שתף קטע נבחר

 

המשט לעזה בקשיים: עוד 6 ספינות מעוכבות ביוון

המשט לעזה הולך ומאבד תנופה ובישראל מרוצים: מלבד הספינה האמריקנית, מונעות רשויות יוון מספינות נוספות לצאת לדרך. "בגלל הפאשלות בפעם הקודמת", הקבינט דן באפשרויות - ואמור להתכנס הבוקר שוב. צה"ל נערך גם להתנגשות אלימה

מדינות העולם ממשיכות להערים קשיים בדרכו של המשט לעזה . לאחר שהמרמרה נותרה בנמל והספינה האמריקנית נעצרה ביוון, אמש (א') נודע ל-ynet כי 6 ספינות נוספות מעוכבות על-ידי רשויות הנמל ומשמר החופים במדינה הים תיכונית. בכירים בירושלים אישרו את הפרטים. בניגוד לטענות המארגנים, לפיהן המשט יכלול למעלה מ-1,500 פעילים מרחבי העולם - כעת מסתמן כי לכיוון הרצועה ייצאו לא יותר משבע ספינות, ועליהן בין 300-500 נוסעים, אך ישראל נחושה לעצור אותם.

 

שרי הקבינט דנו אתמול במאמצים למניעת המשט, וכן בחנו את היערכות מערכת הביטחון להגעת הספינה ולמקרה שתיאלץ למנוע כניסתם לעזה. הבוקר אמור להתכנס הקבינט שוב. אחד השרים סיפר כי "לא היה שום דבר דרמטי. גם החלטות משמעותיות לא התקבלו. בגלל התקלות החמורות בפעם הקודמת, מציגים בפני שרי הקבינט את כל האפשרויות, ונערכים לכל מצב שיכול להתפתח". צה"ל נערך גם לאפשרות של עימות אלים.


אחת הספינות שמתכוונות להשתתף במשט (צילום: AFP)

  

אתמול (א') הודיעו מארגני המשט כי יוון אוסרת על הספינה "תעוזת התקווה", שרבע מנוסעיה יהודים, לצאת לדרך בטענה כי "אינה כשירה". גם משט המרמרה בוטל על-ידי ארגון ה-IHH הטורקי, בטענה כי הנזק שנגרם לה בפשיטת צה"ל אשתקד רב מדי והיא לא מוכנה למסע נוסף.

 

אולם "הסיבות הטכניות" שלהן מיוחסים העיכובים, הן ככל הנראה רק תירוץ - והקשיים במשט הם פרי עבודתם של מספר ארגונים ברחבי הגלובוס, בניצוחו של משרד החוץ בירושלים. "לא מדובר בהפעלת לחץ ואיומים בתביעות, אלא פשוט הסברה של המצב, של החוק הימי הבינלאומי והצווים הצבאיים", הסבירו גורמים במשרד החוץ. "מאמציו של המשרד מול מדינות שונות התמקדו באופן פרטני בחוקים של כל מדינה, ובניסיון להפעיל אותם כדי לעכב את פעילויות המשטים".

 

ארגון "שורת הדין", המתמקד בפעולות משפטיות מול גופים תומכי טרור, למשל, פעל בימים האחרונים מול גורמים ביוון במטרה לעצור את הספינות, בין היתר, תוך שכנוע חברות ביטוח בינלאומיות שלא לבטח את כלי השיט. "המשט משתף פעולה וקשור לארגונים איסלאמיים קיצוניים, ולכן הוא מהווה אקט נגד מדינה ידידותית כמו ישראל", ציינה עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, מראשי הארגון.

 

ב"שורת הדין" טוענים כי מסרים מסוג זה שהועברו ליוון, הביאו לעיכוב הספינות לצורכי חקירה ובירור בטרם יבוטחו, וזאת כדי לוודא שהספינות לא פועלות בניגוד לחוק הבינלאומי. כמו כן, במהלך סוף השבוע הזהיר הארגון 36 אזרחים אמריקנים שהתכוונו לקחת חלק במשט, כי פעילותם עוברת על חוק הניטראליות האמריקני.

 

משרד החוץ: המשט הפך ללא-לגיטימי

"משרד החוץ הוביל מאמץ מדיני שנועד להפוך את המשט הזה ללא-לגיטימי בעיני הקהילה הבינלאומית", אמר ל-ynet סגן שר החוץ דני איילון. "בעולם התחדדה ההכרה שהמשטים לא רק שאינם נחוצים, אלא גם פרובוקטיביים ופוגעים בחוק הבינלאומי.

 כרגע התוצאות מדברות בעד עצמן, אך עלינו להיות ערוכים בכל זאת לספינות שכן יצליחו להגיע". יחד עם זאת, ציין סגן השר כי "גם במקרה זה, אני סמוך ובטוח שחיל הים יידע לטפל בהם בצורה הטובה ביותר".

