ארוחה אחת ב-2 ידיים שמאליות
היא והמטבח לא חברים טובים, בקושי קרובים, אבל כשחמותה מגיעה רינה ש"ג נכנסת ללחץ ובמוחה הקודח מיד צצים רעיונות למנות שנראות מושקעות אבל לא מצריכות הרבה עבודה - הכניסה לאמיצים בלבד
מודה באשמה, אני שייכת לסוג הנשים שבזמנן הפנוי (האם יש מושג כזה במילון של אישה נשואה?) מעדיפות לקרוא ספר, להרכיב פאזל, לפטפט עם חברה או כל דבר אחר מלבד להיכנס למטבח ולהעביד את עצמן בפרך על מנת להכין "כיסוני עוף ממותקים עם בצק קריספי ברוטב יין לבן" (נשמע כמו שיר, אהוב על אניני הטעם, דורש שהייה של חצי יום במטבח, נאכל תוך רבע שעה). אך יש מקרים שבהם אין לי אפשרות להתחמק מבישולים, זה קורה כשבעלי מבשר לי בשמחה שהוא מגיע הביתה יחד עם אימו ,להלן חמותי, שבטוב לבה הסכימה היום לסעוד עמנו.
"גוואלד, הצילו!", אני צועקת לעצמי ומסובבת את הראש ימינה-שמאלה בתקוות שווא להופעתה של פייה טובה שתעזור, אבל כל הפיות יצאו, כנראה, להפסקת צהריים. במאמץ עליון אני נזכרת פתאום במה שקראתי באיזה מגזין לבישול: "סלטים הם אלה שעושים את הסעודה!" אז הנה שני סלטים טעימים וקלים להכנה ועוד שניים - אחד ללזניה והשני לקינוח.
סלט עגבניות שרי
סלט שאפשר להכין תוך 2 דקות ושתמיד מוציא קריאות "איזה יופי!" או "אוי ,זה טעים!" מפיהם של כל האורחים.
המרכיבים:
קופסת זיתים שחורים ללא גלעין, חתוכים לחצאים
עגבניות שרי בכמות גדולה פי 2 מכמות הזיתים, חצויות
חופן עלי בזיליקום טריים, קרועים
מיץ לימון מעורבב עם שמן זית (אפשרי גם שמן קנולה) ביחס של 60% שמן זית על 40% לימון
אופן ההכנה:
- בקערה הכי יפה שיש בבית שמים חצי קופסה של זיתים, כמות כפולה מזו של עגבניות שרי וחופן עלי בזיליקום.
- יוצקים קצת חומץ מקופסת שימורי הזיתים (זה מוסיף המון לטעם!) מוסיפים מיץ לימון מעורבב בשמן זית ומערבבים.
- מספרים לאורח הנכבד כמה שעות טרחתם כדי להכין את הסלט הנפלא הזה!
סלט עגבניות שרי (צילום: מיכאל גילבורג)
סלט אורז
כמו שכבר סיפרתי, חמותי היא זו שגורמת לי להתחנן למוזת הבישולים שתבקר גם אותי מידי פעם. היא אישה יצירתית ותמיד מוצאת דרכים חדשות לדחוף אותי לכיוון המטבח. פעם היא הניחה על שולחני שתי שקיות אורז ובחיוך מאושר של עקרת בית מושלמת (משהו שאף פעם לא הייתי) אמרה: "הנה, היה מבצע מטורף בסופר, אחד פלוס אחד, אז קניתי גם לך!". לצערי , אחת התכונות הבולטות אצלי היא שאני פשוט לא מסוגלת לזרוק אוכל, אז נאלצתי לחפש מתכונים להכנת סלט עם אורז ולשדרג אותם, וכשמדובר בי, "לשדרג" פירושו להפחית ולא להוסיף.
המרכיבים:
3/4 כוס אורז
2 כוסות מים
2 גמבות, חתוכות לקוביות
1/2 כוס כוסברה קצוצה - (בכל המתכונים רשום "פטרוזיליה", אבל אל תאמינו, עם כוסברה זה יוצא הרבה יותר טעים!)
3 שיני שום, כתושות
מיץ לימון מעורבב עם שמן זית (אפשרי גם שמן קנולה) ביחס של 60% שמן זית על 40% לימון
מלח לפי הטעם
אופציה: 2 כפיות מיונז
אופן ההכנה:
- מחממים שמן בסיר ומטגנים בו את האורז עם כפית מלח במשך דקה על אש בינונית.
- מוסיפים מים וממשיכים לחמם תוך כדי בחישה עד לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר חלקית ומבשלים עוד כ-20 דק', בוחשים מדי פעם, מכבים את האש בוחשים שוב ומצננים.
