שתף קטע נבחר
 
צילום: אור אלתרמן

מסקנדל לפסטיבל: איך להרים את סצנת המטאל

מצד אחד, המטאל פורח בישראל. מצד שני, עדיין לא קם פסטיבל ראוי לז'אנר, עם כל השמות הבולטים. "זירת המטאל" מציעה אפשרות מאתגרת שעשויה להקים אותו מחדש על הרגליים ואולי אפילו להטיס אותו לשמיים

כביכול, סצנת המטאל הישראלית במצב מצוין. אלבומים נפלאים ממשיכים לצאת, להקות ממשיכות להופיע מעבר לים ולעשות המון טוב למוזיקה הישראלית כשהן משיגות חוזים מכובדים בחברות תקליטים.

 

אבל על הבמות בישראל הקטנה, המצב לא מזהיר. אמנם ישנם מקרים יוצאי דופן, אבל נראה שבשנה האחרונה להקות מטאל ישראליות מוכשרות מתקשות לסחוב קהל להופעותיהם, למרות המספר האדיר של חובבי המוזיקה הכבדה בישראל.

 

מה אתם חושבים על הרעיון? כתבו לנו בעמוד הפייסבוק של זירת המטאל !

  

אפשר להאשים את האינטרנט, את ריבוי האירועים או את ההורים, שדווקא היום בערב לא מרשים לצאת. מה שזה לא יהיה, התמונה במועדונים עגומה, הלהקות מתאכזבות והקהל כועס. לכן, צעד אחד גדול חייב להיעשות לטובת הסצנה, שאמנם ממשיכה להיבנות, אבל מתקשה לפרוץ.


קהל בהופעת מטאל בתל אביב (צילום: דרור עינב) 

 

נדמה שכיף גדול להיות כיום בלהקת מטאל בישראל. כיף לנגן את המוזיקה שזורמת בעורקים אצל צעירים רבים, כיף להכיר לכולם את הלהקה בפייסבוק ולהשמיע שירים, כיף לתקשר עם להקות אחרות ולקבוע איתן הופעות, כיף להוציא חולצות של הלהקה ולהציג אותן לתפארת בהופעות ובמסיבות המטאל. אבל בתוך כל האופוריה המטאלית הזו, נדמה שבשנה האחרונה נוצרה בעיה עם קהל המעריצים של המוזיקה הכבדה, שהולך ומתמעט ומפחית את נוכחותו במופעים.

 

אז מה צריך לקרות? יש לנו רעיון. אולי תצחקו עלינו, אולי זה לא ישים, אבל היי, למה לא לנסות? עם ריבוי המופעים בסצנה, הבינלאומיים והישראלים כאחד, גם התווספו למרוץ עוד מפיקים מהעולם הכבד. למה שהמפיקים הרבים לא יחברו וייקחו על עצמם את ארגון פסטיבל המטאל הישראלי הגדול הראשון?

 

כן, היו מקרים בעבר: פסטיבל "מטאליסט" פעל כאן בחצי הראשון של העשור הקודם וחיבר מצוין להקות ישראליות עם בינלאומיות, עד הפאשלה בחוף פלמחים בהופעה של "מגהדת'", כאשר הקהל כמעט נמחץ למוות והאירוע הופסק מיידית. גם פסטיבל "הללויה" התקיים שלוש פעמים בשנים האחרונות (ובפעם השנייה סחב לא פחות מ-1,700 איש להרצליה) הביא להקות אהובות רבות לבמה, נתן צ'אנס ללהקות חדשות וההכנסות כולן הועברו לתרומה. ללא ספק אירוע מכובד וראוי, אבל בכל מופעי העבר האלה, עדיין היו חסרות להקות מגוונות ומובילות על הבמות. ובכלל, בעקבות הפוליטיקה בין מפיקים ודאגותיהם הכלכליות, כמעט בלתי אפשרי לחזור לקיים פסטיבלים מהסוג הזה.


קהל מקומי. הולך ופוחת (צילום: עופר עמרם) 

 

אנחנו יודעים שכמו בכל עולם תרבותי, קטן או גדול, גם בסצנת המטאל יש לא מעט תנאים מקדימים. למשל, להקות שדורשות תשלום בסכום חסר פרופורציה, שגורם לקהל להצביע ברגליים. גם בעיות לא חסר. ישנן להקות, ותיקות וצעירות כאחד, שלא בדיוק מחבבות אחת את השנייה והיו מעדיפות להיהרג מאשר להופיע יחד על אותה במה, למרות שכולן מייצגות עולם מוזיקלי מצומצם.

 

ממש כמו האינדי

אבל מספיק עם הבולשיט: אולי ליום אחד, נסכים לוותר לרגע על העיסוק בכסף, בפוליטיקה ובכל הרע שמתווסף לכך. זו לא תהיה הפקה פשוטה ואולי יידרשו כמה חודשים כדי לעשות כל הסידורים הנדרשים, אבל בואו נתאגד יחד. המפיקים, כל הלהקות המובילות (כולל כולן, נגיד 20 מהן) פלוס כמה להקות בתחילת דרכן שיקבלו חשיפה ראויה, ונרים פסטיבל מטאל ישראלי אמיתי, מגוון יותר ועם שמות גדולים.

 

עם כל כך הרבה להקות, אולי המארגנים יוכלו לפצל את האירוע לשני ימי מופעים, או אפילו להפיק פסטיבל תחת כיפת השמיים, עם מתחם לינה, כמו שעשתה סצנת האינדי בשנים האחרונות בכמה פסטיבלים שונים ובהצלחה גדולה.

 

כל הלהקות - כולל כולן - לא יקבלו תשלום על השתתפותן. הן יוכלו למכור את החולצות שלהן בשטח וכך ירוויחו (בפסטיבל "הללויה", למשל, שוק המטאל שהוקם זכה להצלחה אדירה). המארגנים, בתקווה, יצליחו להציע כרטיסים לקהל במחיר שפוי, כשההכנסות יוקדשו אך ורק לכיסוי הוצאות, מבלי לכלול משכורות למפיקים עצמם. אם יישאר כסף, אפשר יהיה לחלק אותו בין הלהקות, או טוב מכך, לתרום לצדקה.

 

אז למה שמישהו בכלל ירצה לעבוד בחינם? נכון, זה כביכול יגרום באותו זמן להוצאות ואי נוחות כלכלית, אבל צריך להביט בהתגייסות ההתנדבותית הזו עם דגש לעתיד: זו תהיה הזדמנות אדירה עבור המפיקים, הלהקות והכי חשוב, הקהל, להרים את הסצנה הזו על הרגליים ואחר כך גם לשמיים, לפתוח בפרק חדש עבור המוזיקה שאנחנו כל כך אוהבים.

 

נוכל אפילו לעניין חובבי מטאל ואמצעי תקשורת מארצות אחרות להגיע הנה ולהתגאות בפניהם במוזיקה הזו שלנו; נוכל לאחד בין להקות ולהפוך את הופעתן לאחת החשובות בקריירה, לייצג את המקום שממנו הם באו בשביל הקהל שבלעדיו אין להם קיום. אבל יותר מכל, זו תהיה הזדמנות להניע את הקהל מחדש, להסביר לו, ולא חשוב בן כמה הוא, שמוזיקת המטאל הישראלית עדיין כאן בשבילו והיא לא מתכוונת להיעלם.


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קהל בפסטיבל. להתגאות במוזיקה שלנו בפני חובבי מטאל מחו"ל
צילום: אור אלתרמן
לאתר ההטבות
מומלצים