 

מארגני המשט, מאידך, טוענים כי ישראל וארצות הברית משמשות באמצעים לא ממש הוגנים בניסיונן לסכל את המשט. "אין לנו ספק שהן עושות פה יד אחת בלחץ כבד על ממשלת יוון, שנמצאת במצב מאוד לחיץ בשל מצבה הכלכלי הלא פשוט", האשים דרור פיילר, הישראלי לשעבר, שעומד מאחורי ארגון המשט. "אבל זה לא יעצור אותנו, אנחנו נפתור את הבעיה ונמצא דרכים יצירתיות לכך. בכל מקרה זה לא יעצור בעדנו, אנחנו יוצאים, גם אם חלק מהספינות לא יפליגו איתנו".

 

דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, דחה את הטענות, והבהיר כי "מדובר בטענות פרנואידיות ובכייניות המעידות על תפישת עולם אינפנטיליות של מארגני המשט, ועל הניתוק שלהם מהמציאות", אמר.

 

העיתונאים זועמים: תנו גישה חופשית

ישראל אולי נמנעה מלנצל את חולשתה הכלכלית של יוון, אבל את המסר המאיים שהעבירה לעיתונאים הזרים איש לא מכחיש: בהודעה רשמית הוזהרו הכתבים שאם ישתתפו במשט לעזה, יופעלו נגדם שורה של סנקציות, בהן הרחקה מישראל למשך עשר שנים.

 

הצעד מעורר תרעומת רבה בקרב העיתונאים: "זה שולח מסר מצמרר לתקשורת הבינלאומית, ומעלה שאלות רציניות על מחויבותה של ישראל לחופש העיתונות", הלינה מאיה גוארניירי, אמריקנית - ישראלית, שמסקרת את המשט מטעם סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען". " לעיתונאים המסקרים אירוע חדשות לגיטימי, צריכה להיות הרשות לעשות את עבודתם בלי איומים והפחדה. המהלך הזה מייצג רצון לשלוט בתקשורת ובנרטיב הסובב את הסגר".


העברת משתתפי "משט השלום לעזה" למעצר (צילום: רועי עידן) 

 

בשיחה עם ynet, סיפרה העיתונאית, שאמורה להצטרף לנוסעי הספינה האמריקנית כי "אני חושבת שההודעה נועדה להפחיד עיתונאים ולהטיל עליהם אימה. כמו כולם, גם אני חוששת לביטחוני האישי וכן מודאגת מהאפשרות שלא אוכל להשלים את עבודתי".

 

עם זאת, לדברי גוארניירי, איש מבין הקולגות ששוחחה עמם לא מתכנן לשנות את תכניותיו ולוותר על הצטרפות למשט: "אמנם הם מודאגים, אבל הם מאמינים בחופש העיתונות. המשט הזה הוא יוזמה בינלאומית ועיתונאים מאמצעי התקשורת החשובים ביותר נמצאים כאן כדי לסקר אותו. חייבים להיות עיתונאים על המשט הזה. אני לא מבינה למה ישראל קוראת לתקשורת לשים לב למשט, אם היא לא רוצה שיסקרו אותו".

 

גם מזכירת איגוד העיתונאים הזרים, גלניס שוגרמן, תקפה את ההחלטה, והביאה לראייה את הסיקור התקשורתי של עצירת אוניית הנשק "ויקטוריה" בידי שייטת 13: "אני לא רוצה להזכיר מה קרה בפעם האחרונה שנתנו לנו לצאת על סטי"ל שהיה כל כך רחוק מהאירועים, עד שלא ראו מהם כלום". לדבריה, גם אלו שהמתינו על החוף התקשו לעשות אז את עבודתם: "גם שם לא רק שמיררו את החיים, אלא גם לא ניתן היה לראות דבר. זה צורך חיוני להיות שם ולסקר, צריכה להיות גישה חופשית לכל מה שהוא אירוע חדשותי", הדגישה.

 

שוגרמן דחתה על הסף את הטענות כי העיתונאים שישתתפו במשט, יפרו למעשה את החוק. "אין מה לומר על דבר כזה - חוק זה חוק, אבל אף אחד לא מתכוון לעשות משהו לא חוקי. כשמתחילים לדבר על חוקים, צריכים לבחון גם את הגישה לסיקור אירוע חדשותי".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 26/06/2011 23:29

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפקט ההרתעה אחרי המרמרה
צילום: AP
תרגיל השתלטות על ספינה במסגרת משט
צילום: דובר צה"ל
המרמרה המשופצת. לא תצא לעזה
מומלצים