- מניחים את האורז בקערה, מוסיפים גמבות, כוסברה ושום ויוצקים מיץ לימון עם שמן זית. מי שאוהב סלטים יותר "רטובים" יכול להוסיף גם 2 כפות מיונז, מערבבים, טועמים ומבינים שלמרות שבתחילה נראה לכם שהסלט קצת מוזר, ולגמרי לא מתאים לערב רומנטי עם נשיקות, לאחר כפית או שתיים מתחילים להעריך את הטעם ומתכננים ניסוי של אותם המרכיבים בשילוב עם קוסקוס, קוואקר או גריסים.
סלט אורז (צילום: מיכאל גילבורג)
כמובן ש-2 סלטים הן מעט מדי לטעמה של חמותי, אבל תשמעו בעצתי: במקרים כאלה קנו לפתניות פלסטיק צבעוניות ובכל אחת שימו זיתים, מלפפונים חמוצים, טבעות בצל עם או בלי פפריקה,רבעי לימון, טבעות גזר או גזר מגורד, בקיצור כל דבר אכיל שתמצאו בבית, זה ייצור רושם של שולחן המלא במאכלים טעימים.
כמו שאמרתי כבר, אימו של בעלי האהוב היא לא רק בשלנית טובה, היא מתמחה ספציפית במרקים ואני שונאת להכין אותם ובכל ליבי. ברור לי גם שלא משנה כמה אשתדל, לא אוכל להתחרות בחמותי, כך שבלב שלם דילגתי על המרק ועברתי ישר למנה העיקרית.
לזניה Gialla (צהובה)
המרכיבים:
9 עלי לזניה
5-6 כפות רסק להכנת לזניה או כל סוג אחר של רסק עגבניות
2 קופסאות של שימורי תירס
2 קופסאות של טונה בשמן
3 ביצים קשות
כ-4 כפות מיונז
מלח לפי הטעם
300-400 גרם גבינה צהובה חתוכה או מגורדת
אופציה: בצל בינוני חתוך לטבעות
אופן ההכנה:
- חותכים את הביצים הקשות לקוביות, מוסיפים טונה, תירס, מלח, מיונז ומערבבים.
- מכניסים 3 עלי לזניה לסיר עם מים רותחים למשך כ-4 דקות , כך שהעלים יהיו רכים, אך לא יתפוררו.
- מניחים את עלי הלזניה בתבנית משומנת היטב, על העלים מניחים שכבה של תערובת תירס-טונה-ביצים. מי שאוהב בצל יכול גם לפזר אותו מעל שכבת המילוי. מניחים מעל עוד שכבה של עלי לזניה ושוב מילוי. מניחים שכבה אחרונה של עלי לזניה ומעליה מורחים רסק עגבניות, מפזרים את הגבינה ומכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות למשך חצי שעה.
לזניה צהובה (צילום: מיכאל גילבורג)
אכלנו, שבענו, הגיע תורו של הקינוח.
עוגת "קן הנמלים"
בעיקרון הכנת העוגה הטעימה הזאת דורשת מיומנות מסוימת באפייה, אך אני ובצק טובים ביחד בערך כמו דג מטיאס וריבת חלב (קראתי פעם באיזה ספר שבאמת קיים מתכון להכנת מטיאס ברוטב שכולל את הריבה הזו), כך שחסכתי לעצמי זמן וכוח והשתמשתי בביסקוויטים של "פתי בר".
המרכיבים:
10 ביסקוויטים "פתי בר" בטעם וניל, מפוררים
קופסת (300 גרם) ריבת חלב
חופן אגוזי מלך, כתושים
חופן פרג
אופן ההכנה:
- מערבבים את פירורי העוגיות עם ריבת חלב ו"מפסלים" את קן הנמלים, ווילת הנמלים או ארמון הנמלים, תלוי ביחס שלכם לנמלים ומכניסים למקרר למשך כשעתיים.
- מפזרים פרג, והקינוח מוכן, נשאר לכם רק ללקק את האצבעות, כי זה החלק הכי כייפי בבישול!
עוגת "קן נמלים" (צילום: מיכאל גילבורג)
מעניין שדווקא על הכנת ה"קן הנמלים" זכיתי במחמאות מפיה של חמותי הדרשנית (היא אפילו ביקשה שארשום לה את המתכון), כך שאני שמחה לבשר שהארוחה הזאת לא רק "עברה בשלום" אלא, להפתעתי, גם "הייתה להצלחה אדירה". רק תזכירו לי בפעם הבא לדאוג שתמיד יהיו בפריזר כמה מנות מוכנות מהקייטרינג הקרוב.