסטורית אישית לגביו היתה מהלך לא בשל".
פיוס ה-12 מבקר בברלין ב-1929 (גטי אימג'ס)
מעשיו של פיוס ה-12, שכיהן כאפיפיור בשנים 1939-1958, הכבידו על היחסים בין הכנסייה הקתולית לעם היהודי. רבים מהיהודים טוענים כי הוא העלים עין לנוכח הזוועות שהתרחשו סביבו ולא עשה דבר. הוותיקן טוען מנגד כי הוא פעל מאחורי הקלעים מתוך חשש לגורלם של מאמיניו הקתולים.
לוי נשא דברים בטקס בשבוע שעבר לכבוד כומר איטלקי שסייע ליהודים. הוא אמר כי מנזרים וכנסיות פתחו את שעריהם להצלת יהודים בימים שלאחר חיסול הגטו ברומא באוקטובר 1943. "יש יסוד להאמין שהדבר קרה תחת פיקוחם של פקידי הוותיקן הבכירים ביותר, שהיו מודעים למתרחש. כך שתהיה זו טעות לומר שהכנסייה הקתולית, הוותיקן והאפיפיור עצמו התנגדו לפעולות להצלת היהודים. ההיפך הוא הנכון".
יגאל פלמור, דובר משרד החוץ הישראלי אמר כי "הדעה הרווחת היום ובפרט בקרב הקהילות היהודית היא שהאפיפיור פיוס ה-12 שתק במקום ובזמן שבו היה עליו להרים קול. יחד עם זאת, על מנת לברר עד תום את התנהלותו בזמן השואה, יש לאפשר להיסטוריונים גישה חופשית למסמכים מהתקופה האמורה ולארכיונים של הוותיקן. אנו שבים וקוראים לוותיקן לאפשר גישה חופשית למסמכים אלה".
כשהאפיפיור הנוכחי, בנדיקטוס ה-16, ביקר בבית הכנסת הגדול ברומא בשנה שעברה, אמר לו נשיא הקהילה היהודית כי "שתיקתו של פיוס אל מול השואה"
עדיין מכאיבה ליהודים. רבים בקהילה היהודית העולמית זעמו כשהכס הקדוש כתב בספרו שיצא לאור לאחרונה כי פיוס ה-12 היה "אחד מגדולי הצדיקים והציל יהודים רבים יותר מכל אחד אחר".
גורמים בקהילה היהודית אף ביקשו מהוותיקן להקפיא את תהליך הפיכתו של פיוס ה-12 לקדוש, לפחות עד לפתיחת הארכיונים של הוותיקן המתעדים את התקופה וישפכו אור על פעולותיו של האיש.