ישראל 2011: השנה עבדנו יותר כדי לשלם מסים
לפי מחקר של מכון ירושלים, השנה נאלצנו לעבוד 182 ימים כדי לעמוד בנטל המס, בטרם התחלנו לחסוך או לצרוך, לעומת 175 ימים בשנה שעברה. הסיבה לעיכוב: העלאת מחירי הדלק. בארה"ב סיימו לשלם מסים כבר באפריל. בממוצע, הישראלי יעבוד השנה 40 ימים לשלם מע"מ
גם בחופש ממסים - אנחנו מפסידים בתחרות: בכל העולם, "יום העצמאות ממס" מציין את היום בו זוכים האזרחים לחופש מתשלומי מס. יום זה מציין את התאריך בכל שנה נתונה, שבו הרווחנו די הכנסות כדי לכסות את תשלומי המס לאותה השנה. לצורך החישוב, נלקחת בחשבון ההכנסה הלאומית בכל מדינה, המורכבת ממסים, אגרות ורווחי החברות הממשלתיות.
על פי מחקר של מכון ירושלים לחקר השווקים, שמחשב מאז 2004 את יום העצמאות ממס, בישראל יציינו השנה את היום הזה מחרתיים, ב-29 ביוני, שבוע בדיוק לאחר היום שבו נחגגה העצמאות ממס ב-2010.
משמעות הדבר, היא שהישראלים עבדו השנה 182 ימים כדי לשלם מסים, לעומת 175 ימים ב-2010.
"המשמעות היא, שנעבוד שבוע נוסף כדי לממן את ממשלתנו, סך הכל 182 ימים, ונחסוך לעצמנו, או נצרוך רק 183 ימים", אומרת קורין סאור, מנכ"ל המכון. "בארצות הברית 'יום העצמאות ממס' חל השנה ב-12 באפריל, בעיכוב של שלושה ימים לעומת השנה הקודמת, ובאנגליה ב-30 במאי, כמו בשנה הקודמת. בקנדה הוא חל ב-6 ביוני. מבחינת נטל המס, ישראל אינה תחרותית מול מדינות אלה ואחרות".
נטל המסים כבד משמעותית מצרכי החיים
במכון מציינים עוד כי כמות ימי העבודה שנדרשת לתשלום מסים גבוהה משמעותית מכמות ימי העבודה שנדרשת למימון צרכי החיים. על פי נתוני מכון ירושלים, הישראלים יעבדו השנה 52 ימים למען מימון הדיור, 33 ימים למען התחבורה והתקשורת, ו-28 ימים למען המזון.
נטל המס בישראל מורכב מכמה סוגים של מסים: מס ערך מוסף, שמוטל על רוב המוצרים ומגולם במחירם לצרכן; מסים עקיפים שמוטלים על מוצרים מסויימים, כמו דלק וסיגריות; מס הכנסה; ארנונה; דמי בריאות וביטוח לאומי ומסים על מוצרים מיובאים.
בממוצע, האזרח הישראלי יעבוד השנה 40 ימים כדי לשלם מע"מ, 38 ימים כדי לשלם מס הכנסה, 31 ימים כדי לשלם ביטוח לאומי, 22 ימים כדי לשלם מסי יבוא, ו-15 ימים כדי לשלם מסים עירוניים ומקומיים.
העלאת המס על הדלק היא הגורם המרכזי לעיכוב ה"חופש" השנה, והישראלי הממוצע יעבוד 10 ימים כדי לשלם מסי דלק.
בימים אלה, כאשר הצרכנים בישראל נאבקים נגד התייקרותם של מוצרים בסיסיים, כמו גבינת הקוטג', חשוב לזכור כי המע"מ הוא מרכיב חשוב במחירו של כל מוצר וכי נטל המסים מגולם לא רק בתלוש המשכורת - אלא גם בחשבון בקניות במרכול.