שתף קטע נבחר

בנחלים בדרך לכנרת: קפאין, הורמונים ותרופות

מחקר שבדק מה זורם במי הנחלים בדרך לאגם הלאומי מצא שאריות מוצרי קוסמטיקה, היגיינה וחומרים מעכבי בעירה. עם זאת, מדובר בריכוזים נמוכים, וחלה ירידה בריכוזי חומרי ההדברה שנוטרו. רשות המים בתגובה: תוצאות המחקר נותחו באופן שגוי

מה זורם לאגם הלאומי? בנחלים הזורמים לאגם הכנרת אותרו שאריות של הורמונים, תרופות ומוצרי קוסמטיקה. כך עולה מתוצאות ניטור שבוצע באגן ההיקוות של האגם, על-ידי חוקרים מרשות המים, מרכז וולקני והמכון לכימיה באוניברסיטה העברית. תוצאות המחקר הגיעו היום (ד') לידי ynet.

 

הניטור, המבוצע כמעט מדי שנה, בדק את ריכוזי החומרים המצויים בשמונה נקודות שונות לאורך אגן ההיקוות - מפברואר 2009 ועד ינואר 2011. אגן ההיקוות הוא המונח המקצועי לסך כל הנחלים שמימיהם זורמים לכנרת. לאורך השנים, היו דווקא חומרי ההדברה החקלאיים המזהמים הבעייתיים, אולם בבדיקות של השנים האחרונות, כולל זו שבוצעה השנה, נראה כי ריכוזי חומרי ההדברה הולכים ופוחתים.


הריכוזים הנמוכים של הקפאין וההורמונים נמהלים באגם (צילום: מיכאל חורי)

 

מאידך, לראשונה במסגרת הניטור הקבוע נבדקה נוכחותם של חומרים אחרים. "זוהי הפעם הראשונה שאנחנו בודקים חומרים נוספים שאינם חומרי הדברה, והיו מספר גילויים", סיפר ל-ynet אחד ממובילי המחקר, ד"ר זאב גרסטל מהמכון למדעי הקרקע המים והסביבה במרכז וולקני. עם זאת, לדבריו, "גם כעת אין לנו את התמונה המלאה לגבי מגוון החומרים שזורמים באגן ההיקוות". חלק מממצאי המחקר הוצגו אתמול בכנס האגודה הישראלית לאקולוגיה.

 

לדברי גרסטל, החומרים שזוהו הם בעיקר שאריות של תרופות, היגיינה אישית, מעכבי בעירה ושאריות של מוצרי קוסמטיקה - ואלו אותרו בחלק משמונה נקודות הדיגום. הנקודות שבהן בוצעו בדיקות הן נחל שניר,

גשר שאר ישוב, גשר הפקק, נחל קליל, התעלה המערבית, נחל משושים, תעלת ניקוז יסוד המעלה ונחל דישון.

 

"החומרים הללו מגיעים אל המים בעיקר דרך מכוני טיהור השפכים שבסביבה, ואחת הבעיות היא שאנחנו לא יודעים מה קורה למשל לבני אדם בחשיפה לחומרים מעכבי בעירה, בטווח של 30 או 40 שנה", אמר ד"ר גרסטל. "עם זאת, חשוב לציין שמדובר בריכוזים נמוכים יחסית שנמהלים ברגע שהם מגיעים לאגם, ולכן אינני סבור כי ישנה פה סיבה לדאגה".

 

הנקודה המזוהמת ביותר: ביסוד המעלה

במהלך המחקר נמצא עוד כי הנקודה המזוהמת ביותר, בה אותרו בין השאר ריכוזים חריגים של תרופות, מעכבי בעירה וגם קפאין היא נקודת הדיגום ביסוד המעלה. גרסטל הדגיש כי נכון להיום מדובר בבדיקה המבוצעת רק באגן ההיקוות - ולא בבדיקה באגם עצמו.

 

עם זאת, למרות הממצאים המדאיגים, הרי שאחת מתוצאותיו האופטימיות של המחקר - היא הירידה המתמשכת בריכוזי חומרי ההדברה במים. "במשך עשרות שנים חומרי ההדברה החקלאיים היו בעיה חמורה, שזיהמה את המים. אבל בשנים האחרונות אנו מזהים שיש ירידה במספר החומרים ובריכוזי החומרים. גם השנה המגמה הזו ממשיכה", ציין גרסטל.

 

אחת הסיבות לשינוי החיובי במגמה, הינה לדבריו העובדה כי חקלאי האזור עברו להשתמש בחומרים ידידותיים יותר לסביבה וכן דפוסי שימוש אחראי יותר בחומרים עצמם. "פעם חקלאים היו גומרים לרסס, ושוטפים את מיכלי הריסוס לתוך מקורות המים. היום יש מנגנון שטיפה ואיסוף של החומרים הללו על ידי המגזר החקלאי וזה מגיע בכמויות פחותות למים.

 

רשות המים: אין חדש במחקר, הניתוח שגוי

מנהל יחידת ניטור ותפעול הכנרת ואגן ההיקוות ברשות המים, דורון מרקל, אמר בתגובה כי המחקר אינו מגלה שום דבר חדש. "העבודה מאשרת את הממצאים העולים מהניטור והפיקוח השוטפים המתבצעים בהובלה של רשות המים, מהם עולה שאגן היקוות הכנרת הולך ונהיה נקי משנה לשנה", אמר מרקל, "מבצעי העבודה אינם מודעים,

ככל הנראה, לעבודות קודמות שהתבצעו באגן הכנרת, ולכן מנתחים באופן שגוי את התוצאות שקיבלו".

 

לדבריו, "ניטור חומרי הדברה וחומרים אורגניים כלליים מבוצע מזה שנים רבות על-ידי גופים שונים עבור רשות המים. חומרים אורגניים שאינם חומרי הדברה ומקורם בשפכים מופיעים בנחלים לאחר שיטפון". הוא הוסיף כי בבדיקות שנעשו בקיץ לא נמצאו ממצאים כאלו, פרט לתעלת הניקוז ביסוד המעלה, שבה התגלתה דליפת ביוב שטופלה כבר ב-2010.

 

יתרה מכך, הוסיף מרקל, ממצאי המחקר הנוכחי "טרם עברו תהליך בחינה של האחראי המקצועי מטעם רשות המים, ולפיכך יש להתייחס אליהן בערבון מוגבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריכוזים נמוכים יחסית
צילום: זיו ריינשטיין
בערבון מוגבל. דורון מרקל
מומלצים