שתף קטע נבחר
 

המגזר הפרטי יתרום יום עבודה לקרן שלא קמה

מאות אלפי עובדים במגזר הפרטי ובמוסדות להשכלה גבוהה יידרשו לשלם שכר יום עבודה למימון הקרן הממשלתית לסיוע מפעלים במצוקה, למרות שהיא עדיין לא הוקמה; כך אושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. "הממשלה הזאת גונבת את העובדים ואת דעת חברי הכנסת", אמר יו"ר ועדת הכספים גפני על המהלך

האבסורד נמשך: מאות אלפי העובדים במגזר הפרטי ובמוסדות להשכלה גבוהה יידרשו לשלם השנה שכר של יום עבודה אחד למימון הקרן הממשלתית לסיוע מפעלים במצוקה, למרות שהיא טרם הוקמה בפועל. זאת בהמשך לגביית 600 מיליון השקלים שכבר נלקחו למטרה זו מדמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי לפני שנתיים; כך אישרה הערב (ב') מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.

 

החוק אושר לאחר שהאוצר סירב ברגע האחרון לבטל לחלוטין את החוק להפחתת דמי ההבראה, בניגוד להחלטת הוועדה מהשבוע שעבר.

 

הקרן שלא הוקמה - הדיווחים האחרונים:  

 

ועדת הכספים נאלצה לחדש הבוקר את הדיון בנושא לאחר שהאוצר התעקש להשאיר על כנו את החוק להפחתת דמי ההבראה, ועמד על כך שביטול גביית היתרה של דמי ההבראה לעובדי המגזר הציבורי ב-2011 והשבת דמי ההבראה שנגבו ב-2010 יוסדרו רק בהוראת שעה.

 

לעומת זאת, ניכוי יום העבודה משכר עובדי המגזרים הפרטי והאקדמאי, לא נכלל בהוראת הביטול, מאחר והוא חלק מהחוק הראשי - שלא בוטל.

 

נציגי האוצר לא היו יכולים לספק אומדן של הסכום הנוסף אותו הם מבקשים לגבות מהמגזר הפרטי ומהאקדמאי, אבל בוועדה מעריכים שמדובר במיליוני שקלים.

 

גפני: "כסף גזול"

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה), התנגד לעמדת האוצר בנושא, ובעיקר לפגיעה בעובדים רבים נוספים. הוא דרש מהאוצר לממן את קרן הסיוע, לכשתקום, ב-600 מיליון השקלים שכבר נגבו מדמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי ב-2009.

 

נציגי האוצר טענו בדיון כי סכום זה כבר הועבר לקופת המדינה למימון החסר בתקציב לשנת 2009, וכי מלכתחילה הסכום לא נועד רק למימון קרן הסיוע. לדבריהם, במשרד עדיין עובדים על הקמת הקרן, ויש צורך במקור מחוץ לתקציב כדי לממן אותה.

 

גפני הגיב כי לא זה היה הנימוק שניתן לוועדה בשעתו כדי לקבל את הסכמתה באישור חוק הפחתת דמי ההבראה. לדבריו, בפירוש נאמר לוועדה כי הפחתת דמי ההבראה תהיה השתתפות העובדים במימון קרן הסיוע שתמנע פיטורי עובדים במפעלים אשר נקלעו למצוקה במשבר הכלכלי ב-2008 וב-2009.

 

"על כן, 600 מיליון השקלים הם כסף גזול", הגיב גפני בכעס. "הממשלה הזאת גנבת. גזלתם כסף מהעובדים בגניבת דעת חברי הוועדה, ואנחנו ברוב תמימותנו קנינו את ה'לוקש' הזה". ח"כ גפני חזר והדגיש כי אין הצדקה לגבות כיום את שכר יום העבודה מהמגזר הפרטי והאקדמאי, "בניגוד למה שהיה בעת קבלת החוק, שכן המצב הכלכלי הוטב ויש עודפים בתקציב המדינה".

  

עוד טען יו"ר הוועדה כי האוצר מתעקש שלא לבטל את חוק הפחתת דמי ההבראה, כדי שיוכל בקלות לחדש את התהליך בהארכת תוקף החוק בשנים הקרובות, באופן שלא יעורר תהיות בממשלה ובכנסת. לעומת זאת, להערכת ח"כ גפני, הצורך להעביר חוק חדש יעורר סימני שאלה בממשלה ובכנסת. "אמנם בממשלה זה קל, כי השרים גם ככה לא יודעים על מה הם מצביעים, וגם בכנסת לא יזכרו מדוע התקבל החוק ההוא ובאילו נסיבות".

 

הצעת האוצר אושרה למרות המחלוקת

בתגובה טענו נציגי האוצר כי מבחינה משפטית לא ניתן לבטל את החוק, אלא להשעותו באמצעות הוראת שעה. את דבריהם סתרה היועצת המשפטית של הוועדה, עורכת הדין שגית אפיק, שציינה כי בדקה את הדבר ומצאה כי אין בעיה משפטית בביטול חוק הפחתת דמי ההבראה.

 

למרות חילוקי הדעות המשמעותיים, בשלב זה התברר לחברי הוועדה כי למרות שעמדתם שהתקבלה בשבוע שעבר סותרת את עמדת האוצר, עליהם לקבל את העמדה המנוגדת לשלהם.

 

היו"ר גפני הודה כי התחייב למשרד האוצר מראש לקבל כל חקיקה שתיקבע, כתנאי לתמיכת האוצר בדרישתו לבטל את גביית יתרת דמי ההבראה מהמגזר הציבורי בשנת 2011 והחזרת הכספים לעובדים ששולמו בשנת 2010.

 

עם זאת, גפני ציין כי יציג את עמדתו האישית על "גזילת כספי העובדים וגניבת הדעת של וועדת הכספים" בעת שיביא הערב לאישור מליאת הכנסת את הוראת השעה של האוצר. "התחייבתי לאוצר רק לתמוך בחקיקה, אך לא לשתוק", אמר בתקווה שדבריו יעוררו את התנגדות רוב חברי הכנסת למהלך של האוצר. ואולם, תקוותו של גפני לא הועילה לו, וההצעה עברה, כאמור, בקריאה שנייה ושלישית - אפילו ללא הגשת הסתייגות מחברי ועדת הכספים.

פורסם לראשונה 27/06/2011 13:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כסף שנגזל". ח"כ גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים